Haberler

Setbir Başkanı Bahçıvan, Türkiye'de Süt Tüketiminin Çağdaş Ülkelerin Çok Gerisinde Olduğunu Söyledi

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (Setbir) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Dünya Süt Günü'nde Türkiye'de Süt Tüketiminin Çağdaş Ülkelerin Çok Gerisinde Olduğunu Söyledi.

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Dünya Süt Günü'nde Türkiye'de süt tüketiminin çağdaş ülkelerin çok gerisinde olduğunu söyledi.

SETBİR Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye'nin çocuk ve genç nüfusu ile dünyada dikkat çeken bir ülke olduğunu belirterek, "Dünya Süt Günü'nde maalesef sıkıntılı bir tabloyla karşı karşıyayız. Çünkü, Avustralya'nın beşte biri, Avrupa Birliği'nin neredeyse dörtte biri kadar süt içiyoruz" dedi.

Uluslararası Sütçülük Federasyonu tarafından 1956 yılında ilan edilen Dünya Süt Günü nedeniyle Türkiye'deki süt tüketimini değerlendiren SETBİR Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye'nin çocuk ve genç nüfusunun büyüklüğü ile önde gelen ülkelerden biri olduğunu söyledi. Sütü daha fazla üreten ve tüketen bir toplum olmanın bir devlet politikası olması gerektiğini belirten Bahçıvan, şöyle konuştu: "Bir çocuk, protein ihtiyacının yüzde 35'ini, kalsiyum ihtiyacının yüzde 52'sini, B12 vitamin ihtiyacının yüzde 98'ni

karşılayabilmektedir. Fakat maalesef, şu anda istenilen düzeyde tüketime sahip değiliz. Kişi başına yıllık içme sütü AB'de 74,5 kg, ABD'de 92,1 kg, Avustralya'da 100,3 kg, Brezilya'da 70,8 kg iken Türkiye'de ise bu miktar sadece 21 kg. Neredeyse, Avustralya'nın beşte biri, Avrupa Birliği ülkelerinin de dörtte biri kadar içme sütü tüketebiliyoruz. Tüketimin artırılması bir devlet politikası haline getirilirse bunun hem tarıma ve tarım kesimine, hem de nesillere sağlayacağı zenginlik artacaktır."

Bu tabloyu değiştirmek amacıyla özellikle son yıllarda önemli çalışmalar yapıldığını ifade eden Erdal Bahçıvan, öncelikle kaliteli ve AB hijyen şartlarına uygun süt üretiminin artırılması gerektiğini söyledi. Bahçıvan, hayvancılık sektöründe yem bitkisi üretiminden kaliteli sütün primle özendirilmesine, çiftlik yatırımlarının teşvikinden hayvan hastalıkları ile mücadeleye kadar çok geniş kapsamda teşvik politikaları geliştirilerek uygulamaya konulduğunu söyledi.

Kaliteli süt üretimini artırma politikasına paralel olarak süt ve süt ürünleri tüketiminin de özendirilmesi gerektiğini anlatan Bahçıvan, sözlerini şöyle tamamladı: "Böylesine önemli bir besin kaynağının özellikle çocuklarımız tarafından yeterli tüketilmesini sağlamayı, süt içme alışkanlığını küçük yaştan benimsetmeyi amaçlayan politika üzerinde yoğun çalışma gerçekleştirilmeli. Amaç, 2013 yılı itibariyle süt üretimimizi kayıtlı ve AB standartlarında olmak üzere mevcut üretim olan 11 milyon tonun iki

misline yani 23 milyon tona çıkarmaktır."

Bu arada, süt tüketiminin artırılmasını sağlamak amacıyla bu yıl Dünya Süt Günü Kutlamaları çerçevesinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile SETBİR iş birliğinde 27 Mayıs Pazar günü Ankara'da Süt Pikniği düzenleneceği belirtildi.

KİŞİ BAŞINA YILLIK İÇME SÜTÜ TÜKETİMİ

Ülke Tüketim (kg)

Avustralya 100.3

ABD 92.1

AB 74.5

Brezilya 70.8

Türkiye 21.0

(CHT-HO-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title