Haberler

Siirt'te Roma İmparatorluğu'nun Son Kalesi Bulundu

Güncelleme:

Siirt'te Botan Vadisi yakınlarında bulunan Çattepe Höyük'te yapılan kazı çalışmalarında Roma İmparatorluğu'nun son kalesi bulundu.

Siirt'te Ilısu Baraj Gölü altında kalacak olan Botan Vadisi yakınlarındaki Çattepe Höyük'te kazı çalışmaları sürüyor. Ege Üniversitesi Arkeoloji bölümünden Yrd. Doç. Dr. Haluk Sağlamtimur, 2002 yılından beri bölgede kazı çalışmaları yaptıklarını belirterek, tarihe ışık tutacak buluntulara rastladıklarını söyledi. Çattepe'de 9 mezar içinde çok zengin buluntuları ulaştıklarını belirten Sağlamtimur, şöyle dedi:

"Bir müzeyi doldurabilecek kadar zengin. Bunlarda aklınıza gelebilecek her şey var. Bronz eserler, kap kaçak, boncuklar, metaller, iğneler, gümüş eşyalar var. Elimizdeki veriler Siirt'in bakır yataklarının çok zengin olduğunu gösteriyor. İşte bu araştırmada bunların hangilerinin ne kadar yoğunlukla kullanıldığını öğrenmeye çalışıyoruz. Esas mezarlar içerisinde ele geçen önemli buluntu grubu uzun süredir yaklaşık 1 aydır dünya gündemine de düşen oyun taşları dediğimiz bir set. Bu set milattan önce 3100-2900'e tarihleniyor. Peki neden bu kadar önemli bu tarihlere denk gelen üstünde figüratif buluntu yoktu. Zaten yaklaşık 35-40 yıldır da Mezopotamya'dan böyle haberler gelmiyor, çok uzun süredir kazılar yapılmıyordur. 49 parçadan oluşuyor bu açıdan basit bir oyun taşı değil içerisinde strateji barındıran taşların düz çapraz gittiği bir oyun olduğunu düşünüyoruz. Bu açıdan da satrancın atası olabilir mi ya da ona benzer bir şey yada satrancın atası dediğimiz şeyler belki antik dönemde savaş oyunu gibi bir şeydir. Bunları değerlendirmeye çalışıyoruz henüz kapsamlı bir değerlendirme yapmadık. Sanırım bu yıl içerisinde yapacağız."

Yrd. Doç.Dr. Haluk Sağlamtimur, diğer bir kazı bölgesinde ise geç Roma dönemine ait Roma İmparatorlugu'nun son kalesinin bulunduğunu söyledi. Sağlamtimur, "Eldeki veriler şimdilik M.S. 4 binlere ait olan bir höyük olduğunu gösteriyor. Ama geç Roma dönemi içerisinde önemli bir merkez. Buranın ne önemi var derseniz Doğu'da Roma'nın son kalesi yani zaten Botan'ın öbür tarafı Partlar bu tarafı Romalılar zaten daha sonra Sasani, Bizans sınırını da oluşturan bir alan. Oradaki çalışmalar da iyi gidiyor. Buradaki kalenin bir diğer özelliği de bir liman yapısı açığa çıkartılmış olması. Bu da nehir üstünde Anadolu'da kazılan tek liman. Peki bu liman nasıl bir sistemin parçasıydı ? Diyarbakır'dan başlayan Dicle üzerinden Bağdat'a kadar giden bir su üstündeki ticaretin parçası. Bu da ilk kez açığa çıkarıldı. Tabi bu kadar şey söyledikten sonra da Siirt'e bir müze istemek de bizim hakkımız. Açıkça söylüyorum müzemiz olsaydı bu son birkaç yılda dolardı. Siirt şehri müzeyi hak ediyor sanırım artık bir müze istemek hem Kültür Bakanlığı'ndan hem siyasilerden bizim hakkımız" dedi. - Siirt

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ege Üniversitesi Siirt Ilısu Roma Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title