Haberler

Sınır Tanımayan Aşıklar Vatandaşlık İstiyor

Şanlıurfa'da Aşkları Dillere Destan Olan 25 Yaşındaki Aytekin Köse'nin 7 Yıl Sonra Kavuştuğu Iraklı Nikahsız Eşi 24 Yaşındaki Hanen Nebibekirahmet, Türk Vatandaşlığına Geçip, Kimlik Almak İstiyor.

ŞANLIURFA’da aşkları dillere destan olan 25 yaşındaki Aytekin Köse'nin 7 yıl sonra kavuştuğu Iraklı nikahsız eşi 24 yaşındaki Hanen Nebibekirahmet, Türk vatandaşlığına geçip, kimlik almak istiyor.

İmam Keskin Mahallesi’nde oturan seyyar satıcı Aytekin Köse ile 2000 yılında adını Berdel Gezer olarak bildiği, o zamanlar 17 yaşında olan komşularının kızı Hanen Nebibekirahmet birbirlerine aşık oldu. Köse, bir yıl önce mahallelerine taşınan ailenin ’ret’ cevabı üzerine, Hanen’i kaçırdı. Aytekin ile Hanen’in filmleri aratmayan öyküsü bundan sonra başladı. Kızın babası Nebi Nebibekirahmet, ‘Nebi Gezer’ kimliğiyle polise başvurup, kızının kaçırıldığını söyleyerek şikayette bulundu. Kız kaçırma olayıyla ilgili soruşturmayı yürüten polis, babanın Irak uyruklu Nebi Nebibekirahmet olduğunu, ailesiyle birlikte 1999’da, idam edilen dönemin Irak lideri Saddam Hüseyin’in baskısından kaçtığını, bu amaçla önce İran’a, oradan da kaçak yolla Türkiye’ye geçip, Şanlıurfa’daki akrabaları Çot ailesinin yanına yerleşip, aile fertlerinin Türkiye’de sahte kimlikle yaşadıkları ortaya çıktı.

Çot ailesinin evine yapılan baskınla ele geçen 10 kişilik Nebibekirahmet ailesi mahkeme kararıyla sınır dışı edilerek Irak’a gönderildi. Hanen Nebibekirahmet de ailesine teslim edilip, sınır dışı edilirken, sevdiği Türk genci Aytekin Köse, ‘küçük yaştaki kızı alı koymak’ suçundan 60 gün, ona yardımcı olduğu ileri sürülen çiftçi babası Bektaş Köse ise 58 gün hapis cezasına çarptırıldı. Sevdiği kızın Iraklı olduğunu öğrenip, ayrılmalarıyla şok yaşayan Aytekin Köse, sevgilisinin peşini bırakmadı. Köse, cezayı yatıp, cezaevinden çıktıktan sonra ailesine, Iraklı Hanen’i çok sevdiğini, ondan vazgeçmeyeceğini belirtip, “Biz kaçtığımız zaman birbirimize evleneceğiz diye söz verdik. Ben ondan başkasıyla asla evlenmem” dedi. Hanen de aile baskısına rağmen başkasıyla evlenmedi. Köse ailesi, 2001 yılında çocuklarının isteği üzerine komşuları aracılığıyla adresini temin ettikleri Nebibekirahmet Ailesi’ni Irak’ın Süleymaniye kentindeki evlerinde ziyaret edip, kızlarını oğullarına istedi.

BAŞLIK PARASI VERDİ

Olumsuz yanıt alan aile Türkiye’ye dönerken, bu isteklerini oğullarının ısrarlarıyla 2004’te tekrarladı, yeni ‘ret’ cevabı aldı. Aşkından vazgeçmeyen Köse, aradan geçen yıllara rağmen evlenmeyerek kendisini bekleyen Hanen’i bir kez daha istetti. Geçen hafta yine Irak’a giden Köse ailesi, Hanen’i babasından istedi. Bu ziyarete Çot Ailesi’nin ileri gelenlerinden Murşit Çot da katıldı. Baba Nebi Nebibekirahmet bu kez ikna olarak kızını 5 bin dolar başlık parası karşılığında Köse’ye vermeye razı oldu. Başlık parasını ödeyen aile Hanen’i de alarak Türkiye’ye geldi.

7 yıl süren ve sınır tanımayan aşkına kavuşmanın mutluluğunu yaşayan Aytekin-Hanen çifti geçtiğimiz ocak ayında, Şanlıurfa’da 3 gün 3 gece davul zurna eşliğinde evlendi.

SAVAŞ VAR GİDEMİYORUZ

Köse ailesinin davetiyle verilen bir aylık vize ile Türkiye’ye gelip evlenen Nebibekirahmet için, eşi Aytekin Köse, nikah kayıtlarını ilgili makamlara verip, oturma izni için müracaatta bulundu. Hanen’in 5 aylık hamile olduğunu ve artık resmi nikah kıymak istediklerini söyleyen Aytekin Köse, “Defalarca Yabancılar Şubesine ve Nüfus Müdürlüğüne müracaatta bulundum. Bana Bağdat Büyükelçiliği’nden resmi yazının getirilmesi üzerine ancak bizim nikahımızın kıyılacağını söylüyorlar. Irak’ta savaş oluyor. Oraya gitmeye korkuyoruz. Süleymaniye kentinde yaşayan kayınbabama durumu telefonla izah ettim. Onlar da bize Bağdat’a gitmeye korkuyoruz dediler. Elimiz kolumuz bağlı bir şekilde bekliyoruz. Bize bu konuda devlet büyüklerimiz yardımcı olsun” dedi.

Kaçak olarak yaşadığı gerekçesiyle sınır dışı edildiği Türkiye’ye 7 yıl aradan sonra bu kez gelin olarak gelen Iraklı Hanen ise, “Çok mutluyum ve bundan sonra Aytekin’in yanında kalmak, onun gibi Türk vatandaşı olmak istiyorum. Resmi nikaha geçmek istiyorum ama bize Bağdat Büyükelçiliğinden yazı istiyorlar. Ben 1 yıldır Irak’ta yaşayan ailemi savaş korkusu yüzünden göremiyorum. Babam hasta burada tek kocam var. Onun için her şeye katlanıyorum. Ben artık Irak kimliğini istemiyorum. Ben bu ülkenin vatandaşı olmak istiyorum” diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Moda

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title