Haberler

Senegal'de muhalif liderin gözaltına alınmasına tepkiler dinmiyor

Güncelleme:

Senegal'de muhalefet partisi PASTEF'in lideri Ousmane Sonko, "toplum düzenini bozduğu" gerekçesiyle gözaltına alınmasının ardından ifade verdi.

Senegal'de muhalefet partisi PASTEF'in lideri Ousmane Sonko, "toplum düzenini bozduğu" gerekçesiyle gözaltına alınmasının ardından ifade verdi.

Tecavüzle suçlandığı için milletvekilliği dokunulmazlığı kaldırılan ve suçlamaya ilişkin ifade vermeye giderken gözaltına alınan Sonko'nun, 2 gün gözaltında kaldıktan sonra Dakar Mahkemesinde ifadesi alındı.

Hakkında "tecavüz," "kamu düzenini bozma" suçlamaları yöneltilen Sonko, ifadesinin ardından yeniden gözaltına alındı.

Sonko'nun 8 Mart pazartesi tekrar ifade vermesi bekleniyor.

BM'den sükunet çağrısı

Sonko'ya destek amacıyla ülke çapında düzenlenen ve halen devam eden gösterilerde yaşanan şiddet olaylarına ilişkin Birleşmiş Milletler (BM) Batı Afrika ve Sahel ofisinden de açıklama geldi.

Açıklamada, BM Genel Sekreteri Batı Afrika ve Sahel Özel Temsilcisi Mohamed Ibn Chambas'ın tüm tarafları sükunete davet ettiği belirtilerek, yetkililere de gergin ortamı sakinleştirme çağrısında bulunduğu kaydedildi.

Sosyal medyaya yansıyan paylaşımlarda da New York'ta yaşayan Senegalliler, BM Genel Merkezi önünde toplanarak, Sonko'nun serbest bırakılması için gösteri yaptı.

Banka ve Fransızlara ait marketler yağmalanıyor

Yerel basında çıkan haberlerde, Mbour kentindeki bir bankaya saldıran göstericilerin, kasadan 365 bin doları çaldığı belirtildi.

Fransız marketler zinciri Auchdan'dan yapılan açıklamada ise ülke çapında 17 mağazanın saldırıya uğradığı, bunlardan 10'unun yağmalandığı bildirildi.

Özellikle Dakar'da birçok mağaza ve iş yeri de eylemler nedeniyle kepenk kapattı.

Demba Ba'dan mesaj

Sosyal medya kullanıcıları da #Free Senegal etiketini kullanarak, Sonko'ya destek mesajları yayınladı. Şimdiye kadar yaklaşık 519 bin kez kullanılan etiket ile hem ülke çapında süren gösterilere ilişkin görüntüler paylaşıldı hem de hükümete eleştiriler yöneltildi.

Senegal Futbol Federasyonundan yapılan açıklamada da ikinci bir emre kadar planlanan maçların ertelendiği duyuruldu.

Medipol Başakşehir'de oynayan Senegalli futbolcu Demba Ba da olaylara ilişkin Twitter'dan paylaşımda bulundu.

Ba, "Misafirperverliğiyle ünlü ülkemi böyle görmek çok üzücü." ifadesini kullanarak bir an evvel eski huzur ve barış ortamına geri dönülmesi temennisinde bulundu.

Dünyaca ünlü hacker grubu Anonymous da Twitter hesabından Cumhurbaşkanı Macky Sall'i etiketleyerek, "Eğer muhalefet lideriyle bir problemin varsa bu başka ancak göstericilere zarar vermek için interneti kesmenin açıklaması olamaz. Eğer saklayacak bir şeyin yoksa, bırak dünya görsün, insanlar konuşsun." ifadelerini kullandı.

Anonymous hesabında, internet kısıtlamalarını aşmanın ipuçları da paylaşıldı.

Öğle saatlerinde başlayan gösteriler, başta Cheikh Anta Diop Üniversitesinde olmak üzere tüm Dakar'da sürüyor. İçişleri Bakanı Felix Diome'nin ilerleyen saatlerde açıklama yapması bekleniyor.

Gözaltı kararı sokakları karıştırdı

Meclis oturumunda geçen hafta milletvekilliği dokunulmazlığı kaldırılan ve yargılanmasının önü açılan Sonko, 3 Mart'ta Dakar Mahkemesinde ifade vermek için destekçileriyle yola çıkmıştı.

Polis, Sonko destekçilerinin oluşturduğu konvoyun çok uzun olduğu gerekçesiyle korteji mahkemeye varmadan durdurarak yalnızca 4-5 aracın toplu geçişine izin verileceğini belirtmişti.

Yaklaşık 3 saat aynı noktada bekletilen ve mahkemeye kalabalık bir konvoyla gitmesine izin verilmeyen Sonko, "toplum huzurunu bozduğu" gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.

Gözaltı kararından sonra Dakar'daki birçok ana yol trafiğe kapatılmış ve polisle Sonko destekçileri arasında şiddet olayları yaşanmıştı.

"Sweet Beauty davası"

Kamuoyunda, olayın yaşandığı masaj salonunun ismiyle "Sweet Beauty davası" olarak bilinen olay, başkent Dakar'daki masaj salonunda çalışan 20 yaşındaki Adji Sarr'ın savcılığa şikayetiyle ortaya çıktı.

Sarr'ın, Sonko tarafından tecavüze uğradığı ve akabinde ölüm tehditleri aldığı yönündeki şikayeti, ülkenin hala bir numaralı gündem maddesini oluşturuyor.

Sonko ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda, çocukluğundan bu yana boyun ağrısı çektiğini, masaj salonunu bir arkadaşının tavsiye ettiğini ve seanslar sırasında daima en az 2 masözün odada bulunduğunu belirtmişti.

Bir parti liderinin bir kadını, çalıştığı iş yerinde hem de silahla tehdit edemeyeceğini savunan Sonko, "Bu olay, şahsi bir mesele gibi görünse de değil. Bu bir siyasi tasfiye girişimidir. Macky Sall'i açıkça, savcılık vasıtasıyla şahsıma komplo kurmakla suçluyorum." ifadesini kullanmıştı.

Suçlamaların ardından Sonko'nun milletvekilliği dokunulmazlığı, 26 Şubat'ta düzenlenen meclis oturumuyla kaldırılmıştı.

2024 seçimlerinin favorisi

Senegal'de 24 Şubat 2019'daki cumhurbaşkanı seçiminde yüzde 15,67 alarak 3'üncü olan Sonko, 2017'den bu yana milletvekilliği yapıyor.

Destekçileri arasında gençler ve üniversite öğrencilerinin yoğunlukta bulunduğu 47 yaşındaki Sonko, 2024'te yapılacak cumhurbaşkanı seçiminde şimdiden favori gösterilen adaylar arasında yer alıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Twitter Senegal Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title