Haberler

Sinanpaşa Külliyesindeki İmarette Gün Yüzüne Çıkartılacak

Bursa'nın Yenişehir İlçesindeki Sinanpaşa Külliyesi'nin, Harabe Haldeki Son Eseri İmaret de İhya Edilecek. Osmanlı Sadrazamı ve Yemen Fatihi, Sinan Paşa Tarafından Yapıtrılan Cami ve Medreseye, 1573 Yıllında İlave Edilen İmaret, Vakıflar Bursa Bölge Müdürlüğü'nün Bölgedeki 5 Evi Kamulaştırıp Yıkmasından Sonra Aslına Uygun Olarak İnşa Ettirilecek.

Bursa'nın Yenişehir ilçesindeki Sinanpaşa Külliyesi'nin, harabe haldeki son eseri imaret de ihya edilecek. Osmanlı Sadrazamı ve Yemen Fatihi, Sinan Paşa tarafından yapıtrılan cami ve medreseye, 1573 yıllında ilave edilen imaret, Vakıflar Bursa Bölge Müdürlüğü'nün bölgedeki 5 evi kamulaştırıp yıkmasından sonra aslına uygun olarak inşa ettirilecek.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Yenişehir'deki Sinanpaşa Medresesi'nden yürütülen restorasyon çalışmalarını denetledi. Yenişehir'de Hatuniye Öğrenci Yurdu olarak kullanılan Sinanpaşa Medresisi'nin kubbe kurşunlar yenileniyor. Medresenin tuvaletleri ve kileri olarak olarak kullanılan sonradan ilave bölümlerinde yıkılıp tuvaletlerin yer altına alınacağını belirten yetkililer, "Medresenin tamiri için yaklaşık 700 bin ytl harcıyoruz. Burada zaten lisede eğitim gören Anadolu'nun değişik vilayetlerinden gelen öğrenciler ikamet ediyor. Hatuniye Öğretim Yurdu kiracımız olarak binayı kullanıyor. Çevre düzenlemesini de gerçekleştireceğiz. Son safhada ise, imaret'in de yapılması ile Sinanpaşa Külliyesini bütün ihtişamı ile eskiden olduğu gibi günümüzde hizmetlerini sürdürmesini hedefliyoruz" dediler. Vakıfbank'ın da röleve ve restorasyon projelerinin hazırlanmasında sponsorluk desteğinde bulunduğu Sinanpaşa Külleyesi'ndeki 5 binanın yıkılması konusunda da banka ve genel müdürlük yetkilileri ile görüşmelerin devam ettiği öğrenildi.

Sinan Paşa Medresenin kuzeydoğusunda yer alan imaret L planı şeklinde inşa edilmiş ilçenin önemli sosyal hizmet kurumlarından birisini oluşturuyordu. Halen temel kalıntıları sağlam olan imaret, biri eğri, diğer ikisi dikdörtgen olan mekanlardan meydana geliyordu. Kuzeydeki bölüm dikdörtgen planlı olup, kemerlerle kareye dönüştürülerek, üzerleri kubbe ile örtülüyordu. Güney duvarındaki bir kapı, kuzey duvarında da birer mazgal penceresi bulunan imaretin duvarları dışa kapalıydı. Ayrıca doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen planlı diğer mekan yine bir kemerle ikiye bölünüyordu. Her iki bölümün de üzeri birer kubbe ile örtülü olan imaretin üçüncü bölümü doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. İki kemerle de birbirine eşit, üzerleri kubbeli üç bölüme ayrılmıştır. İmaretin doğu kanadındaki mekan ise, yine dikdörtgen planlı olup, burası da bir kemerle ikiye ayrılmış ve üzeri kubbe ile örtülmüştür.

İmaret yanındaki medrese duvarları gibi moloz taş ve tuğla ile yapılmıştır. Duvar örgüsü düzenli olmayıp, 1-2 moloz taş ve yine aynı şekilde tuğladandır. İmaretin kapı ve pencere kemerleri, aydınlık fenerleri, testere dişi tuğla frizlerle hareketlendirilmiştir. Yalnızca kapı ve pencere söveleri, lentoları taştan olduğu kayıtlarda yer alıyor.

(İRF-OMR) 16.03.2008 14:33 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title