Haberler

Şi'nin Özel Temsilcisi Song'un Kuzey Kore Ziyareti

Çin Devlet Başkanı ve Çin Komünist Partisi (ÇKP) Genel Sekreteri Şi Cinping'in Özel Temsilcisi Song Tao'nun Kuzey Kore ziyaretinde ikili ve bölgesel meseleler ön plana çıktı.

Çin Devlet Başkanı ve Çin Komünist Partisi (ÇKP) Genel Sekreteri Şi Cinping'in Özel Temsilcisi Song Tao'nun Kuzey Kore ziyaretinde ikili ve bölgesel meseleler ön plana çıktı.

Şinhua ajansının haberine göre, 17-20 Kasım tarihlerinde, Çin'de geçen ay yapılan ÇKP 19'uncu Ulusal Kongresi hakkında bilgi vermek üzere Kuzey Kore'ye resmi ziyarette bulunan Song, Kore İşçi Partisi (WPK) Merkezi Komitesi'nin üst düzey yetkilileriyle bir araya geldi.

ÇKP Merkezi Komitesi Uluslararası İlişkiler Departmanı Başkanlığı görevini de yürüten Song Tao'nun Kuzey Kore'deki 4 günlük ziyaretinde, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinin teşvik edilmesi ve iktidar partilerinin karışılıklı iletişim ve koordinasyonunun güçlendirilmesi konusunda fikir birliğine varıldı.

Görüşmelerde ayrıca, Kore Yarımadası sorunu ve iki ülkenin ortak çıkarları hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

WPK, Özel Temsilci Song'a, ÇKP'yi söz konusu ulusal kongre nedeniyle tebrik ettiğini ve yeni dönemde Çin tipi sosyalizmin inşası konusunda başarılar dilediğini bildirdi.

Song Tao'nun Kuzey Kore ziyareti, ABD Başkanı Donald Trump'ın Asya turundan sonra yapılması nedeniyle dikkati çekmişti.

Çin, Pyongyang yönetimi ile sık sık iletişim kanallarını açık tuttuğu mesajını verirken, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin geçen eylül ayında yaptığı 6'ncı nükleer deneme ile gündeme gelen Kuzey Kore'ye karşı aldığı yaptırım kararlarını destekliyor.

Kore Yarımadası'ndaki sorunun çözümü için sıklıkla taraflara müzakere ve diyalog çağrısı yapan Pekin yönetimi, mevcut sorunun çözümü için Kuzey Kore'nin nükleer ve füze denemelerine son vermesi, bunun karşılığında ABD ve Güney Kore'nin askeri tatbikatlarını durdurmasını içeren "karşılıklı askıya alma" yöntemini öneriyor.

Kaynak: AA / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti İşçi Partisi Kuzey Kore Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title