Haberler

Sezer: ''Başka Ülkelerin Ulusal Çıkarlarını Korumak Zorunda Değiliz''

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Lübnan'a asker gönderilmesiyle ilgili olarak, ''Her yerde söylüyorum. Başka ülkelerin ulusal çıkarlarını korumak zorunda değiliz. Kendi sorunumuz varken, başkalarının sorununu çözmek bizim görevimiz değil'' dedi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Lübnan'a asker gönderilmesiyle ilgili olarak, ''Her yerde söylüyorum. Başka ülkelerin ulusal çıkarlarını korumak zorunda değiliz. Kendi sorunumuz varken, başkalarının sorununu çözmek bizim görevimiz değil'' dedi.

Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevini Orgeneral İlker Başbuğ'a devretti.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, burada gazetecilerin gündeme ilişkin çeşitli sorularını yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Sezer, Lübnan'a asker gönderilmesiyle ilgili sorular üzerine, ''Her yerde söylüyorum. Başka ülkelerin ulusal çıkarlarını korumak zorunda değiliz. Başka ülkelerin güvenlik sorunlarını çözmek bizim görevimiz değil. Kendi sorunumuz varken, başkalarının sorununu çözmek bizim görevimiz değil'' diye konuştu.

Türkiye, Lübnan'a asker göndermezse sanki güçsüz bir devletmiş gibi bir izlenimin yaratılmak istendiğini anlatan Sezer, ''Biz göndermezsek de güçlü devletiz'' dedi.

Bosna-Hersek'te Türk askerinin görev yaptığının anımsatılmasına Sezer, ''O başka şey'' karşılığını verdi.

Lübnan'a asker göndermeyle ilgili diğer soruları yanıtlarken de Sezer, ''Bize kimse destek vermezken, başkasının güvenliğini sağlamak bizim görevimiz değil'' şeklinde konuştu.

Lübnan'a insani yardım yapılmasıyla ilgili olarak ise Sezer, şunları söyledi:

''Evet yapalım, karşı değilim. Ama, BM kararı insani yardımı öngörmüyor. Husumetin durdurulması... Farklı şeyler bunlar. İtalya bile net değil. Biz, karar çıkmadan talip olduk. Olmadık mı?'' dedi.

Lübnan'da Türk askerinin karşılaşabileceği çatışma riskinin anımsatılması üzerine Sezer, ''Görev ortamı belirsiz'' dedi.

Sezer, ABD'nin PKK konusunda atayacağı koordinatörle ilgili soruyu yanıtlarken, ''Kavram doğru. İçeriğini düzeltmek lazım'' diye konuştu. Sezer, bu konudaki tarifin de iyi yapılması gerektiğini söyledi.

Gazetecilerin konuyu tekrar Lübnan'a getirmesi üzerine Sezer, ''Bize 'aferin' deyip sırtımızı sıvazlıyorlar. Biz kendi çıkarlarımızı kendimiz belirleriz'' dedi.

Terör örgütü PKK ile ilgili bir soru üzerine de Sezer, ''Hiçbir ülkenin Türkiye'ye yardım etmediğini'' kaydetti.

Cumhurbaşkanı Sezer, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talebani'nin Türkiye'ye davet edilmesiyle ilgili bir başka soru üzerine, ''Evet doğru. Ben hala güven ortamı oluşmadığını düşünüyorum. Benim adıma başkalarının davet yapmasını uygun bulmuyorum. Ama kim yaparsa yapsın'' dedi.

Cumhurbaşkanı Sezer, gazetelerde yer alan Milli Eğitim Bakanlığı'nın izin verdiği kitaplarla ilgili soruya ise ''Rezalet'' karşılığını verdi.

30 Ağustos itibariyle Genelkurmay Başkanlığı görevini devralacak Orgeneral Yaşar Büyükanıt ise Lübnan'a asker gönderilmesiyle ilgili bir soruyu yanıtlarken, daha henüz siyasi bir kararın alınıp, kendilerine bildirilmediğini söyledi.

Orgeneral Büyükanıt, varsayımlar üzerinde çalıştıklarını ifade etti.

''Ne olursa itiraz edeceklerinin'' sorulması üzerine Orgeneral Büyükanıt, şöyle konuştu:

''Bunları çeşitli kurullarda, kurumlarda görüşüyoruz. Görüşülenleri müşterek akılla ortaya koyuyoruz. Türkiye'nin ulusal çıkarları önemli. Olaylara kategorik olarak yaklaşılmamalı. Irak'ta Türkiye savaşmayacaktı. Kimse bize, 'Gel Irak'ta savaş' demedi. Ama kamuoyunda bir hava oluşuyor, bu hava yönetim kademelerini de etkiliyor. Kamuoyuna duyarsız bir kurum olamaz.''

ABD'nin PKK ile mücadele konusunda koordinatör atamasıyla ilgili soruya Orgeneral Büyükanıt, ''Şu anda bir koordinatör ismi dolaşıyor. Bilmediğimiz bir konu. Asker olarak yorum yapmamız mümkün mü? Yorum vermemiz yanlış olur'' karşılığını verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu? Gönül Dağı setinde taciz mi yaşandı? İki kadın arasında taciz şoku! Davada ne karar çıktı? Survivor yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? Mavi takıma hangi yarışmacı geçecek? Arka Sokaklar'ın Mesut Komiser'i yeniden dizide! ŞEVKET ÇORUH Arka Sokaklar'a döndü mü? FRAGMAN CANLI İZLE Mehmet Tolga Akalın kimdir? NOW Çalar Saat konuğu Mehmet Tolga Akalın kaç yaşında, nereli? Mehmet Tolga Akalın biyografisi! Ateş Kuşları dizisi final mi yapıyor? Ateş Kuşları dizisi bitiyor mu? SURVİVOR BERNA KİMDİR? Berna Canbeldek kaç yaşında, nereli, elendi mi? Nisan ayı faiz kararı açıklandı mı? 25 Nisan Merkez Bankası faiz kararı ne olacak? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 25 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Merkez Bankası faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı yüzde kaç? Ekonomistler ne diyor? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 25 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Merkez Bankası faiz kararı ne zaman, saat kaçta açıklanacak? TCMB faiz kararı ne olacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title