Haberler

Otobüs Fabrikasının Temeli Atıldı

Güncelleme:

Çin ile Siirtli Türk ortakların girişimleriyle yapılacak olan Otobüs montaj fabrikasının temeli atıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Proje Koordinatörü Bekir Sıtkı Batur, çalışmanın altı ay önce planladığını söyleyerek, 208 dönümlük arazi üzerinde öncelikle 13 bin dönümlük kapalı alanı olacağını söyledi. Batur, "Açılacak fabrikada hem yurt içi hem de yurt dışında istihdam edilecek. Zonda Çin'de 79. Büyük şirkettir. İlk kez dünyada paylaşımlı bir proje yapılıyor."diye ifade etti

Zonda'nın Yönetimi Kurulu Başkanı Mr. Jim Xu ise, bu yatırımın Siirt için tarihi bir gün olduğunu ifade ederek, "Öncelikle projenin bu noktaya gelmesinde desteklerinden ötürü Siirt Valisi Ahmet Aydın ile Osman Ören'e teşekkür ediyorum. Zonda firması 80'de fazla ülkeye ihraç yapan ve Dünya'da 3 bin 200'ün üzerinde satış noktası vardır. Siirt'te yapılan bu tesis Siirt'i Dünyaya bağlayacak, Avrupa'ya ve Asya'ya ihraç üstü çalışacaktır. Ayrıca bu proje Çin ile Türkiye arasında çok önemli bir etki projesidir. Söz verdiğimiz tarih olan Ocak 2014 yılında üretime başlayacağız."dedi.

Siirt'te tarihi bir gün yaşadıklarını belirten Özdemir, Kirazlı barajını yaparken tüm makine ekipmanlarını Çinliler tarafından vaktinde de teslim edildiğini ifade ederek, "23 Eylül günü tarihi bir gün olarak görüyorum. Bu yatırımın Siirt'e gelmesi hayırlı bir iştir, Siirt'imize ülkemize hayırlı olsun."şeklinde konuştu.

Vali Aydın, gelen davetlilere Çinceden hoş geldin diyerek ifade ettiği konuşmasında, "Siirt'ten bir ekiple önce Çin'e bir heyet gönderdik. Firmayı erinde gören heyet çok samimi ayrındı ve Çinlilerin ikinci büyük yatırımlarını Siirt'te yapacaklarını söylediler. Acaba neden Siirt diye düşündük, onlar da bizim için nerede yapılırsa fark etmeyeceğini söylediler. İlk etapta bir montaj tesisi kullanılacak ardından da bu kapasite artırılacağı sözü verildi. Biz de Valilik olarak tahsis ettiğimiz arsanın imar ve ifrazını yaptık. Tüm bürokratik sıkıntıları çözdük. Sayın Başbakanımız da bu tür yatırımları destekliyor. Sayın başbakanımız da ifade ettikleri gibi İstanbul, Rize ve Siirt'in kendisi için önemli olduğunu söyledi.

BAKANLAR KATILMADI

Daha sonra Çin ile Siirtli Türk ortakların girişimleriyle yapılacak olan Otobüs montaj fabrikasının temeli atıldı. Tillo Bilim ve Kültür günleri etkinlikleri için Siirt'te gelen Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Tarım ve köy İşleri bakanı Mehdi Eker'in geleceği ifade edilen temel atma töreninde 'Sayın Bakanlarımız Hoş Geldiniz' afişi asıldı, ancak bakanlar katılmadı.

Siirt Milletvekilleri Afif Demırkıran, Osman Ören belediye Başkanı Selim Sadak, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Güven Kuzu ve davetlilerin katılımıyla düzenlenen program, kurban kesimi, temel atma ve halay çekme töreni ile sona erdi.

Muhabir : M. Yücel DURAK

Kaynak: Temsilci / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Ahmet Aydın Osman Ören Siirt Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title