Haberler

Şiddetli Yağış Hayatı Olumsuz Etkiledi

Artvin, Bartın, Zonguldak, Kastamonu, Bolu, Düzce, Samsun ve Ordu'da Etkili Olan Sağanak Yağış Hayatı Olumsuz Etkiledi.

Artvin, Bartın, Zonguldak, Kastamonu, Bolu, Düzce, Samsun ve Ordu'da etkili olan sağanak yağış hayatı olumsuz etkiledi.

Artvin'in Şavşat ilçesinde dün etkili olan yağışın ardından Tigrat Deresi'nin taşması sonucu Yenimahalle semtinde bulunan bir ev çöktü. Göçük altında kalan Lütfiye Acar (70) hayatını kaybederken, oğlu Orhan Acar yaralandı. Özgen Demirel, eşi Dildar Demiral, 6 yaşındaki yeğenleri Selin Demiral ve Mavinur Durmuş da sel sularına kapıldı.

Havanın aydınlamasıyla tekrar başlayan çalışmalara Ardahan, Erzurum, Rize, Artvin ve çevre illerden gelen 103 personelin yanı sıra, Ankara'dan gelen Jandarma Genel Komutanlığına bağlı 44 kişilik JAK timleri de katıldı.

Bir kadının ihbarı üzerine Tigret Deresi'nin ilçe merkezine yaklaşık 3 kilometre uzaklıktaki Satnel Kaledibi mevkisinde, özel eğitimli köpeğin yardımıyla önce Mavinur Durmuş'un, daha sonra da Özgen Demiral'ın cesedi bulundu.

Arama çalışmaları sırasında dün de yıkılan evinin enkazı altında kalan Lütfiye Acar ile sel suyuna kapılan Dildar Demiral'ın cesedi bulunmuştu. Selde kaybolan 6 yaşındaki Selin Demiral'in bulunmasına çalışılıyor.

Şavşat Belediye Başkanı Naci Köroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dere üzerinde bulunan 13 bendin 7'sinin yıkıldığını ve bunun da yaşanan felakete neden olduğunu öne sürdü.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun da yarın Artvin'in Şavşat ilçesine giderek sel ve heyelan bölgesinde incelemelerde bulunacağı bildirildi.

Bu arada, Artvin il merkezine 24 saatte metrekareye 7.1 kilogram yağış düştüğü bildirildi.

Artvin Meteoroloji İstasyon Müdürlüğü yetkilileri, Şavşat ilçesinde devam eden kuvvetli yağışların yarın da süreceği uyarısında bulundular.

Yetkililer, sağanak yağışların ilde 21 Temmuz Salı gününe kadar aralıklı olarak devam etmesinin beklendiğini de kaydettiler.

-ORDU-

Ordu'nun Perşembe ilçesine bağlı Boğazcık Köyü'nde heyelan nedeniyle 1 ev çökerken, Fadime Durmuşoğlu ve Kadir Durmuşoğlu adlı vatandaşlar hayatını kaybetti. Ayrıca, sel ve su baskınları sebebiyle 11 kişi yaralandı. Hayati tehlikeleri bulunmayan yaralılar, Ordu Merkez ve Fatsa Devlet hastanelerinde tedaviye alındı.

Ordu'nun Perşembe Kaymakamı Mustafa Asım Alkan, sel ve heyelanda en büyük hasarın oluştuğu ilçe merkezinde yaralarının sarılmaya çalışıldığını ifade etti.

Alkan, heyelan nedeniyle kapanan köy yollarının açıldığını, üç köyde de çalışmaların devam ettiğini belirtti. İlçenin büyük bölümüne altyapının gördüğü hasar nedeniyle su verilemiyor.

-ZONGULDAK, KASTAMONU, BOLU, DÜZCE, SAMSUN, BARTIN-

Zonguldak'ın Gökçebey Kaymakamı Çetin Kılınç, yüksek kesimlerden gelen sular nedeniyle ilçe merkezindeki bazı ev ve iş yerlerini su bastığını söyledi.

Kastamonu'nun Pınarbaşı ilçesinde gece boyunca devam eden sağanak yağış, hayatı olumsuz etkiledi.

Bolu'da akşam saatlerinde başlayan ve aralıklarla süren sağanak sonucu Abant Deresi taştı. Dere güzergahında bulunan Akçaalan ve Dereceören köylerini su bastı.

Sağanak sonucu Abant Deresi'nin taşmasının ardından her gün yüzlerce tatilcinin kullandığı Abant yolu da kullanılamaz hale geldi. Abant Deresi kenarında bulunan çok sayıda tesiste de hasar meydana geldi.

Düzce'nin Kaynaşlı ilçesinde gece başlayan aşırı yağış nedeniyle meydana gelen sel vatandaşları uykuda yakaladı. Ev ve iş yerlerine sel suları dolan vatandaşlar sabah saatlerine kadar suları tahliye etmeye çalıştı.

Uğur köyü yolunun sel sularıyla çökmesi üzerine Düzce'ye içme suyu sağlayan şebeke patladı, 15 köyün Beyköy ile olan bağlantısı tamamen kesildi.

Samsun'un Terme ilçesinde yağışlar nedeniyle çok sayıda ekili alanın sular altında kaldığı bildirildi.

Kemerköprü, Orduyeri ve Sarılar Köprüsü mevkilerinde taşan Bartın Irmağı'nın sularının yavaş yavaş çekildiği kentte, Orman Genel Müdürlüğüne ait bir helikopter afete yönelik çalışmalarda kullanılmak üzere Valiliğe tahsis edildi.

-KIZILAY'DAN YARDIMLAR-

Türk Kızılay'ından yapılan yazılı açıklamada, Artvin ve Bartın'da meydana gelen selin ardından Ankara'daki Afet Operasyon Merkezinde kriz masası oluşturulduğu bildirildi.

Açıklamada, şöyle denildi:

''Batı Karadeniz Bölge Afet Müdahale ve Lojistik Merkezi'nden Bartın'a öncü araç, seyyar mutfak ve 4 afet uzmanı gönderildi. 600 su, 20 yatak, 20 mutfak seti, 400 battaniye de bölgeye doğru yola çıkarıldı.

Artvin'e ise Kuzey Anadolu Afet Müdahale ve Lojistik Merkezi'nden 2 afet uzmanından oluşan öncü ekip gönderildi. Ayrıca bölgeye 10 çadır, 100 battaniye, 50 yatak, 10 mutfak seti, 150 içme suyu araçlara yüklenerek Şavşat ilçesindeki selzedelere verilmek üzere gönderildi.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title