Haberler

    Şimdi Kış Lastiği Alma Zamanı

    Kış Lastikleri, Karlı ve Buzlu Yollarda Direksiyon Hakimiyetini Artırıp, Durma Mesafesini Kısaltması Nedeniyle Son Yıllarda Daha Fazla Tercih Ediliyor.

    Selçuk Üniversitesi (SÜ) Kazaları Araştırma, Önleme ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Osman Nuri Çelik, kış aylarında meydana gelen trafik kazalarında lastik durumu ve doğru lastik seçiminin büyük önem taşıdığını söyledi.

    Kış şartlarına uygun üretilen lastiklerin karlı ve buzlu yollarda sürüş güvenliğini sağladığını belirten Çelik, doğru lastik seçiminin direksiyon hakimiyetini artırıp durma mesafesini kısalttığını, böylece trafik kazası riskinin azaldığını vurguladı.

    7 DERECENiN ALTıNA DÜŞEN SıCAKLıKTA KıŞ LASTiĞi ŞART

    Doç. Dr. Çelik, sıcaklık 7 derecenin altına düştüğünde mutlaka kış lastiğine geçilmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

    'Kış lastiklerinin yararı anlaşıldıkça, ülkemizde de kullanımı artıyor. Ancak sadece kış lastiği kullanmak, elbette tek başına kazaları önlemez. Bunun yanında kışın takip mesafesi daha uzun tutulmalı, köprü, viyadük ve rüzgarlı bölgelerde buzlanma riskine karşı hız düşürülmelidir. Ani direksiyon hareketleri ve frenlerden kaçınılması, hız limitlerine azami dikkat gösterilmesi de kış aylarında trafik kazalarının azaltılmasında büyük önem taşıyan unsurlardır.'

    Konya Oto Lastikçiler Odası Başkanı Adem Uzman ise pek çok kişinin 'fazla uzun yola gitmiyorum, genelde kent merkezinde araç kullanıyorum' diye düşünerek, yazlık lastiklerle kışı geçirmeye çalıştığını söyledi.

    Kışın kaza riskinin asıl kent trafiğinde yüksek olduğunu belirten Uzman, 'Kullanım ömrü bitmiş, kış şartlarına uygun olmayan lastiklerle seyreden araçlar, karlı ve buzlu yollarda trafik kazalarına neden olmaktadır. Kış lastiğine verilecek parayı 'boşa harcanmış' gibi görenler, aslında oluşabilecek kazalarda bu maliyetin kat kat üzerinde zarara girmeyi göze almış oluyor' dedi.

    Kış lastiklerinin özelliklerinin, üretim teknolojilerindeki gelişmeye paralel artmaya devam ettiğini anlatan Uzman, 'Kış lastikleri kaymayı önleyici yapıya sahiptir. Kar lastiği artı 7 ile eksi 38 derece arasındaki hava sıcaklığında sertleşmez ve donmaz, yumuşaklığını muhafaza ettiği için yüksek tutuş sağlar. Bu nedenle, zincir gereksinimini fiili olarak ortadan kaldıran kar lastiği kullanılması, kaza riskini önemli oranda azaltıyor' diye konuştu.

    KıŞ BAKıMıNı YAPTıRDıNıZ Mı?

    Sakarya Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği (SESOB) ve Adapazarı Oto Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Hasan Alişan, havaların soğuması ile birlikte araçların kışlık bakımlarının mutlaka yaptırılması gerektiğini söyledi.

    Araçların sorunsuz çalışması için bakımının çok önemli olduğunu ifade eden Alişan, yaz ve kışlık bakımın sürüş güvenliği açısından son derece önemli olduğunu kaydetti. Yaz şartlarına göre ayarlanan otomobillerin kışlık bakım ve ayarlarının mutlaka yapılmasını tavsiye eden Alişan "Aracın kışlık bakımını ihmal etmek sahiplerine pahalıya mal olabilir." dedi.

    Alişan, kışlık bakımda aracın yağı, suyunun yanında antifriz ayarlamasının mutlaka yapılması gerektiğini belirterek şu uyarılarda bulundu: "Kışlık bakımda aracın yağı ve suyuna mutlaka bakılması gerekiyor. Bunun yanında antifriz ayarlaması da çok önemli. Ayrıca aracın hava filtresi, bujileri, fren tertibatının kontrol edilmesi hayati önem taşıyor. Hava filtresi ve bujilerin bakımının yapılmaması aracın daha çok yakmasına sebep oluyor. Bu sebeple mutlaka hava filtresi ve bujiler kontrol edilmeli. Dizel araçlarında enjektör ayarının kışlık bakım sırasında gözden geçirilmeli."

    Kış aylarında zincir, takoz ve çekme halatı bulundurulmasının hayati önem taşıdığını vurgulayan Alişan, "Kışlık bakım yaptırmanın şimdi tam zamanı. Araçların kışlık bakımı yapılmazsa bu ihmalden dolayı fatura kabarabilir." uyarısında bulundu.

    AA- Cihan

    Kaynak: OtomobilGazetesi.com / Otomobil

    Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title