Haberler

Sır Dizilerine Ceza Geliyor

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Diyanet'in görüşü ve RTÜK uzman raporları doğrultusunda "sır dizileri"ni yayınlayan yayıncı kuruluşlara müeyyide uygulanmasına karar verildiğini bildirdi.

RTÜK'ten yapılan açıklamada, RTÜK'ün radyo ve televizyon yayınlarını düzenlemek ve denetlemekle görevli olduğu belirtilerek, radyo ve televizyon yayınları ile ilgili olarak kamuoyunda doğan tepki, beğeni ve hassasiyetlerin Üst Kurulca sürekli olarak takip edildiği anımsatıldı.

Üst Kurul'un bütün programları ancak yayınlandıktan sonra denetlediğine işaret edilen açıklamada, "Üst Kurulun programları yayından önce denetleme yetkisi olmadığı gibi, bazı basın ve yayın organlarında ifade edilenin aksine programları yayından kaldırma yetkisi de bulunmamaktadır" denildi. Açıklamada, radyo ve televizyon yayınlarının yasa hükümlerine uygun yapılması konusunda Radyo ve Televizyon Üst Kurulu kadar yayın kuruluşlarının da sorumlu olduğu kaydedilerek, Üst Kurul'un yayın kuruluşlarıyla olan diyaloğu çerçevesinde, çeşitli programlarla ilgili olarak yayıncılarla görüşmeler yaptığı, değerlendirmelerde bulunduğu ifade edildi. Açıklamada, bu görüşmeler ve değerlendirmelerin sadece, sorunların karşılıklı görüşülüp tartışılmasına ve ortak çözümler geliştirilmesine hizmet ettiği bildirildi.

Açıklama şöyle:

"Radyo ve Televizyon Üst Kurulu yayın içerikleriyle ilgili değerlendirmelerini yaparken Üst Kurul uzmanlarının raporlarının yanı sıra alanında uzman kuruluşların görüşlerine de zaman zaman başvurmaktadır. Üst Kurul Sağlık Bakanlığından, Mücadele Sporları Federasyonu Başkanlığına, Milli Eğitim Bakanlığından, İçişleri Bakanlığına ve üniversitelere kadar çeşitli kuruluşlardan görüş istemiş ve almıştır. Geçtiğimiz yıl içerisinde Üst Kurulun görüş sorduğu kurumlar arasında, Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Hacettepe Üniversitesi, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Mücadele Sporları Federasyonu Başkanlığı da bulunmaktadır. Üst Kurul, bu kuruluşlardan insan sağlığını ilgilendiren reklamlarla çocuklara yönelik bazı gıda maddelerinin reklamları, televizyonda yayınlanan spor turnuvaları ve şiddet içerikli programların çocuklar ve gençler üzerindeki olumsuz etkileriyle ilgili olarak görüş istemiştir. Kamuoyunda sır dizileri olarak bilinen programlarla ilgili olarak da, Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı aracılığıyla bir vatandaşımızın şikayetinin kurumumuza iletilmesi üzerine konu Üst Kurulca incelemeye alınmıştır. İnceleme kapsamında, anılan programlarda dini temalar işlenmesi nedeniyle Anayasal bir kamu kurumu olan Diyanet İşleri Başkanlığından 7 Mart 2006 tarihli bir yazıyla görüş istenmiştir. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kurumumuza gönderilen 29 Mart 2006 tarihli cevabi yazıda, televizyon yayınlarının insanların düşünce ve davranışları üzerinde etkili olduğu, bu nedenle yayınların insanları iyiye, güzele ve doğruya yönlendirici nitelikte olması gerektiği belirtilerek, 'sır dizileri'nin bir kısmının değerlerimizi ön plana çıkarıcı ve doğruya yönlendirici nitelikte faydalı yayınlar olduğu belirtilmekle birlikte, bazı yapımlarda akıl ve mantık dışılık, yanlış kader anlayışı, kolaycılık, ilahi adaletle bağdaşmayan suç ve ceza dengesizliği görüldüğü, bunların da izleyicilerin dinimizi yanlış anlamasına ve algılamasına sebep olabileceğine dikkat çekilmiştir. Bu bağlamda, anılan programların ilahiyatçı uzmanların danışmanlığında hazırlanmasının uygun olacağı belirtilmiştir. Diyanet İşleri Başkanlığının görüşü de ilgili birimimiz tarafından değerlendirmeye alınmış, uzmanlar tarafından hazırlanan raporlar doğrultusunda, sözü edilen programlar nedeniyle yayın kuruluşları nezdinde müeyyideler uygulanmasına Üst Kurulca karar verilmiştir." (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title