Haberler

Şemdinli Davası'nın Gerekçeli Kararı Yayınlandı

Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin 'Eksik Soruşturma' ve 'Görevsizlik' Gerekçeleriyle Bozduğu Şemdinli Davası'nı Askeri Mahkemeye Gönderinmesinin Ardından Gerekçeli Kararını Yayınladı.

Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin 'Eksik soruşturma' ve 'Görevsizlik' gerekçeleriyle bozduğu Şemdinli Davası'nı askeri mahkemeye gönderinmesinin ardından gerekçeli kararını yayınladı.

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde bulunan Umut Kitapevi'nde 5 Kasım 2005 günü meydana gelen patlamanın sanıkları astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile PKK terör örgütü itirafçısı Veysel Ateş'ın çarptırıldığı 39 yıl 10 ay 27'şer gün ağır hapis cezası Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nce 'Eksik soruşturma' ve 'Görevsizlik' kararlarıyla bozulmuştu. Bozma kararının ardından yargılamayı sürdüren Van 3 Ağır Ceza Mahkemesi'nin önceki heyetinin aksine görevsizlik kararı vererek dosyayı Van Jandarma Asayış Kolordu

Komutanlığı'ndaki askeri mahkemeye gönderen yeni heyet gerekçeli kararını da tamamlayarak yayınladı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin verdiği görevsizlik kararına direnmeyeceğini belirten mahkeme, aynı zamanda Yargıtay'ın işlenen suçun 'Terörle mücadele kapsamında' olduğu yönündeki kararına uydu.

Uyuşmazlık mahkemesinin bazı kararlarına da atıfta bulunan mahkeme, 'Bölüce terörle mücadele ile ilgili Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bütün faaliyetlerinin askeri niteliktedir. Sanıklar Ali Kaya, Özcan İldeniz'in bulundukları hukuksal statü dikkate alındığında, asker olan sanıkların iddianamedeki atılı eylemleri Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin yukarıda anılan bozma ilamlarında da değindiği gibi terörle mücadele görevi kapsamında gerçekleşmiştir" denildi.

Davaya bakma görevinin askeri mahkemeye ait olduğu belirtilen gerekçeli kararda, diğer sanık Veysel Ateş'in ise birlikte suç işlediği askeri personel olan Ali Kaya ve Özcan İldeniz hakkındaki yargılama ile birlikte yapılmasında dava ve usul ekonomisi, çelişkili kararlar verilmemesi ve delillerin birlikte değerlendirilmesi bakımından zorunlu olduğu kaydedildi.

Yargıtay'ın kararına direnmeyen Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararında; "Sanıklar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile Veysel Ateş hakkında ayrı ayrı verilen mahkumiyet kararı Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nce mahkememizin görevsiz olduğu ve Yargıtay'ın görevsizlik konusundaki bozma kararlarına direnilemeyeceği hususu Yargıtay'ın istikrar kazanmış kararlarından olduğu anlaşılmaştır" ifadelerine yer verildi.

(ŞA-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title