Haberler

Şimşek: "Büyümede Arz Şokuyla Karşı Karşıyayız"

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Açıklanan Büyüme Rakamlarındaki Düşüşe İlişkin Olarak, "Bir Kaç Tane Arz Yönlü Şokun Bir Araya Geldiği Dönem Yaşıyoruz" Dedi.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, açıklanan büyüme rakamlarındaki düşüşe ilişkin olarak, "Bir kaç tane arz yönlü şokun bir araya geldiği dönem yaşıyoruz" dedi.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ve Dünya Bankası işbirliğinde düzenlenen "Türkiye: Yatırım Ortamının Değerlendirilmesi (ICA) Raporu" toplantısı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şimşek, büyüme hızındaki artışın düşüklüğüne ilişkin olarak sorulan bir soru üzerine, şunları söyledi:

"Büyümede bir arz şokuyla karşı karşıyayız. Tarım sektöründeki küçülme beklenenin epey ötesinde... Onun katkısı önemli... Onun dışında tabii ki net ihracatın etkisi negatif... Onun da etkisi son derece büyük. Özel sektör yatırımlarında beklenen çıkış henüz olmadı. Bence bu geçici bir şok yani arz yönlü şok... Onu kast ediyorum. Türkiye orta ve uzun dönemde çok daha hızlı büyüyecek bir kapasiteye sahiptir."

Türkiye'nin eskiden yüzde 4'ler civarında büyüdüğünü dile getiren Bakan Şimşek attıkları bazı adımlarla ve uygulamaya koydukları bazı reformlarla bu büyüme kapasitesini son 5 yılda yüzde 7-7,5'lara çıkartıklarını söyledi.

Türkiye'nin belki 20 yıllık ortalama perspektifle tekrar bu düzeylerde büyümemesi için hiçbir sebep olmadığını belirten Şimşek, "Bir kaç tane arz yönlü şokun bir araya geldiği dönem yaşıyoruz" diye konuştu.

Şimşek, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun konuşmasında 'Yaşanan düşüşün hükümetin rehavete kapılmasından dolayı gerçekleştiğini' söylediğinin hatırlatılması üzerine de "Ben katılmıyorum. Bir rehavet söz konusu değil. Tam aksine geldiğim günden beri hummalı bir çalışma var. 2007 yılının reformalar açısından kayıp bir yıl olduğu iddialarına katılmıyorum" dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title