Haberler

Siirt Adaçayı Çalıştayı

- Siirt'te Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürlüğü ile Siirt Şube Müdürlüğü tarafından "Salvia Siirtica Tür Koruma Eylem Planı" projesi kapsamında yapılan çalıştayda Siirt Adaçayı ele alındı.

- Siirt'te Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürlüğü ile Siirt Şube Müdürlüğü tarafından "Salvia Siirtica Tür Koruma Eylem Planı" projesi kapsamında yapılan çalıştayda Siirt Adaçayı ele alındı.SİİRT (AA) - Siirt'te Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürlüğü ile Siirt Şube Müdürlüğü tarafından "Salvia Siirtica Tür Koruma Eylem Planı" projesi kapsamında yapılan çalıştayda Siirt Adaçayı ele alındı.Çalıştayda konuşan Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürü Ayhan Deligöz, Siirt'in kuzeydoğusundaki Tillo ilçesi Sinep Köyü çevresinde yetişen Siirt Adaçayı (Salvia siirtica), nesli tehlike altında olan lokal endemik bir adaçayı türü olduğunu söyledi.Siirt Adaçayının, Doğanın Korunması İçin Uluslararası Birlik (IUCN) kriterlerine göre tek yaşam alanına sahip olması ve popülasyondaki birey sayısı nedeniyle Nesli Kritik Tehlike "CR" altında olan bir tür olduğunu dile getiren Deligöz, şöyle konuştu: "Siirt Adaçayı, Mayıs ve Haziran ayına kadar çiçekleniyor. Meşelikleri ve bıttım ağaçları gibi habitatları tercih ediyor. Bin 470 ile bin 550 metre yükseltilerde yetişiyor. Siirt Adaçayının 700 bireye sahip tek bir popülasyonu bulunmaktadır. Bunlardan yaklaşık 500 bireyi çiçekli, 200 bireyi ise genç bitkidir. Siirt adaçayı üzerine yapılan bir makalede türün antioksidan aktivitesi oldukça yüksek bulunmuştur. Bu türün özütünün bir antikanser ajan olarak adledilmesi için daha ileri çalışmaların yapılması gerektiği yazarlar tarafından ifade edilmiştir. Gösterişli ve güzel çiçekleriyle potansiyel bir süs bitkisi özelliğindedir. Türün korunmasıda birincil strateji ve yerinde korunma sağlanmalı. Bu nedenle koruma satüsü kazandırılması için gerekli çalışmaların başlatılması önerilmektedir."Deligöz, Siirt Adaçayının yaşam alanı bazı nadir ve lokal endemik (Papaver yildirimli, Salöia ertekinii, Astragalus mardinensis ve bir çok orkide türü) bitkilerin yetiştiği alanlar olduğunu ve koruma sağlanması durumunda diğer endemik bitkilerin de korunması sağlanmış olacağını kaydetti.Çalıştaya konuşmacı olarak katılan Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü Yaban Hayatı Dair Başkanı Cihangir Altun ve Dicle Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Selçuk Ertekin, Siirt Adaçayın özelikleri ve önemini anlattı.Çalıştaya, Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz, Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman, Siirt Emniyet Müdürü Metin Özkan ve kamu kurum müdürleri katıldı. -Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 15. Bölge Müdürlüğü"Salvia Siirtica Tür Koruma Eylem Planı" projesi

Kaynak: AA / Güncel

Tillo Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title