Haberler

Seyfettin Özege Nadir Eserler Bölümü Açıldı

Erzurum Atatürk Üniversitesi Merkez Kütüphanesi'ndeki "Seyfettin Özege Nadir Eserler Bölümü" Açıldı.

Erzurum Atatürk Üniversitesi Merkez Kütüphanesi'ndeki "Seyfettin Özege Nadir Eserler Bölümü" açıldı.

Açılış töreninde konuşan Fen-Edebiyat Fakültesi Doğu Dilleri Bölümü Öğretim Üyesi Sadi Çöğenli, bölümdeki eserlerin dünyada eşi ve benzerinin bulunmadığını söyledi. Bölümde 1727 yılından 1928 yılına kadar geçen 201 yılda basılmış dini ve ilmi 52 bin cilt eser bulunduğunu anlatan Çöğenli, dünyada bu tarihler arasında basılmış eserlerin yüzde 85'ini barındırdığın belirtti. Eserler arasında 2 bin adet dini kalan kısmının ise diğer müspet bilimlere ait olduğunu kaydeden Çöğenli, Erzurum'da vilayet, Albayrak, Envar-ı Şarkiyye, 15. Kolordu ve Erzurum Matbaası'nda basılan eserlerin nadide özellikler taşıdığına da işaret etti.

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Yaşarn Sütbeyaz da , Seyfettin Özege bölümünün çok önemli bir olay olduğunu ifade ederek, kütüphanelerin ulusların maddi ve manevi serveti olduğunu bildirdi. Prof.Dr.Sütbeyaz, "Burada Türk Tarihi yatıyor. Hizmet dönemimizde özellikle merkez kütüphane için üzerimize düşeni yaptığımız kanaatindeyim. 500 bin YTL harcanarak kütüphanemizin eksikliklerini gidermeye çalıştık. Yeni dönemde yapılacak işlerin başında yeni bir merkez kütüphane yapımı gelmelidir. Çünkü üniversiteler içerisinde en önemli eserlerin bulunduğu bir kütüphaneye sahibiz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından kütüphanedeki Seyfettin Özege Bölümü gezildi. Davetliler, eserlerle ilgili yetkililerden bilgi aldı.

SEYFETTİN ÖZEGE BÖLÜMÜ Atatürk Üniversitesi Merkez Kütüphanesi'ndeki Seyfettin Özege Bölümü, 1961 yılında Seyfettin Özege'nin 52 bin cilt eseri bağışlamasıyla oluşturuldu. Kütüphane'deki kitapların bir katalogonun çıkarılması şartıyla yapılan bağış, bunun gerçekleşmemesi üzerine bir ara tehlikeye girdi. Dönemin rektörü Prof.Dr.Hurşit Ertuğrul'un çabaları sonucu Seyfettin Özege , kitapları geri almaktan vazgeçti. Yapılan çalışmalar sonrasında 6 cilt, bin 800 sayfalık katalog tamamlandı. 1980 yılındaki çalışmanın ardından merkez kütüphanedeki bu bölüme Seyfettin Özege bölümü oluşturuldu. Kütüphanedeki eserler, daha sonra yapılan bir çalışmayla bilgisayar ortamına alınmaya başlandı. Çalışmada şu anada kadar 4 bin sayfa ortamına alındı.

(İRT-İRT-Y) 26.06.2008 17:59 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title