Haberler

Şimşek: 'Niyet Mektubu Taslağında Mutabakat Sağlandı'

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Stand By Düzenlemesinin 7'inci Gözden Geçirmesi Kapsamında Uluslararası Para Fonu (IMF) ile Yürütülen Değerlendirme Çalışmalarının Tamamlandığını ve Görüşmeler Sonucunda Bir Niyet Mektubu Taslağı Üzerinde Genel Hatlarıyla Mutabakat Sağlandığını Bildirdi.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, stand by düzenlemesinin 7'inci gözden geçirmesi kapsamında Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yürütülen değerlendirme çalışmalarının tamamlandığını ve görüşmeler sonucunda bir Niyet Mektubu taslağı üzerinde genel hatlarıyla mutabakat sağlandığını bildirdi.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni ile Hazine Müsteşarlığında ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Şimşek, ''stand by düzenlemesinin 7'inci gözden geçirmesi kapsamında IMF ile yürütülen değerlendirme çalışmalarının tamamlandığını ve görüşmeler sonucunda bir Niyet Mektubu taslağı üzerinde genel hatlarıyla mutabakat sağlandığını'' bildirdi.

Gözden geçirme çalışmaları kapsamında son ekonomik gelişmeler, yapısal reformlarda kaydedilen ilerlemeler ve 2008 yılı hedeflerinin ele alındığını belirten Şimşek, bu bağlamda makro ekonomik performans, kamu maliyesi ve para politikası uygulamaları değerlendirilerek, 2007 gerçekleşmeleri ve 2008 yılı program hedefleri üzerinde durulduğunu söyledi.

Bakan Şimşek, yapısal reform programı kapsamında ise sosyal güvenlik, vergi idaresi ve mali sektör alanları üzerindeki reformlar üzerinde durulduğunu vurguladı.

Türkiye ekonomisinin son dönemde örnek bir performans sergilediğini, 2002-2006 döneminde yıllık ortalama büyüme hızının da yüzde 7,4 oranında gerçekleştiğini anlatan Şimşek, konuşmasına şöyle devam etti:

''Büyüme, son çeyrekteki geçici yavaşlamaya rağmen 23 çeyrektir kesintisiz devam etmektedir. Yani 2007'yi de katarsanız büyüme yine de yüzde 6,7 civarlarında bir rakama tekabül ediyor. Yakalanan bu performansta tabii ki ekonomi politikalarında gösterilen disiplin, istikrar ve kararlılık büyük rol oynamıştır. Kamu maliyesinde sağlanan disiplin, borç yükünü bir endişe kaynağı olmaktan çıkarmış, ekonomi politikalarına olan güveni güçlendirmiştir.''

Bakan Şimşek, sanayi üretiminde geleneksel modellerden teknolojiye dayalı, katma değeri yüksek bir üretim modeline doğru bir dönüşüm sürecinin de başlatıldığını ve bu dönüşümün katkısıyla yıllık ihracatın 100 milyar doları aştığını hatırlattı.

IMF ile yürütülmekte olan stand by düzenlemesinin de içerik ve amaç olarak ortaya konulan bu vizyonu destekler mahiyette olduğunu ifade eden Şimşek, ''Küresel ekonomide yavaşlama ve tarım üretiminde kuraklığa bağlı olarak yaşanan düşüşe rağmen 2007 yılında büyümenin yüzde 4 civarında olacağı tahmin edilmektedir. Büyümenin yeniden canlanması beklenen iç talebin de katkısıyla 2008 yılında yüzde 5,5 civarında yükselmesi öngörülmektedir''dedi.

2007 yılı itibariyle yatay bir patikaya oturan cari açığın 2008 yılında GSMH'nin yüzde 8'i civarında seyretmesinin beklendiğini ifade eden Şimşek, doğrudan yabancı sermaye girişinin de cari açığın önemli bir bölümünü finanse etmeye devam edeceğini söyledi.

Bakan Şimşek, enflasyonda düşüş trendi, dünya enerji fiyatlarındaki hızlı yükseliş ve gıda fiyatlarındaki artış nedeniyle geçici olarak yavaşlamış olsa da geçtiğimiz günlerde ilan edilen orta vadeli hedeflere erişilmesini beklediklerini vurguladı.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title