Haberler

Siirtli Çiftçiler Eski Geleneğe Döndü

Bağ ve bahçelerin sürülmesi sırasında pat-patın birçok kazaya sebebiyet vermesi ve birçok çiftçinin ölümüne yol açması sonucu çiftçiler dededen kalma atlarla bağ ve bahçelerini sürme geleneğine geri döndü.

Önceki yıllarda bağ ve bahçelerin sürülmesinde tarım aracı olarak kullanılan pat-pat aracı birçok ölümlere ve yaralanmalara neden olduğu için bu aracı kullanmadıklarını ve buna alternatif olarak at ve katır gibi hayvanlarla bağlarını sürdüklerini söyleyen çiftçi Bekir Akbey, dedelerinden kalma geleneğe dönüp atlarla tarla, bağ ve bahçelerini sürmeye başladıklarını söyledi. Akbey, "At ve katır gibi hayvanlarla çift sürerek bağ ve bahçelerimizi işliyoruz. Bu işin çok zahmetli ve zor olduğunu biliyoruz. Pat-pat kazalarının yaşanmaması için bağ ve bahçelerimizi sürmek için eski geleneğe döndük. Daha önce bağlarımızı hep pat-pat araçlarıyla sürüyorduk. Yalnız son zamanlarda pat-pat kazalarından dolayı oluşan ölümlü ve yaralanmalı kazalarından dolayı artık eskiden olduğu gibi atlarla sürmeye başladık. Ölümler ve yaralanmaların olmaması için bütün çiftçilerimiz atlarla bağlarını sürsünler. Arazilerini pat-patla sürmek zorunda olan çiftçilerimize sesleniyorum yüksek mertebe pat-patları kullanmasınlar. Yaralanmalar ve ölümler olmasın eski yöntemlerle bu iş görülmektedir. Eski yöntemlerle atlarla sürülmesini herkese tavsiye ediyorum" dedi.

Günlük 175 TL yevmiyeyle çalıştıklarını söyleyen Bedrettin Üzüm, pat-pat aracının yaygınlaşmasıyla iş bulamaz duruma geldiklerini ancak şimdilerde ise yeniden iş imkanına kavuştuklarını söyledi. Üzüm, "Pat-pat kazalarında birçok ölüm ve yaralanma olunca kullanılmamaya başlandı. Tekrardan eski yönteme geri dönerek atlarla sürülmeye başlandı. Bu da tekrardan bizlere iş olanağı sağladı. Bağları en doğal yöntem olan atlarla sürmeye başlamamız çok iyi oldu. Pat-pat çıktıktan sonra işler bize kalmadı. Millet bağlarını pat-patla sürünce bize iş kalmadı. Şimdi eski yönteme geri döndüler bize de iş kapısı açıldı. Sağ olsun dostlar eski yönteme geri dönmüşler bağları hayvanlarla sürüyoruz. Çalışmak için böyle devam ediyoruz" diye konuştu.

Bağ ve bahçeleri at yöntemiyle sürerek günlük yevmiyelerini sağladıklarını söyleyen bağ işçisi Şakir Üzüm, geçimlerini bağları, bahçeleri sürerek sağladığını dile getirdi. Üzüm, "Kayabağlar köyünden göç edip Siirt'te geldik. Siirt'te herkes kendi bağını pat-pat aracıyla sürüyordu. Kazalardan dolayı artık pat-patlardan çekindiler. Yine atlarla, hayvanlarla sürmeye başladılar. Bu da bizim için bir ekmek kapısıdır" ifadelerini kullandı. - SİİRT

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Siirt Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title