Haberler

Sığınmacıların Yeni Durağı Bosna Hersek

VESNA BESİC/LEJLA BIOGRADLIJA - Ortadoğu ülkelerinde devam eden savaş ve çatışmalar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan ve daha iyi bir yaşam umuduyla Batı Avrupa ülkelerine ulaşmak isteyen sığınmacıların yeni durağı Bosna Hersek oldu.

Balkan rotası olarak da bilinen Yunanistan, Makedonya, Sırbistan, Hırvatistan hattının 9 Mart 2016'da kapatılmasının ardından yasa dışı yollardan Batı Avrupa ülkelerine ilerlemeye devam eden sığınmacılar, son dönemde alternatif güzergah olarak gördükleri Bosna Hersek'e yöneldi.

Bosna Hersek'in Hırvatistan sınırına yakın şehirlerine yönelen sığınmacılara, son günlerde başkent Saraybosna sokaklarında da sıklıkla rastlanmaya başladı.

Daha önce bazı imamların, soğuktan korunmak için camilerde kalmalarına izin verdiği sığınmacıların sayısı son günlerde artınca birçok kişi ve kurum yardım için seferber oldu.

Saraybosna yakınlarındaki Semizovac beldesinde sığınmacıların kullanımına açılan bir evde Suriye, Afganistan ve Libya'dan 35 kişi kalıyor.

Afganistanlı Yasir Miakheil (18), AA muhabirine yaptığı açıklamada, evinden üç yıl önce ayrıldığını belirterek, "Önce İran, ardından Türkiye ve Yunanistan'a gittim. Amacım İrlanda'daki akrabalarımın yanına gidebilmek. Bosna Hersek'e de Sırbistan üzerinden geldim." dedi.

Bosna Hersek'e 10 gün önce geldiğini anlatan Miakheil, burada insanların kendilerine yardım ettiğini söyledi.

Suriyeli Fela Ahmed de Halep'teki evinden üç ay önce ayrıldığını belirterek, "Halep yok edildi, geriye sadece ismi kaldı." dedi.

Bosna Hersek'ten Slovenya'ya gitmek istediğini aktaran Ahmed, "Burası güzel bir ülke, ancak bizim için imkanlar kısıtlı. Kaldığımız yer özel bir mülkiyet. Yeterince yiyecek, giyecek ve sağlık hizmeti alamıyoruz." diye konuştu.

Ahmed, Suriye'deki savaş sırasında tüm ailesinin öldürüldüğünü söyledi.

"Biz de sığınmacıydık"

Evde kalan sığınmacılara yardım eden Husejin Sarajlic, evin sahibi olan arkadaşının 15 gündür evini sığınmacılara açtığını aktararak, "İlk zamanlarda 10 kişi vardı. İki gün önce Sırbistan'dan 25 kişi daha geldi." dedi.

Sığınmacılara yiyecek yardımı yaptıklarını anlatan Sarajlic, "Önemli olan bu insanların aç kalmaması. Bosna Hersek'e son dönemde çok sayıda sığınmacı geldi. Biz de bir zamanlar sığınmacıydık. Onlara yardım etmeliyiz." ifadelerini kullandı.

Bosna Hersek'te faaliyet gösteren Pomozi.ba isimli yardım kuruluşundan Elvir Karalic de son dönemde başkentte sayıları artan sığınmacılara yardım için seferber olduklarını belirterek, sığınmacı merkezinde yer olmadığı gerekçesiyle açık alanlarda kalan bu kişilere yiyecek yardımı yaptıklarını söyledi.

"Binlerce sığınmacıyı kabul etme kapasitemiz yok"

Bosna Hersek'e girdikten sonra yasal prosedür gereği sığınma talebinde bulunan bu kişiler, bir süre sığınmacı merkezinde kaldıktan ve ülke sınırları içinde serbest dolaşabilecekleri belgeleri aldıktan sonra merkezden ayrılıyor.

Aldıkları belgelerle rahatlıkla ülke içinde seyahat edebilen sığınmacıların en yoğun görüldüğü yerler ise Hırvatistan sınırına yakın şehirler.

Son günlerde gözle görülür bir şekilde artan sığınmacı sayısı Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Denis Zvizdic'in de gündemindeydi. Zvizdic, sığınmacıların camilerde ve evlerde kaldığından haberdar olduklarını belirterek, bu kişilere ellerinden geldiğince insani yardımda bulunacaklarını aktardı.

Bosna Hersek'in binlerce sığınmacı kabul etme kapasitesi olmadığını vurgulayan Zvizdic, "Zaten onlar burada kalmak değil, Avrupa ülkelerine gitmek istiyor. 100 civarında sığınmacıyı kabul edecek merkezlerimiz var." dedi.

Zvizdic, sığınmacı sayısının artması nedeniyle uluslararası kuruluşlardan yardım isteyeceklerini, bu sayının 20 bine çıkması halinde AB'den yardım isteyeceklerini söyledi.

Bosna Hersek Sınır Polisinden yapılan açıklamada ise 2017 yılında ülkeye 754 sığınmacının yasa dışı yollarla girdiği belirtilirken, bu sayının 2018'in ocak ayında 458 olduğu kaydedilerek, yaşanan artışa dikkat çekildi.

Ülkeye en çok Pakistan, Cezayir, Afganistan, Suriye, Libya, Fas ve İran'dan sığınmacı geldiği ifade edilen açıklamada, sığınmacıların Bosna Hersek'te kalmayı planlamadıkları ve bu nedenle Zvornik, Trebinje ve Velika Kladusa gibi sınır şehirlerinde kaldıkları belirtildi.

Kaynak: AA / Güncel

Hırvatistan Saraybosna Suriye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title