Haberler

Şii Din Adamı Sistani'ye Göre Samarra Saldırısı Dış Kaynaklı

Irak'ın En Etkili Dini Otoritelerinden Ayetullah Ali Sistani, Geçen Yılın Şubat Ayında Ülkenin Kuzeyindeki Samarra'da Bir Şii Türbesine Düzenlenen Bombalı Saldırının Arkasında Irak'ta Mezhep Savaşı Çıkarmayı Hedefleyen Bir Takım Gizli Güçler Olduğunu Söyledi.

Irak'ın en etkili dini otoritelerinden Ayetullah Ali Sistani, geçen yılın Şubat ayında ülkenin kuzeyindeki Samarra'da bir Şii türbesine düzenlenen bombalı saldırının arkasında Irak'ta mezhep savaşı çıkarmayı hedefleyen bir takım gizli güçler olduğunu söyledi.

Yerel kaynakların verdiği bilgiye göre, Irak'ın Şii dini lideri Ayetullah Ali Sistani'nin daveti üzerine Irak'ın güneyindeki kutsal şehirlerden Necef'e gelen İranlı ulemalardan Tahiri İsfahani ile yaptığı görüşme sırasında, Irak'taki siyasi süreçten güvenlik sorunlarına kadar bir dizi konuda açıklamada bulunduğu belirtildi. Sistani'nin bu görüşmeler sırasında Samarra'daki türbe saldırılarına da değindiği kaydedildi. Ayetullah Tahriri İsfahani'nin bu ziyareti sırasında babasının yanında bulunan oğlu Muhammed Tahiri'in basına sızdırdığı görüşmenin ayrıntılarında, Sistani'nin Şiiler için kutsal sayılan El Askeriye türbesine yönelik saldırıda dış kaynaklı gizli güçlerin elinin bulunduğunu belirttiği ifade ediliyor. Ayetullah Ali Sistani'nin aynı görüşmede, "Olaydan sonra durumu kontrol etmeye çalıştık. Şii grupları kontrol ettik, eğer bu kontrol olmasaydı intikam saldırılarına girişilebilirdi. Düşmanlar, etnik ve mezhebi ihtilafları körüklemek, intikam saldırılarına zemin hazırlamak ve Irak'taki durumu kaosa sürüklemek istediler. Ancak, biz Şiileri kontrol etmeye çalıştık ve bu şekilde düşmanların Irak'ta yaratılan durumdan istifade etmesini önlemek için çaba gösterdik" şeklinde konuştuğu vurgulandı.

Şii dini otoritenin ayrıca, "İşgalciler, Irak'ta Batı yasalarına uygun bir anayasa hazırlamak istediler" dediği, kendisinin ise Irak'ta İslam'a aykırı yasalar çıkarılmasına engel olacak bir anayasa hazırlanması konusunda ısrar ettiği kaydedildi.

(SK-EA-EA-OK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title