Haberler

Sezer'den "Uzlaşma" Mesajı (Son)

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Yaklaşan Cumhurbaşkanlığı Seçimlerine İlişkin Tartışmalar Sürerken, Konuya İlişkin Görüşlerini Kurban Bayramı ve Yeniyıl Mesajında Açıkladı. Sezer, "Tüm Adımların Uzlaşmayla Atılması, Ülkenin Önünü Kapatacak Girişimlerden, Gerginlik Yaratacak Tutum ve Davranışlardan Kaçınılması Önemlidir" Diye Konuştu.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde sürdürülen tartışmalara "uzlaşma" çağrısı yaparak katıldı. Cumhurbaşkanı Sezer, "Tüm adımların uzlaşmayla atılması, ülkenin önünü kapatacak girişimlerden, gerginlik yaratacak tutum ve davranışlardan kaçınılması önemlidir" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Kurban Bayramı ve Yeni Yıl mesajında son dönemde yaşanan gelişmelere değindi. Sezer,

2007'nin Türkiye için her yönden önemli bir yıl olduğunu belirterek, "Seçimler başta olmak üzere Türkiye'nin geleceğini doğrudan etkileyecek kimi gelişmelerin yaşanması beklenmektedir" dedi. Sezer şunları söyledi:

DÜŞÜNCELERİN DİLE GETİRİLMESİNDEN SIKINTI DUYULMAMALI

"Seçimler konusunda bugünden tartışmalar yapılmaktadır. Sıkıntıların, düşüncelerin dile getirilmesinden rahatsızlık duyulmamalıdır. Demokrasi, yalnızca yurttaşların belli dönemlerde oylarını kullandıkları, sonra da kenara çekildikleri bir rejim değildir. Özgür ve katılımcı rejimlerde herkes isteklerini demokratik kanallardan her zaman dile getirebilir. Bu isteklerin başka alanlara çekilmesi, demokrasinin ruhuna uygun bir tutum değildir. Demokrasi bir uzlaşma rejimidir. Yapıcı eleştirilerin dikkate alınması, yanlış adımların atılmasını da önleyecektir.

GERGİNLİĞE YOL AÇILMAMALI

Sıkıntıların, demokratik ilkelere bağlı kalarak, gerginliğe yol açmadan aşılması için herkesin duyarlılıkla hareket etmesi, yönetim erkinin de görevlerini dikkatle ve özenle yapması gerekmektedir. Tüm adımların uzlaşmayla atılması, ülkenin önünü kapatacak girişimlerden, gerginlik yaratacak tutum ve davranışlardan kaçınılması önemlidir.

Ülkenin geleceği için özellikle sivil toplum örgütlerine büyük görevler düşmektedir.

Demokrasinin güçlendirilerek yaşatılması, kurum ve kuralların işletilmesinin yanında, bireylerin yurttaşlık sorumluluklarını yerine getirmesi ile olanaklıdır. Yurttaşlarımızın bunun bilinciyle, günü geldiğinde demokratik katılım olanaklarını kullanarak, en doğru kararı vereceklerinden kuşku duymuyoruz."

ÖZEL ÇIKARLAR BİR YANA BIRAKILMALI

Yaşanan sorunların aşılmasında, toplumun tüm kesimlerinin özel çıkarlarını bir yana bırakarak, toplumsal çıkarı ön planda tutması, her zamankinden daha da önemli görülmektedir.

Sorunlar karşısında kaygıya, yılgınlığa, umutsuzluğa kapılmadan, akılcı düşünerek, gerçekçi çözümler üretilmelidir.

Geçmişte tüm sorunlarını birlik ve dayanışma içinde aşan, Yüce Atatürk önderliğinde Kurtuluş Destanı'nı yazan Türk Ulusu, yine el ele vererek, geleceğine güvenerek, kendisine ve ülkesine inanarak sorunlarını aşacaktır. Türkiye'nin, kendi kendine yetecek kaynak ve olanaklara sahip olduğuna inanıyoruz.

IRAK'IN BÜTÜNLÜĞÜ KORUNMALI

Cumhurbaşkanı Sezer, bölgesinde ve dünyada barışa katkı anlamında elinden geleni yaptığına işaret ederek, "2007 yılının, insanlığın ortak gönenci ve esenliği yönünde, daha umut verici gelişmeler getirmesini diliyoruz" dedi. Sezer, "Irak'ta binlerce masum insanın yaşamını yitirmesine neden olan çatışma ve saldırılar kaygılarımızı arttırmaktadır. Iraklı kardeşlerimizin bu karmaşadan, birlik ve bütünlük içinde, en kısa sürede sıyrılmasını istiyoruz. Irak'ın özgür ve egemen uluslar arasındaki yerini yeniden alabilmesinin, ülkedeki tüm kesimlerin Irak'ın bütünlüğüne sahip çıkmasıyla olanaklı kılınabileceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

RUM KESİMİNE VERİLEN DESTEĞİ ÜZÜNTÜYLE İZLİYORUZ

Cumhurbaşkanı Sezer, AB'ye ilişkin gelişmelerle ilgili olarak da şunları söyledi:

"Ulusumuzun duyarlılıkla izlediği Avrupa Birliği'ne katılım sürecimiz, tarama sürecinin tamamlandığı geçen yıl önemli aşamalardan geçmiştir. Değişik nedenlerle Avrupa'da ülkemizin üyeliğine karşı olan kimi çevrelerin, bu süreci kendi siyasal amaçları uğrunda kullanmak isteyen Kıbrıs Rum Yönetimi'nin haksız istemlerine verdiği desteği üzüntüyle karşılıyoruz. Kıbrıs'ta hakça ve yaşayabilir kapsamlı bir çözüm, ülkemizin Avrupa Birliği üyeliği kadar haklı bir istemdir. Bu nedenle, her iki konuda da ülkemiz içten ve yapıcı çabalarını sürdürmeye kararlıdır.

AB TEMEL HEDEFİMİZ

Türkiye'nin istikrar içinde büyüyen, gelirini daha adil paylaşan, küresel ölçekte rekabet gücüne sahip, ulusal gönencini, öz kaynaklarını en iyi biçimde değerlendirerek yükseltmiş, bilgi toplumuna dönüşmüş, Avrupa Birliği'ne üyelik sürecini tamamlamış, laik, Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı, iyi yönetilen, iç barışını koruyan bir ülke durumuna gelmesi temel hedefimizdir. Laik ve demokratik yapısı, ekonomik potansiyeli ve zenginlikleriyle, başarılı bir gelişme modeli oluşturan Türkiye, çağdaş dünya ile bütünleşmek amacıyla açılımlarını sürdürme kararlılığındadır."

Cumhurbaşkanı Sezer, "Bu duygu ve düşüncelerle, yurt içindeki ve dışındaki tüm yurttaşlarımızın, Kıbrıs'taki soydaşlarımızın, Türk ve İslam dünyasının Bayram'ını ve Yeni Yılı'nı kutluyorum. Bayram'ın ve Yeni Yıl'ın, Ulusumuz, ülkemiz, dünyamız ve tüm insanlık için, barışın ve hoşgörünün egemen olduğu, şiddetten ve çatışmalardan uzak güzel günleri birlikte getirmesini diliyorum" dedi. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title