Haberler

Sezer'i Alkışlayanlara Erdoğan Ağır Geldi

Güncelleme:

Hazmedemediler!

10. Cumhurbaşkanı Sezer'in rektör atamalarına sesini çıkarmayan bazı kesimler, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, yasal yetkiyle yaptığı rektör atamalarını diline dolayarak konuyu siyasallaştırmaya çalışıyor. Oysa yasa Cumhurbaşkanına tam yetki veriyor.

Halk tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde bazı üniversitelere rektör ataması gerçekleştirdi. Atamalardan önce üniversiteler seçim yapmış, en çok oy alan 6 kişinin ismi YÖK'e bildirmişti. YÖK'ün Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunduğu listede ise YÖK tarafından sıralaması değiştirilen adaylar oldu. Bazı çevreler bu durumu siyasi boyuta taşımaya çalıştı. Ancak aynı olay Ahmet Necdet Sezer döneminde de yaşanmış rektör atamalarında sıralama değişikliğine gidilmişti. O dönemde sessiz kalan bazı kesimlerin şimdilerde bu durumu siyasi malzeme olarak kullanarak, kaos oluşturmaya çalışması dikkat çekti.

Yasa tam yetki veriyor

Rektör atamalarında yasayla tam yetkili olan Cumhurbaşkanı, inisiyatifi elinde tutmakta. Buna göre; Rektör atamalarında üniversiteler ilk aşamada, kendi içinde oylama yaparak, 6 adayın ismini YÖK'e bildirir. YÖK bu isimlerden 3 kişiyi sıralayarak Cumhurbaşkanı'na sunar. Bu aşamadan sonra yetki Cumhurbaşkanındadır. Buna göre başta İstanbul Üniversitesi olmak üzere rektörleri atanan diğer üniversitelerde YÖK'ün yaptığı sıralama değişikliği ve Cumhurbaşkanı'nın inisiyatif kullanması tamamen yasal ve olağan bir durumdur.

İşte 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in atamalarından bazıları;

- Kastamonu Üniversitesi'nde 15 oyla birinci olan Prof. Dr. Mustafa Safran yerine, sadece 2 oy alan Bahri Gökçebay'ı rektör olarak atadı.

- Yozgat Bozok Üniversitesi'ne en fazla oyu alan Prof. Dr. Mustafa İlbaş yerine 4 oy alan İnci Varinli'yi atadı.

- Giresun Üniversitesi'nde 25 oyla birinci olan Prof. Dr. Mehmet Tüfekçi yerine, 8 oy alan O. Metin Öztürk'ü atadı.

- Gazi Üniversitesi'nde bin 64 oy alan Prof. Dr. Rıza Ayhan yerine, 366 oy alan 3. sıradaki Kadri Yamaç'ı atadı.

- Cumhuriyet Üniversitesi'nde 136 oy alan Faruk Kocacık yerine, 115 oy alan Mehmet Bakır'ı atadı.

- Erciyes Üniversitesi'nde 284 oy alan Prof. Zeki Yılmaz'ın yerine 236 oy alan Cengiz Utaş'ı atadı.

- Trakya Üniversitesi'nde 126 oy alan Prof. Levent Alimgil yerine 109 oy alan Enver Duran'ı atadı.

Paskalya Bayramını kutladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yayınladığı mesajla Hristiyan vatandaşların Paskalya Yortusu'nu kutladı.

Kaynak: Ensonhaber.com / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Ahmet Necdet Sezer Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title