Haberler

Şener: 'Büyük Reforma İmza Atmış Olacağız'

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Mortgage (Tutsat) Yasa Tasarısının Türk Mali Sisteminin En Büyük Reformlarından Biri Olacağını Belirterek, 'Bu Yasayla, Konut Edinmeyle Bağlantılı Bir Kredilendirme Mekanizmasının Devreye Sokulmasından Öte Doğrudan Doğruya Türk Mali Sistemini Derinden Etkileyecek Bir Büyük Reforma, İmza Atmış Olacağız' Dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Mortgage (tutsat) yasa tasarısının Türk mali sisteminin en büyük reformlarından biri olacağını belirterek, ''Bu yasayla, konut edinmeyle bağlantılı bir kredilendirme mekanizmasının devreye sokulmasından öte doğrudan doğruya Türk mali sistemini derinden etkileyecek bir büyük reforma, imza atmış olacağız'' dedi.

Şener, TBMM Genel Kurulunda ele alınan, kamuoyunda Mortgage (tutsat) olarak bilinen Konut Finansmanı Sistemine ilişkin tasarının görüşülmesi sırasında Hükümet adına söz aldı.

Tutsat sistemiyle vatandaşların konut almalarına imkan sağlanacağını bildiren Şener, ''Bu sistem sadece ev almakla, konut edindirmekle ilgili değil. Bu yasayla Türkiye'de radikal bir değişim yaşanacak'' dedi.

Şener, sistemin nasıl işleyeceğini şöyle anlattı:

''Vatandaş, belirlediği evi almak için eğer varsa belli bir miktarını peşin ödeyecek. Hiç parası olmayan, tamamını kredi alamayacaktır. Bunlar mevzuatla belirlenecek.

Eğer vatandaş, 100 bin YTL'lik bir konutu edinmek istiyorsa yüzde 20-25'i tutarında bir miktar kendisi karşılayacak, geri kalanı herhangi bir bankadan veya finans kurumundan kredi alacaktır. Bununla bu konutu peşin olarak satın alacaktır. İçine yerleşecektir. Otururken krediyi taksitler halinde ödeyeceklerdir.''

Mevcut sistemde ekonomide dalgalanma meydana geldiğinde, yurtdışındaki döviz kurları ve faizler yükseldiği için Türkiye'deki faizlerin de yükseldiğini kaydeden Şener, şöyle devam etti:

''Halbuki Mortgage sistemi devreye girdiğinde, bankalar kredi verdikleri konuta ipotek uygulayacaklar ve bu menkuller uzun vadeli tahvillere dönüştürülerek, riski olmayan, dalgalanmalara karşı daha istikrarlı, kaynak sağlama konusunda daha güvenli bir sistem olacak. Bu durum bankaların kredi verme güçlerini ve miktarlarını yüksek düzeyde gerçekleştirmelerine neden olacak ve faizlerin aşağı çekilmesine neden olacaktır.''

Şener, ''Bu sistemin devreye girmesiyle birlikte sadece inşaat sektöründe değil, ekonomimiz büyük ölçüde kayıt altına alınmış olacaktır''dedi.

Bankaların verdiği konut kredisi karşısında evlere ipotek uygulayacağını ve bu ipoteklerin tahvile dönüştürüleceğini bildiren Şener, ''Gayrimenkul kıymete dönüştürülecek İMKB'de işlem görecek. Borsa da böylece yeni bir enstrüman devreye girecektir. Borsanın derinliği artacaktır. Kurumsal yabancı yatırımcılar Türkiye'de büyük yatırımlar yapacaktır. Türkiye'de sermaye hacminde büyük bir patlama meydana gelecektir. Sermaye artması demek Türkiye'nin iyi bir yolda olduğunu göstermektedir. İşte Mortgage böylesine köklü bir değişimi, dönüşümü ortaya çıkaracak bir sistemdir'' dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title