Haberler

Shgm Tarafından 2006 Yılında 877 Pilot Lisansı Verildi

Türk Sivil Havacılık Sektöründe Son Yıllarda Yaşanan Hızlı Büyümeye Paralel Olarak, Pilot Olmak İsteyenlerin Sayısı Her Geçen Gün Artarken, Sektörün Pilot İhtiyacını Karşılamaya Yönelik Çalışmalarını Sürdüren Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (Shgm) Tarafından 2006 Yılı İçinde 877 Pilot Lisansı Verildi.

Türk Sivil Havacılık sektöründe son yıllarda yaşanan hızlı büyümeye paralel olarak, pilot olmak isteyenlerin sayısı her geçen gün artarken, sektörün pilot ihtiyacını karşılamaya yönelik çalışmalarını sürdüren Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından 2006 yılı içinde 877 pilot lisansı verildi.

SHGM'den yapılan açıklamaya göre, 328 kişiye Öğrenci Pilot Lisansı (SPL) ve 195 kişiye Hususi Pilot Lisansı (PPL) veren SHGM, açmış olduğu sınavlarda başarı gösteren 171 kişiye Ticari Pilot Lisansı (CPL), 98 kişiye Havayolu Nakliye Pilot Lisansı (ATPL) ve 85 kişiye de planör, balon, uçuş mühendisi (FEO), çok hafif hava aracı (ÇHHA) ile uçuş harekat uzmanı (Dispeçer) lisansı verdi. 2006 yıl sonu itibariyle havayolu işletmelerinde görev yapanların sayısı 2 bin 530'a yükselirken, ülkemizde faaliyet gösteren yabancı uyruklu pilotların sayısında da bir azalma yaşandı. 2005 yılında ülkemizde 220 yabancı uyruklu pilot görev yaparken, bu sayı 2006 yılı sonunda 155'e düştü. Pilotluk sınavlarında başarı oranının giderek yükselmesinde, uçuş okulları önemli rol oynuyor. Yetkilendirilen 15 uçuş okulunda, verilen eğitimin standartlara uygun bir şekilde sürdürülmesi amacıyla denetimler aralıksız sürdürülüyor.

Pilot olmak isteyen kişi uçuş okullarında gerekli eğitimi aldıktan sonra SHGM'nin açtığı sınavlara katılıyor. Bir pilot adayı, Ticari Pilot Lisansı (CPL) için 9 dersten, Aletli Uçuş Yetkisi (IR) için 7 dersten, Havayolu Nakliye Pilot Lisansı (ATPL) için 14 dersten sınava girerek başarılı olması gerekiyor. Her dersten en fazla 4 defa sınava girme hakkına sahip olan pilot adayları, bu sınavları 18 ay içinde tamamlaması gerekiyor. 2004 yılı nisan ayından itibaren bilgisayar ortamında yapılan sınavlarda, pilot adayları, bilgisayarın otomatik olarak seçtiği birbirinden farklı sorularla karşılaşıyor. Pilot adayının sorulara verdiği cevaplar anında kayıt altına alınıyor ve ders notu bilgisayar tarafından otomatik olarak hesaplanıyor. Pilot adaylarının lisanslarını alabilmesi için sadece teorik eğitimi ve akabinde gerçekleştirilen pilot sınavında başarılı olması yetmiyor. Bunların yanı sıra uçuş eğitimini tamamlaması ve uçuş yetenek testinden de başarılı olması gerekiyor.

(SC-RO-RO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title