Haberler

Şimşek'ten Yeni Teşvik Sistemi Açıklaması

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Yeni Teşvik Sistemi ile İlgili Çalışmaların Sürdüğünü Belirterek, 2009'da Başlayacak Olan Yeni Teşvik Sisteminin Bölgesel, Sektörel ve Proje Bazında Olacağını Söyledi.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, yeni teşvik sistemi ile ilgili çalışmaların sürdüğünü belirterek, 2009'da başlayacak olan yeni teşvik sisteminin bölgesel, sektörel ve proje bazında olacağını söyledi.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, 2 günlük incelemelerde bulunmak için geldiği Malatya'da, Vali Halil İbrahim Daşöz'ü ziyaret etti. Ziyaret sırasında bir basın mensubunun teşvik uygulaması ile ilgili sorusunu yanıtlayan Bakan Şimşek, "Teşvik çok önemli. Bizde bir mevcut teşvik sistemi var. Onun daha rasyonel, daha akılcı bir zemine oturtulması konusunda çok önemli çalışmalarımız var. Biz yeni teşvik siteminde, ki bu muhtemelen 2009'un başından sonra işleme konulacak, daha esnek, daha belli bir hedefe yönelik teşviklere yöneleceğiz. Her yörenin, her bölgenin tabii ki birtakım ihtiyaçları farklı. Tabii ki bölgesel açıdan teşvikler gerekli. Çünkü bölgesel kalkınmışlık farklılıkları var. Bütün dünyada bu var. Avrupa'da da var, konuya ilişkin programlar var. Halen Avrupa Birliği'nde (AB) bölgesel fonlar var. Örneğin, Portekiz'in, İspanya'nın ve Avrupa'nın diğer bölgelerindeki farkı kapatmak için çok önemli fonlar ve programlar uygulandı. Türkiye'de de bölgesel anlamda teşvik devam edecek. Belki onu biraz daha radikal hale getirme konusunda bir niyetimiz var" diye konuştu.

Sektörel bazda da teşvike bakılması gerektiğini ifade eden Bakan Şimşek, "Bizim Dünya Ticaret Örgütü'ne olsun, Avrupa Birliği'ne olsun birtakım yükümlülüklerimiz var. O çerçevede bakmamız lazım. Ama, uluslararası kuralların el verdiği ölçüde sektörel bazda bir teşvik de anlamlı olacaktır. Onun için de sanayi envanteri lazım. Şu anda Sanayi ve Ticaret Bakanlığı sanayi envanterini çıkartıyor. Onlar bitirdiğinde, biz onun üzerine yeni bir yapı inşa edeceğiz" dedi.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, proje bazında da teşvik uygulanacağını söyleyerek, "Bir de tabi proje bazında teşvik lazım. Çünkü bütün dünyada büyük projeleri, büyük yatırımları çekmek için bir rekabet var. Bu rekabette bizim başarılı olmamız için, tabii ki projenin büyüklüğüne bağlı olarak, projenin niteliğine bağlı olarak bizim daha geniş kapsamlı bir teşvik paketimiz her zaman olacak. Esnek unsurları olacak. Çünkü bu bir rekabet. Dolayısıyla teşvik sistemini biz gözden geçiriyoruz. Daha rasyonel bir zemine oturacak. Türkiye'nin önünü daha da açacak. Tabii ki burada mali dengeleri de gözeteceğiz" şeklinde konuştu.

Temasları sırasında Malatya Belediyesi'ni de ziyaret eden Bakan Şimşek, burada mehteran takımı ile karşılandı. Bakan Şimşek'in yolunu kesen bazı vatandaşlar ise iş talebinde bulundular. Yılmaz Adıyahşi adlı bir vatandaş, Bakan Şimşek'in önüne çıkarak iş istedi. Bakan Şimşek, vatandaşı dinledikten sonra ismini not ettirerek iş sözü verdi. Bakan Şimşek'e ziyaretinde, AK Parti Malatya Milletvekilleri Mücahit Fındıklı, Öznur Çalık ve İhsan Koca eşlik etti.

(BK-TB-CMH-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title