Haberler

Sıcaklarda Tansiyon ve Tiroite Dikkat

Sıcaklar Artarken Tansiyon ve Tiroit Muayenelerinin Bir An Önce Yapılması Öneriliyor. Uzmanlar, Yaz Sıcaklarının Bünyelerde Beklenmedik Olumsuzluklara Yol Açtığını Ancak Sıcaklara Karşı Alınacak Tedbirlerle Sağlıklı Bir Yaz Geçirmenin Mümkün Olduğunu Bildiriyorlar.

Sıcaklar artarken tansiyon ve tiroit muayenelerinin bir an önce yapılması öneriliyor. Uzmanlar, yaz sıcaklarının bünyelerde beklenmedik olumsuzluklara yol açtığını ancak sıcaklara karşı alınacak tedbirlerle sağlıklı bir yaz geçirmenin mümkün olduğunu bildiriyorlar.

Aşırı yağlı ve şekerli yiyecek ve içecek tüketmenin dışında alternatif bir beslenme periyodunun acilen başlatılmasını tavsiye eden uzmanlar, tiroit diğer taraftan tiroit bezi sağlığına da dikkat edilmesi gerektiğini belirttiler. Tiroit bezi sorunlarının tansiyonu tetiklediğini, yaz aylarıyla birlikte düzensiz beslenmenin artmasıyla tansiyonu daha da tehlikeli kılacağını söyleyen uzmanlar yazda en uygun beslenme şeklinin Akdeniz diyeti olduğuna işaret ettiler ve özellikle akşam yemeklerinin erken yenilmesine dikkat çektiler.

Uzmanlar, "Öğün sayısı önemli değil. Vücudu yormayacak küçük aralıklarla atıştırmalar sayesinde tansiyon yaz aylarında rahat edecektir. Diğer taraftan yazda susuz kalmamaya özen gösterilmeli. Günde normal 2.5 litre su içilmeli. Egzersiz yapanlar her yarım saat için 2.5 litre üzerine 1-2 bardak su daha ilave etmelidir" dediler.

Tiroit bezinin, salgıladığı hormonlar vasıtasıyla vücudun metabolizma hızını düzenlediğini hatırlatan uzmanlar, tiroitin düzensiz çalışması durumunda kalp dahil metabolizmayı bozabileceğini hatırlattılar. Uzmanlar, "Hipotiroidi (tiroit bezinin az çalışması) metabolizmanın yavaşlamasına ve buna bağlı olarak kolesterol düzeylerinde artışa, kalp hızında azalmaya, kalp zarı etrafında sıvı toplanmasına, kalp yetersizliğine, aşırı yorgunluk ve halsizliğe, tansiyon yükselmesi veya düşüşüne neden olur" ikazını yaptılar.

Yazda tansiyon hastalığının arttığını ve tiroit bezi sorunu olanlarda tansiyonun daha da belirginleştiğini kaydeden uzmanlar, Türkiye'de sadece 15 milyon kişinin hipertansiyon hastası olduğu düşünüldüğünde olayın öneminin ortaya çıktığını belirttiler. Hipertansiyonun kalp damar rahatsızlıkları başta olmak üzere felç, görme bozukluğu, böbrek yetmezliği gibi ciddi sorunlara yol açtığını belirten uzmanlar, "Şişmanlık, tuz, alkol, sigara, stres ve kalıtım tansiyonun en başta gelen etkenleri. Yaz sıcakları bu tür hastalıkları tetikler. Çünkü insanlar genellikle beslenmelerine dikkat etmezler. Bir de tiroit sorununuz varsa problem katmerleşir. Yaz aylarında beslenme alışkanlıklarının kontrolü ile birlikte davranış ve tedavi yöntemlerinin de değişmesi tansiyona engel olacaktır. Özellikle doktor kontrolünde elektroakupunktur tedavileri ile jintong gibi cihazlar göz ardı edilmemeli. Çünkü farklı tedavi yöntemleri bugün karmaşık bir durum arz eden birçok hastalığın tedavisinde etkili olmaktadır" diye konuştular.

Hipertansiyondaki belirtilerin baş ve ense ağrısı, kafada sıcaklık hissi, yüzde kızarma, ateş basması, göğüste basınç hissi, derin nefes alma ihtiyacı, çarpıntı, göğüs ağrısı, kulakta uğultu ve konsantrasyon bozukluğu olduğunu hatırlatan uzmanlar, böyle durumlarda hemen hekime başvurulmasını ve kan basıncının ölçülmesi gerektiğini dile getirdiler. Tansiyon değerleriyle ilgili bilgi veren uzmanlar, "Herkesin de bildiği gibi; normal değerler 120'ye 80 milimetre civa basıncıdır. Dolayısıyla bu durumda korkulacak bir şey yoktur. Halk arasında söylenen tansiyon 14'e 9'u bulur ve geçerse tehlikeli olur. 16'ya 10 ise daha ciddidir. 18'e 11 artık alarmın verdiği bir değerdir" dediler.

Halk arasında "sessiz katil" diye nitelendirilen tansiyon ve tansiyonu tetikleyen tiroit bezinin önemini ifade eden uzmanlar şu tavsiyelerde bulundular:

"Tansiyona dolaylı da olsa baskı yapan tiroit bezi rahatsızlıkları önemsenmeli. Bu bakımdan herkes tansiyonunu teşhis ettirmeli, tiroitlerine de baktırmalı. Çünkü teşhis konusunda her şeyden önce ikisinde de genetiklik söz konusu. Daha sonra diğer faktörler geliyor. İkinci tanı ise doktorun muayenesi. Kanda TSH ve tiroit hormonları dediğimiz (T3 ve T4) seviyelerinin ölçülmesi hasta ile ilgili önemli bilgiler verecektir. Tansiyonla tiroit bir araya gelirse hastanın işi oldukça zor. Yaz ayları bu kişiler için sağlığına dikkat etmezse kolay geçmeyecektir." (ÖK-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title