Haberler

Şener, 301 Konusunda "Anlayışların Değişmesine" Vurgu Yaptı

Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, Tck'nın 301.maddesine Benzeyen Yasa Maddeleri Olan AB Üyesi Bazı Ülkelerde Yasanın Uygulanmıyor Oluşunu Örnek Göstererek, "Yasa Metinlerine Bakış Açımızın, Yorumlama Biçimimizin Çağdaş Standartlara Uygun Hale Dönüşmesiyle Sorun Olarak Kabul Edilen Pek Çok Nokta Çözümlenebilir, Sorun Olmaktan Çıkarılabilir" Dedi.

Devlet Bakanı Abdüllatif Şener, TCK'nın 301.maddesine benzeyen yasa maddeleri olan AB üyesi bazı ülkelerde yasanın uygulanmıyor oluşunu örnek göstererek, 301 konusunda anlayışların çağdaşlaşmasına işaret etti. "Yasa metinlerine bakış açımızın, yorumlama biçimimizin çağdaş standartlara uygun hale dönüşmesiyle sorun olarak kabul edilen pek çok nokta çözümlenebilir, sorun olmaktan çıkarılabilir" diye konuşan Şener, "Asıl çözümün burada olduğunu düşünüyoruz" dedi. Şener, STK'lardan Hükümete henüz değişiklik önerisi gelmediğini, ancak ihtiyaç duyulması halinde Hükümetin de gerekli adımları atmaya hazır olduğunu söyledi.

Abdüllatif Şener, Bakanlar Kurulu'nun ardından açıklamalarda bulundu. Kurulun gündeminde AB katılım süreci, Akaryakıt kaçakçılığını engellemek için yapılan düzenlemeler ve kurulun bazı imza yetkilerinin Başbakanlığa devredilmesi gibi konuların ele alındığını kaydetti. Şener, bir soru üzerine TCK'nın tartışılan 301'inci maddesinin kurul gündemine alınmadığını, STK'lardan hükümete değişiklik önerisi ulaşmadığını belirterek konunun "zihinlerde çözülmesi"ni gündeme getirdi.

ASIL ÇÖZÜM ALGILAMA VE YORUMLAMADA

Şener, 301'e benzer nitelikte ceza yasası maddeleri olan AB üyesi ülkeler bulunduğunu belirterek şunları söyledi:

"Onlarda davalar açılmıyor cezalar verilmiyor, bizde davalar açılıyor cezalar veriliyor. O halde, 'ne yapmalıyız' sorusunun cevabını aramaya dayalı bir sorun. Böyle bir noktada anlayışların bu yasa hükümlerini çağdaş standartlarda kabullenmesiyle aslında çözülebilir. Yasa metinlerine bakış açımızın, yorumlama biçimimizin çağdaş standartlara uygun hale dönüşmesiyle sorun olarak kabul edilen pek çok nokta çözümlenebilir, sorun olmaktan çıkarılabilir. Asıl çözümün burada olduğunu düşünüyoruz. Ama bununla birlikte atılması gereken adımlara ihtiyaç varsa bunların atılabileceğini de ifade ediyoruz."

Şener, Hrant Dink cinayetinin ardından tribünlere yansıyan şiddetle ilgili olarak kurulda değerlendirme yapılmadığını ancak Dink cinayetinin genel olarak ele alındığını kaydetti. Şener, Dink cinayetiyle ilgili yargıda bulunan konularda yorum yapmayı doğru bulmadığını da belirtti.

BAŞBAKANLIĞA YETKİ DEVRİ

Devlet Bakanı Şener, Bakanlar Kurulu'nun bazı imza yetkilerinin Başbakanlığa devredilmesiyle ilgili olarak Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer'in kurula sunum yaptığını kaydetti. Söz konusu tasarının yeniden gözden geçirilmesine ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Şener, hangi yatkilerin devredileceğiyle ilgili soruyu da yanıtladı. Kırtasiyeciliği azaltmak ve Başbakanlığın etkinliğini artırmanın hedeflendiğini belirten Şener, kurulun sık sık "yurtdışı seyahatler" ve "uluslararası anlaşmaları imzalama yetkisi vermek" konularında onay vermek durumuda kaldığını bu gibi işemlerin Başbakanlık tarafından da yapılabileceğini söyledi. Şener, kurulun konuyu daha sonra ele alacağını ifade ederek, "Bu konudaki çalışmaların olgunlaşmasına ihtiyaç olduğu anlaşılmıştır" dedi.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title