Haberler

Şemdinli Davası

Şemdinli Davası'nda Tutuklu Bulunan Astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile PKK İtirafçısı Veysel Ateş, Haklarında Verilen Hapis Kararının Yargıtay 9. Dairesi Tarafından Bozulmasından Sonra Bugün İkinci Kez Hakim Karşısına Çıktı. Sanık Avukatlarının 'Reddi Hakim' Talebinde Bulunduğu Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı İlhan Kaya ve Üye Eşref Aksu Duruşmaya Katılmadı.

Şemdinli Davası'nda tutuklu bulunan astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz ile PKK itirafçısı Veysel Ateş, haklarında verilen hapis kararının Yargıtay 9. Dairesi tarafından bozulmasından sonra bugün ikinci kez hakim karşısına çıktı. Sanık avukatlarının 'Reddi hakim' talebinde bulunduğu Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı İlhan Kaya ve üye Eşref Aksu duruşmaya katılmadı.

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde bulunan Seferi Yılmaz'a ait Umut Kitapevi'nde 5 Kasım 2005 tarihinde meydana gelen bombalama olayı ile ilgili davanın duruşması, 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün saat 14.45 sıralarında başladı. Duruşmaya, 39 yıl 10 ay 27'şer gün ağır hapis cezasına çarptırılan ve Van Askeri Cezaevi'nde bulunan astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz katılırken, Bitlis E Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan PKK itirafçısı Veysel Ateş katılmadı.

Bombalamanın meydana geldiği Umut Kitapevi sahibi Seferi Yılmaz ile olayda yaralanan Metin Korkmaz'ın da mağdur olarak katıldığı duruşmada, sanıkları 3, mağdurları ise 10 avukat savundu.

Sanık avukatları, önceki duruşmanın ardından 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne, Başkan İlhan Kaya ve üye Eşraf Aksu için 'Reddi hakkim' talebinde bulunmuşlar, mahkemenin başvuruyu reddetmesi üzerine Diyarbakır Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz etmişlerdi. Sanık avukatlarının itiraz sonucunun gelmemesi üzerine bugün görülen duruşmaya, Mahkeme Başkanı İlhan Kaya ve Üye Eşref Aksu katılmadı. Muharrem Ballı'nın mahkeme başkanlığını yaptığı davanın duruşmasında, Sinan Sivri ve İbrahim Önekerüye olarak görev

aldı.

İddia makamı adına Cumhuriyet Savcısı Sezgin Kanmaz'ın hazır bulunduğu duruşma, kimlik tespiti ile başladı. Savunma hakkı verilen sanık astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz, tahliye talebinde bulunurken, mahkeme heyetinin Yargıtay 9. Dairesi tarafından verilen görevsizlik kararına uyulmasını istedi.

Müdahillerin avukatlarının adına söz alan Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Sekreteri Selçuk Kozağaçlı, önceki duruşmada alınan kefiş kararının Hakkari Valiliği'nce güvenliği gerekçesi gösterilerek iptal edilmesinin suçluyu korumaya yönelik bir gelişme olduğunu ileri sürdü. Mahkeme heyetinin Hakkari Valiliği hakkında suç duyurusunda bulunmasını da isteyen Kozağaçlı, bu aşamada mahkeme heyetinin Yargıtay 9. Dairesi'nin kararı bozma gerekçelerinden ikincisi olan direnme bendini uygulayarak dava dosyasını

Yargıtay Genel Ceza Kurulu'na göndermesini istedi.

Mahkeme heyetini sert bir dille eleştiren sanıkların avukatlarından Vedat Gülşen, insan hakları savunucuları olarak nitelendirdiği müdahillerin avukatlarının olayın gerçek mağdurları olan astsubay Ali Kaya, Özcan İldeniz ve PKK itirafçısı Veysel Ateş'i savunmalarını istedi. Mahkeme heyetinin şimdiye kadar yargılama adına hiç bir iş yapmadığını ifade eden Gülşen, dava dosyasını Van Askeri Mahkemesi'ne gönderilmesi talebinde bulundu.

Önceki duruşmada verdiği mutalaasını tekrarlayan Cumhuriyet Savcısı Sezgin Kanmaz, Yargıtay'ın esasa ilişkin kararında mahkemenin görevsizlik kararı verilmesini işaret ettiğini ifade etti. Görevsizlik yönünde bozma kararı verilen bir davada, yerel mahkemenin direnme hükümlerinin bulunmadığını belirten Kanmaz, askeri personel olan sanıklardan Ali Kaya ve Özcan İldeniz'in, beyan edilen suçların terörle mücadele kapsamında gerçekleştirdiklerini belirttiklerine göre Türk Silahlı Kuvvetleri'nin tüm bu

faaliyetlerinin askeri nitelikte olduğundan askeri mahkemelerde yargılanmaları gerektiğini kaydetti. Sanıkların, tutuklama nedeni olan 'Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmaya yönelik eylemde bulunmak' suçunu da işlemediklerini savunan Kanmaz, mahkemenin görevsizlik kararı vererek, sabit ikametgah sahibi olan tüm sanıkların tutukluluk halinin gözönünde bulundurularak tahliye edilmesini istedi.

Verilen 10 dakikalık aranın ardından mahkeme heyeti, sanıkların tutuklu halinin devamına karar verirken, duruşmayı 17 Ağustos 2007 tarihine erteledi.

Görülen davanın duruşmasının ardından müdahil avukatları toplu olarak geçtikleri Van Bölge Baro Başkanlığı lokalinde ortak bir basın açıklaması yaptılar. Hakkari Valiliği'nin keşif için gösterdiği güvenlik gerekçesine tepki gösteren avukatlar, mahkeme üyelerinin başka illere atanmasının her ne kadar yaz döneminde yapılan atamalar gibi görünse de kendilerini kaygılandırdığını söyledi.

(ŞA-MET-MEF-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Galatasaray'ın Adana Demirspor kamp kadrosu! Kadroda kimler var? Hudutsuz Sevda nerede çekiliyor? Hudutsuz Sevda setleri nerede? Brighton Manchester City maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Brighton Manchester City maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Bahar Candan tutuklandı mı? Bahar Candan neden tutuklandı, suçu ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title