Haberler

Sınır Güvenliği "Dedektör Köpeklere" Emanet

Fırat Kalkanı Harekatı ile terör örgütü DEAŞ'tan temizlenen Cerablus'u dünyaya bağlayan Gaziantep'teki Karkamış Sınır Kapısı'nda görev alan dedektör köpekler "Lia, Gita ve Benga", gümrükte adeta kuş uçurtmuyor.

ÖZKAN BEYER - Fırat Kalkanı Harekatı ile terör örgütü DEAŞ'tan temizlenen Cerablus'u dünyaya bağlayan Gaziantep'teki Karkamış Sınır Kapısı'nda görev alan dedektör köpekler "Lia, Gita ve Benga", gümrükte adeta kuş uçurtmuyor.

Suriye'de iç savaş ve terör örgütü DEAŞ'ın işgali sonrası şehir hayatının bitme noktasına getirdiği Halep'e bağlı Cerablus ilçesinin, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) desteğiyle Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) tarafından terörden temizlenmesinin ardından, huzur ve güvenliğin vazgeçilmez adresi oldu.

Türkiye'nin destekleriyle adeta küllerinden doğan ve nüfusu 5 binden 50 binin üzerine çıkan Cerablus'a yönelik tüm yardımlar, Karkamış Sınır Kapısı üzerinden yapılıyor. Günde ortalama 200 aracın geçiş yaptığı sınır kapısında görev yapan gümrük muhafaza memurlarının en büyük yardımcıları ise dedektör köpekler.

Gümrükte araçlar ve yolcu bagajlarını didik didik arayan gümrük muhafaza memurlarına, narkotik köpeği "Lia", kaçak tütün ve çay köpeği "Gita" ile bomba ve mühimmat köpeği "Benga" destek veriyor.

Güvenlik güçleriyle operasyonlara katılıyorlar

Gümrükte özellikle şüpheli araçların aranmasına öncülük eden "hassas burunlar", 08.00-19.00 saatlerinde görev yapıyorlar. Mesai saatleri dışında acil durumlarda da görev yapan dedektör köpekler, güvenlik güçlerinden gelen talepler doğrultusunda kentteki operasyonlarda da yer alıyorlar.

Özel mamalarla beslenen köpeklerin, formda kalmalarına dikkat ediliyor. Köpekler bakıcıları dışında kimseyle de bağ kurmuyorlar. Zaman zaman da hizmet içi eğitime de alınan bakıcılar ile köpeklerin uyum sağlayamamaları halinde değişikliğe gidilebiliyor.

492 bin uyarıcı ilacın yakalanmasını sağladı

Öncüpınar ve Kapıkule gümrük kapılarında görev yaptıktan sonra yaklaşık 1 yıl önce Karkamış'a atanan narkotik köpeği Lia, burada bir tırın dorsesine zulalanmış 492 bin uyarıcı ilacın ele geçirilmesini sağladı.

Gita ise yüzlerce paket kaçak sigara ve çayın yakalanmasına katkı sağladı.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Gaziantep Cerablus Karkamış Suriye Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title