Haberler

Seta Genel Koordinatörü Duran Açıklaması

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sayesinde biz bu sistemi değiştiremezsek, önümüzde krizler, koalisyonlar ve Türkiye'nin çıkmış olduğu bir üst ligden aşağıya düşme tehlikesi ciddi şekilde vardır.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sayesinde biz bu sistemi değiştiremezsek, önümüzde krizler, koalisyonlar ve Türkiye'nin çıkmış olduğu bir üst ligden aşağıya düşme tehlikesi ciddi şekilde vardır." dedi.

Duran, Sakarya Büyükşehir Belediyesince Adapazarı Kültür Merkezi'nde (AKM) düzenlenen "Cumhurbaşkanlığı Sistemi" konferansında yaptığı konuşmada, anayasa değişikliğinin rejim değişikliği olmadığını, yasama, yürütme ve yargının nasıl işleyeceğinin siyasal sistem tarafından belirlendiği için temelde bunun değiştirileceğini anlattı.

"Yani Cumhurbaşkanı etrafında kurulacak bir hükümetimiz olacak ve işler de bundan sonra 16 Nisan'da eğer 'evet' oyu çıkarsa böyle yürüyecek." diyen Duran, hiçbir milletin mevcut hükümet sistemini kolayca değiştirmeyeceğini, bir sebebe dayalı olarak bunu yapacağını, bunun da çok net şekilde mevcut sistemin krizleriyle alakalı olduğunu dile getirdi.

İlk defa siviller eliyle yapılan ve Türkiye'nin nasıl yönetileceğine dair kritik bir kararın alınacağını aktaran duran, "TBMM'den geçti, şimdi de asıl karar verici olan halkın önünde." dedi.

Anayasa değişikliğiyle ilgili en önemli sebebin, 1970'lerden itibaren halkın oylarıyla gelen sivillerin, yaşadığı sorunları bir türlü aşamamaları olduğuna işaret eden Duran, şöyle konuştu:

"Seçilen cumhurbaşkanı kendi kabinesini kuracaktır. Burada bir sorun yaşanmayacak. Bu sorunla ilgili olarak 1970'lerden itibaren Milli Nizam Partisi, Milli Selamet Partisi, daha sonra Turgut Özal'ın, hatta ondan önce Alparslan Türkeş'in, yani MHP'nin, Süleyman Demirel'in başkanlık sistemine geçilmesiyle ilgili fikirleri oldu. Hatta orada şöyle ilginç bir şey var; Demirel gibi kendisi Başbakanken buna itiraz edenler, Turgut Özal Cumhurbaşkanıyken, sonradan kendileri Cumhurbaşkanı olduktan sonra bunu ister hale gelmişlerdir. Dolayısıyla bugün AK Parti ve MHP ortaklığıyla gündeme getirilen bu değişiklik, bir tecrübenin sonunda ortaya çıkmıştır."

Bu değişiklikle yürütme ve meclisin doğrudan halk tarafından seçilmiş olmasının sistemin demokratikleştiğini gösterdiğini ifade eden Duran, "Bunların değerlendirmesine baktığımızda, elbette istikrar, elbette daha fazla demokratikleşme, bu sistemin temel özellikleri olarak ortaya çıkıyor." dedi.

"Erdoğan sonrası ne olacak?" sorusuyla sıklıkla karşılaşıldığını aktaran Burhanettin Duran, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu çok doğru bir sorudur. Erdoğan sonrasında Türkiye'deki siyasal sistemin kaderiyle ilgili çok ciddi tereddütlerimizin olması lazım fakat bu haliyle... Eğer Erdoğan sayesinde biz bu sistemi değiştiremezsek, önümüzde krizler, koalisyonlar ve Türkiye'nin çıkmış olduğu bir üst ligden aşağıya düşme tehlikesi ciddi şekilde vardır. İşin vesayet odaklarını, vesairesini bile bahsetmiyorum. Onlar da hızlı şekilde tekrardan canlanacak durumdadırlar. Bunu son dönemde gördüğünüz uluslararası camianın tepkileriyle bir araya getirirseniz, hiç de zor olmadığı ortadadır. O halde Türkiye, Erdoğan'ın güçlü liderliğinde bu fırsatı değerlendirmek durumundadır."

Etkinliğe, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli, AK Parti Sakarya Milletvekili Mustafa İsen, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Ebubekir Şahin, AK Parti İl Başkanı Fevzi Kılıç ve davetliler katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Burhanettin Duran AK Parti Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İnci Taneleri CANLI izle! 24 Nisan İnci Taneleri 12. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak canlı izle! 25 Nisan ATV Aldatmak 66. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (25 Nisan) Dolar ne kadar oldu? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Kül Masalı CANLI izle! Kül Masalı 9. Bölüm TRT 1 CANLI izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title