Haberler

Sezer: "Hükümet Türkiye'yi Enflasyonla Mücadelede 2 Yıl Geriye Götürdü"

Dsp Genel Başkanı Zeki Sezer, Enflasyon Rakamlarıyla İlgili Olarak, Haziran Ayında Kur Ve Faizin Yükselmesinden Kaynaklanan Maliyet Artışının Henüz Tüketici Fiyatlarına Tam Olarak Yansımadığını, Tarım Ürünleri Fiyatlarındaki Mevsimsel Düşüşün De Tüketici Fiyatlarındaki Artışın Sınırlı Kalmasına Yol Açtığını Belirtti.

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, enflasyon rakamlarıyla ilgili olarak, haziran ayında kur ve faizin yükselmesinden kaynaklanan maliyet artışının henüz tüketici fiyatlarına tam olarak yansımadığını, tarım ürünleri fiyatlarındaki mevsimsel düşüşün de tüketici fiyatlarındaki artışın sınırlı kalmasına yol açtığını belirtti.

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer yaptığı açıklamada, haziran ayı enflasyonunun, son 4 yılın haziran ayları içinde en yüksek oran (0.34) olduğunu kaydetti.

Son iki yıldır, yani 2004 Nisan ayından bu yana yıllık tüketici enflasyonunun düşmediğini ifade eden Sezer, yüzde 10 ile yüzde 7.5 arasında durağan bir seyir izlediğini belirtti. Sezer, şimdilik yıllık tüketici enflasyonunun 2004 yılı ağustos ayından beri ilk kez çift haneli orana (yüzde 10.12) yükseldiğine dikkat çekti.

Üretici fiyatlarındaki aylık artışın, haziran ayında 2003 Şubat'ından bu yana en yüksek düzeye (yüzde 4.02) ulaştığı belirten Sezer, yıllık üretici enflasyonunun ise 2004 Aralık ayından bu yana en yüksek değere (yüzde 12.52) ulaştığını kaydetti.

Hükümetin bugüne kadar ekonomideki yapısal bozukluklarla ilgili uyarılara kulak asmadığını ve zamanında gerekli önlemleri alamadığını ifade eden Sezer, hükümeti dayatmacı politikalarla sürekli gerginlik ve güvensizlik kaynağı olmakla suçladı. Sezer, bunların sonucunda ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımı nedeniyle çeşitli ülke ekonomilerinde görülen küçük dalgalanmaların Türkiye'de büyük bir fırtınaya dönüştüğünü kaydetti.

Hükümetin ekonomide başarılıymış gibi gözüktüğü tek konunun enflasyonla mücadele olduğunu belirten Sezer, "Onu da kur ve faiz artışı yok etti, kısaca hükümetin beceriksizliği, Türkiye'yi enflasyonla mücadelede iki yıl geriye götürdü" dedi. Sezer, dar ve sabit gelirli vatandaşların enflasyonun altında ezilmeye, işsizlik ve yoksulluğun artmaya devam edeceğinin görüldüğünü belirtti.

YULA:"2001 KRİZİ SONRASI KOŞULLARINA GERİ DÖNÜLDÜ"

SHP Genel Saymanı Memet Yula ise açıklanan son enflasyon rakamlarının AKP'nin ekonomide de denetimini kaybettiğini ve 2001 krizi sonrası koşullara geri dönüldüğünü belirterek, sağ politikalarla krizden kurtulmanın mümkün olmadığını kaydetti.

Yula, AKP'nin önceki iktidardan devraldığı ve yürütmekte kararlı olduğu AB insan hak ve özgürlükleri ve ekonomik krizlerin aşılması konularında var olan iyimser tabloyu dağıttığını ifade etti. Yula, Cumhurbaşkanı seçimi ve Cumhuriyetin temel değerleriyle hesaplaşmak, rövanş almak için yaratılan olumsuz yaklaşımların toplumdaki gerginliğin ve ekonomideki bozulmanın temel nedeni olduğunu belirtti.

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title