Haberler

Sındırgı'da İlk Cevher Çıkarma ve İlk Külçe Altın Dökümü Sonbaharda

Balıkesir'in Sındırgı İlçesi'nde, bir maden şirketi tarafından sürdürülen altın madeni işletmesi kurulmasında, arama-araştırma, projelendirme ve resmi izinlerin alınması aşamaları tamamlandı.

Balıkesir'in Sındırgı İlçesi'nde, bir maden şirketi tarafından sürdürülen altın madeni işletmesi kurulmasında, arama-araştırma, projelendirme ve resmi izinlerin alınması aşamaları tamamlandı. Cevher çıkarma işlemine ve tesisteki ilk külçe altının dökümüne sonbaharda başlanmasının planlandığı bildirildi.

Sındırgı'da Zenit Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yaklaşık 15 yıl önce başlayan sondajlı altın madeni arama çalışmalarında olumlu sonuçlar elde edilmesinin ardından, resmi izinlerin alınması ve projelendirme aşamalarında da sona gelinip, inşaatı aşamasına geçildi. 2013 yılında Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu Raporu'nun alınmasının ardından Balıkesir İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Balıkesir İl Orman ve Su İşleri Müdürlüğü, Balıkesir İl Gıda Tarım Hayvancılık müdürlüğü ve Devlet Su İşleri (DSİ) başta olmak üzere projeyi denetleme durumunda olan yaklaşık 15 kurumdan gereken izinler alındı. Maden sahasında bugüne kadar 25 bin metre sondaj yapıldı. Yaklaşık 6.5 ton net altın eşdeğeri metal rezervi tespit edildi.

"850 BİN TON CEVHER ÇIKARILMASI PLANLANDI"

Zenit Madencilik Halkla İlişkiler Müdürü Jeoloji Mühendisi Coşkun Kuzum, cevher çıkarma işlemine ve tesisteki ilk külçe altının dökümüne sonbaharda başlanmasının hedeflendiğini söyledi. Çalışmalarla ilgili bilgi veren Kuzum, ilk safhada ana damarda açık ocak yöntemiyle yapılacak işletmede, yaklaşık 13 milyon 850 bin tonluk kazıdan 850 bin ton cevher elde etmeyi planladıklarını belirtti. Bu miktarın 13 milyon tonu, pasa tabir edilen, altın ve gümüş içermeyen ancak ocağın güvenli bir şekilde işletilebilmesi amacıyla basamak oluşturma amaçlı kazılması zorunlu kısım olduğunu belirten Kuzum, bunun da bir proje dahilinde emniyetli şekilde uygun yere stoklanarak iş bitiminde üzeri toprak örtüyle kaplanıp ağaçlandırılarak doğaya kazandırılacağını söyledi. Kuzum, sahadaki faaliyetleri hem ilgili resmi makamların periyodik denetimleri ve kontrolü altında hem de özellikle Sındırgı ve yakın köyler sakinlerinin oluşturacağı sivil inisiyatifler ile birlikte sürekli bir bilgi akışı kurularak sürdürmeyi amaçladıklarını belirtti. Kuzum, proje kapsamında doğrudan istihdam şeklinde 150 ile 180 arasındaki kişiye, projenin yarattığı katma değer ve bölgesel ticari hareketlenme sonucunda da yaklaşık 500 kişiye istihdam yaratılacağını kaydetti.

4 DAMARIN YAKLAŞIK ÖMRÜ 10 YIL

Kuzum, şöyle devam etti: "1 ton kayada ortalama 3 gram altın, 43 gram gümüş cevheri bulunuyor. 4 damarın yaklaşık ömrü 10 yıl. Bu süre boyunca civardaki diğer sahalarımızda arama çalışmalarımızı sürdürerek yeni cevherler keşfederek mümkün mertebe işletmenin ömrünü uzatmak ve bölgesel ve milli ekonomiye maksimum katkıyı yapmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

"İŞ VE ÇEVRE GÜVENLİĞİ EN ÜST SEVİYEDE TUTUYORUZ"

İş Sağlığı, İş Güvenliği Çevre Müdürü Maden Yüksek Mühendisi Ali Baz da Sındırgı'da kurulacak altın madeninin iş ve çevre güvenliği açısından dünya standartlarında bir tesis olacağını söyledi. Kanunlar ve yönetmeliklerde en yüksek risk grubunda tanımlanan maden işletmeleri kapsamında tesisin güvenliği için çok sıkı tedbirler aldıklarını vurgulayan Baz, "Su-toz ölçümleri, yeraltı suyu analizleri, gaz ve emisyon ölçümleri gibi bir çok kategoride periyodik ölçümler Çalışanların bizim en değerli cevherimiz olması nedeniyle güvenliği en üst seviyede tutuyoruz. Kişisel Koruyucu Donanımsız (KKD) hiç kimse tesise giremeyecek. Girişte bir brifing odası yapıldı, gelenlere güvenlikle ilgili brifing vereceğiz, içeride uyulması gerekli kuralları anlatacağız. Refakatçi eşliğinde gezebilecekler. Belli aralıklarla iş sağlığı bilgilendirmeleri ile çeşitli konularda eğitimler verilecek" diye konuştu.

Sındırgı'ya 12 kilometre mesafedeki Yusufçamı-Yolcupınar-Çoturtepe köyleri arasında bulunan tesis alanında ofisler, yemekhane, yatakhaneler, laboratuvarlar, bakım atölyeleri, depo ve su deposu ile yolların yapımı sürüyor.

FOTOĞAF - Balıkesir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Balıkesir Sındırgı Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title