Haberler

Sendikalardan Ortak Eylem Kararı

Türk -İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Tekel İşçilerinin Sorununun Çözülmemesi Halinde İşçi ve Memur Sendikaları Konfederasyonları Olarak 3 Şubat 2010'da Üretimden Gelen Güçlerini Kullanma Kararı Aldıklarını Bildirdi.

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, TEKEL işçilerinin sorununun çözülmemesi halinde işçi ve memur sendikaları konfederasyonları olarak 3 Şubat 2010'da üretimden gelen güçlerini kullanma kararı aldıklarını bildirdi.

Tük-İş'in çağrısıyla işçi ve memur sendikaları konfederasyonlarının Türk-İş Genel Merkezi'nde yaptığı toplantı sona erdi.

Toplantıya, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, KESK Genel Başkanı Sami Evren ve Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Arslan katıldı.

Kumlu, toplantının ardından yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, talepleri doğrultusunda 28 Ocak Perşembe günü saat 18.00'de kendilerine randevu verdiğini anımsatarak, Erdoğan'a teşekkür etti.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu'nun, bir yöneticilerinin vefatı nedeniyle toplantıya katılamadığını ifade eden Kumlu, Gündoğdu'nun da toplantıda alınan kararlara katıldığını bildirdi.

Tekel işçilerinin sorununun masa başında çözülmesi için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını vurgulayan Kumlu, bu nedenle 28 Ocaktaki görüşmeyi önemsediklerini söyledi. Kumlu, Tekel işçilerinin sorununun çözülmemesi halinde 3 Şubat 2010 Çarşamba günü Tekel işçileriyle dayanışma amacıyla üretimden gelen güçlerini kullanma kararını aldıklarını kaydetti.

Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kumlu, bir gazetecinin ''3 Şubattaki bir günlük iş bırakma eyleminin devamının gelip gelmeyeceğine'' ilişkin bir sorusu üzerine, şu an için bir şey söyleyemediklerini, durumu gelişmelere göre değerlendireceklerini ifade etti.

Türk-İş olarak hükümete bir çözüm formülüyle gidip gitmeyeceklerine'' yönelik bir soruya da Kumlu, işçilerin 4-C yasasını kabul etmeyerek, özlük haklarıyla kamu kuruluşlarına aktarılmaları konusunda ısrarcı olduklarını belirtti. Kumlu, ''Hükümetin bize ne önereceğini bilemediğimiz için şimdi bu konuda yorum yapmak yanlış olur. Bu, toplu sözleşme masasında yapılan müzakereye benzer. Hükümetin bize getireceği öneri çok önemli. O zaman onu değerlendireceğiz'' dedi.

Kumlu, ''hükümetten sorunun çözümünü sürece yayan bir öneri geldiği takdirde düşüncelerinin ne olacağının'' sorulması üzerine de her türlü müzakereye açık olduklarını söyledi. ''Şubatta yine de iş bırakacak mısınız?'' sorusuna Kumlu, ''Hayır, öyle bir gelişme olursa tekrar değerlendireceğiz'' yanıtını verdi. Eylemlilik sürecinin devam edeceğini ancak açlık grevinin ise 28 Ocaka kadar ertelendiğini belirten Kumlu, bir soru üzerine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmeleri Türk-İş olarak kendilerinin yapacağını, ihtiyaç duyulması halinde diğer konfederasyon başkanlarının da hazır olduğunu bildirdi.

İşçilerin genel grev beklentilerinin hatırlatılması üzerine Kumlu, ''(Genel grev) ifadesi yanlış değerlendiriliyor. Genel grevin şartları farklı. Biz 'genel grev' değil 'eylem' diyoruz'' dedi.

Kumlu, Memur-Sen'in de iş bırakma eylemi kararını kabul ettiğini sözlerine ekledi.

-TEKGIDA-İŞ AÇLIK GREVİNİ CUMAYA KADAR ERTELEDİ-

Öte yandan, Tekgıda-İş Sendikası, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yapılacak görüşme dolayısıyla Tekel işçilerinin açlık grevini 29 Ocak Cuma gününe kadar erteledi.

Tekgıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, 6 işçi ve memur sendikaları konfederasyonunun aldıkları kararı Türk-İş balkonundan, eylemdeki Tekel işçilerine açıkladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Tekel işçilerinin sorununu görüşmek için 28 Ocak Perşembe gününe randevu verdiğini anımsatan Türkel, bu gelişmeyi olumlu bulduklarını söyledi.

Türkel, bu görüşme dolayısıyla ara verdikleri açlık grevini, 29 Ocak Cuma gününe kadar ertelediklerini bildirdi. Konfederasyonların 3 Şubat Çarşamba günü üretimden gelen güçlerini kullanma kararı aldıklarını duyuran Türkel, ''İnatla, sabırla mücadelemizi sürdüreceğiz. Cuma gününü de 3 Şubatı da bekleyeceğiz. Hakkımızı almadan gitmeme kararının arkasındayız'' diye konuştu.

Konfederasyon yöneticilerine, kendilerine verdikleri destekten ötürü teşekkür eden Türkel, ''Sayın Başbakan'ın bu süreci iyi değerlendirerek, çalışma barışına katkıda bulunacağına inanıyorum'' dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title