Haberler

Sinyora: "İsrail İşgal Ettiği Bölgelerden Çekilmeli"

Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora, BM'nin 1701 sayılı kararı uyarınca İsrail'in işgal ettiği bölgelerden çekilmesi gerektiğini söyledi.

Berlin'de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşen Sinyora, görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, İsrail'in BM kararına uyması gerektiğini belirterek, "İsrail işgal ettiği bölgelerden çekilmeli. Saldırıları da tümüyle sona erdirmeli" dedi.

Bir Alman gazetecinin, BM kararına göre Hizbullah'ın da silahsızlandırılması gerektiğini hatırlatması üzerine Sinyora, ülkesinde birçok halk grubu bulunduğunu, Hizbullah'ın da mecliste temsil edilen bir parti olduğunu ifade ederek, Lübnan'da siyasi görüşmeler yapacaklarını ve sonuçta silahların sadece Lübnan ordusunda kalacağını söyledi.

Merkel ile çok verimli görüşme yaptığını, ikili ilişkileri ve Orta Doğu'daki sorunları ayrıntılarıyla ele aldıklarını belirten Sinyora, Lübnan'ın son 30 yılda büyük ekonomik ve sosyal sorunlar yaşadığını, Almanya'nın bu sorunların çözümüne ne şekilde katkı sağlayabileceğini ele aldıklarını söyledi.

Orta Doğu sorununun çözümünün, burası Avrupa'ya da doğrudan komşu bir bölge olduğu için Avrupa ülkelerinin de çıkarına olduğunu ifade eden Sinyora, 2002 yılında Arap ülkelerinin Ürdün Kralı Hüseyin'in girişimiyle barış önerisi getirdiğini hatırlatarak, siyasi görüşmelerin bu temelde yapılmasının faydalı olacağını kaydetti.

Merkel de güçlü, egemen ve istikrarlı bir Lübnan yaratmak istediklerini belirterek, bir yandan bu ülkenin sahillerini koruyacaklarını, diğer yandan da Lübnan ordusuna yardımcı olacaklarını söyledi.

BM barış gücü UNIFIL'in ancak BM kararının tümüyle uygulanması durumunda başarılı olacağını ifade eden Merkel, İsrail ile iyi ilişkileri bulunduğunu, bu ilişkileri Lübnan-İsrail ilişkilerinin düzeltilmesi ve geliştirilmesi için kullanacaklarını kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title