Haberler

Şimşek: Ekonomik Büyüme Beklentinin Üzerinde

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 2016 Yılı ve 4. Çeyrek GSYH büyümesine ilişkin değerlendirmesinde, "büyümenin beklentilerin üzerinde" olduğuna dikkat çekti.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, 2016 Yılı ve 4. Çeyrek GSYH büyümesine ilişkin değerlendirmesinde, "büyümenin beklentilerin üzerinde" olduğuna dikkat çekti.

Şimşek açıklamasında, Türkiye ekonomisi 2016 yılının üçüncü çeyreğinde yaşanan daralmanın ardından, son çeyrekte önemli bir toparlanma gösterdiğini vurguladı.

Şimşek, 2016 yılı dördüncü çeyreğinde ekonominin bir önceki yılın aynı dönemine göre beklentilerin üzerinde yüzde 3.5 büyüdüğüne dikkat çekerek, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış verilerle GSYH büyümenin de bir önceki çeyreğe göre yüzde 3.8 gerçekleştiğine işaret etti.

Bu gerçekleşme ile 2016 yılında GSYH büyüme hızının yüzde 2.9 seviyesine ulaştığını hatırlatan Şimşek, "2002 yılı GSYH seviyesini 100 kabul edersek, 2016 yılında reel GSYH 214.6 seviyesine yükselmiş, yani 2.1 katına çıkmıştır" dedi.

2016 yılının hem küresel hem de yurtiçi konjonktürün ekonomiyi zorladığı bir yıl olduğunu savunan Şimşek, şunları söyledi:

"2016 yılında küresel ticaret finansal krizden bu yana en düşük hızda büyürken; finansal piyasalarda yaşanan dalgalanmalar gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarını olumsuz etkilemiştir. Diğer taraftan Rusya ile yaşanan gerginlikler ve artan terör olayları sonucunda azalan turizm gelirleri, hain darbe girişimi ve daralan tarım üretimi de büyümeyi baskılamıştır. Bu şoklara rağmen Türkiye ekonomisi büyümeye devam etmiştir. Hain darbe girişimi şokunu ekonomimiz çabuk atlatmış ve teknik olarak resesyona girmemiştir. Toplam yatırımlar üçüncü çeyrekteki yavaşlamanın ardından yılın son çeyreğinde yeniden ivme kazanmıştır. 2016 yılında toplam yurtiçi talep büyümeye 4.2 puan katkı sağlarken; net dış talep ise 1.3 puan negatif katkı yaparak büyümeyi sınırlandırmıştır." - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Şimşek Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title