Haberler

Sigara Yüzünden Dünyada 10 Saniyede 1 Kişi Ölüyor

Dünya Üzerinde 1 Milyardan Fazla İnsanın Sigara İçtiğinin Tahmin Edildiğini Açıklayan Ege Üniversitesi Kanserle Savaş Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu, "Sigara Tiryakiliğinin Erkeklerde Daha Çok Olması, Sigaraya Bağlı Hastalıkların ve Ölümlerin Erkeklerde Daha Çok Görülmesine Neden Olmaktadır. İçilen Her Sigara, İnsan Hayatından 5.5 Dakika Alıp Götürmektedir" Dedi.

Dünya üzerinde 1 milyardan fazla insanın sigara içtiğinin tahmin edildiğini açıklayan Ege Üniversitesi Kanserle Savaş Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayfer Haydaroğlu, "Sigara tiryakiliğinin erkeklerde daha çok olması, sigaraya bağlı hastalıkların ve ölümlerin erkeklerde daha çok görülmesine neden olmaktadır. İçilen her sigara, insan hayatından 5.5 dakika alıp götürmektedir" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre her 10 saniyede 1 kişinin sigara nedeniyle öldüğünü ve tütünün her yıl 3 milyon ölüme yol açtığını belirten Prof. Dr. Haydaroğlu, "70 yaşından önce ölen erkeklerin yüzde 36'sı, kadınların yüzde 13'ü sigara nedeniyle yaşamını kaybetmektedir. Sigaradaki nikotin, hem hayvan hem de insanlar üzerinde yapılan deneylerde bağımlılık yapıcı bir madde olarak bulunmuştur. Vücudun alıştığı belirli bir nikotin düzeyi bağımlılığa yol açmaktadır. Belirli bir sigara kullanımından sonra sigara içme ihtiyacı, direnilmesi güç bir arzuya dönüşmekte, kişi istese bile sigaradan vazgeçememektedir. Bir bakıma kişi sigaraya esir olmaktadır" diye konuştu. Prof. Dr. Haydaroğlu, 25 yaşında sigaraya başlayanlarda 3, 15 yaşında başlayanlarda 15 misli daha çok kansere bağlı ölümlerin görüldüğünü belirtti. Sigara içmeyen bir kişiye göre akciğer kanserine yakalanma riskinin yarım paket içenlerde 7-8, bir paket içenlerde 20-25 misli daha fazla olduğunu söyleyen Prof. Dr Haydaroğlu, düzenli sigara kullanımının alkol, eroin, kokain gibi madde bağımlılığa neden olabileceğini söyledi.

ABD'de yapılan bir araştırmada sigara içenlerin yüzde 65'inin en az bir kere sigarayı bırakmayı denediğini ve başaramadıklarını belirten Prof. Dr. Haydaroğlu, "Sigara içenler yalnız kendilerine değil, çevredekilere de zarar vermektedir. Hiç sigara içmedikleri halde ağır sigara içilen ortamlarda yaşayan pasif içiciler de akciğer kanseri riski 3 misli artmaktadır. Sigara içen erkeklerle evli sigara içmeyen kadınlarda akciğer kanseri riski 2 misli fazladır. Pasif içicilik çocukluk çağında gelişim yetersizliğine, akciğerin gelişmemesine, düşük doğum kilosuna neden olur" dedi.

Sigaraya başlama yaşı ne kadar erkense, akciğer kanserine yakalanma riskinin de o kadar arttığını belirten Haydaroğlu, "Akciğer kanseri, kanser ölümlerinin başında gelmektedir. Her yıl 100 bin erkekten 50 ila 80'i bu nedenle ölmektedir. Akciğer kanseri, sigaranın neden olduğu hastalıklar içinde en korkuncudur. Çünkü bu hastalık, tanı konulduğunda yüzde 80 ameliyat olamayacak kadar ileridir. Akciğer kanseri tedavisi zor, korunması çok kolay bir hastalıktır. Bu hastalıktan korunmanın birinci şartı sigara içmemektir" diye konuştu.

(YB-YK-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title