Haberler

Şemdinli Davası

Van Askeri Mahkemesi'nde Bugün Görülen ve Askeri Savcı Yarbay Hakan İleri'nin Keşif Talebinde Bulunduğu Şemdinli Davası Duruşması, İleri Bir Tarihe Ertelendi.

Van Askeri Mahkemesi'nde bugün görülen ve Askeri Savcı Yarbay Hakan İleri'nin keşif talebinde bulunduğu Şemdinli Davası duruşması, ileri bir tarihe ertelendi.

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde 9 Kasım 2005 tarihinde meydana gelen patlamanın tutuksuz yargılanan sanıkları Astsubaylar Ali Kaya, Özcan İldeniz ve PKK itirafçısı Veysel Ateş, bugün üçüncü kez Van Askeri Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasına katılmadı. Sanıklar adına iki avukat hazır bulunurken, önceki duruşmada mahkeme başkanının tüm ikazlarına rağmen tanık sıfatı ile dinlenmek istenen ancak ifade vermeyen patlamanın yaşandığı Umut Kitabevi'nin sahibi Seferi Yılmaz'ın ile olayda yaralanan Metin Korkmaz da duruşmada hazır bulundu. Görülen ilk duruşmada mahkeme heyetini protesto ederek salonu terk eden mağdur avukatlarından sadece Dinçel Aslan ve Murat Timur dinleyici olarak katıldı.

Mahkeme Başkanı Yarbay Yücel Savrul, yaptığı kimlik tespitinin ardından önceki duruşmada tüm ikazlara rağmen tanık olarak ifade vermeyen Seferi Yılmaz'a ifade verip vermeyeceğini sordu. Yılmaz, ifade vereceğini ancak olaydan bu yana 3 yılı aşkın bir sürenin geçtiğini belirterek verdiği ilk ifadesinin okunmasını istedi. Mahkeme başkanı tarafından ifadesi okunan Yılmaz, ekleyecek başka bir hususun bulunmadığını kaydederek yerine oturdu. Metin Korkmaz'ın da okunan ifadesinin ardından ekleyeceği bir şey olmadığını belirtmesinden sonra, mahkeme başkanı talimatla alınan 12 tanığın ifadelerini tek tek okudu.

Söz hakkı verilen sanık avukatları, tanıkların hepsinin ilçe esnafı olduğunu ve terörün yoğun olarak yaşandığı bir bölgede yaşadıkları için can güvenliği endişesiyle yanlı ifade verdiklerini düşündüklerini belirtti. Sanık avukatları, tanıkların değişik ifade vermelerini beklemediklerini, yönlendirildiklerini iddia etti.

Söz hakkı verilen Askeri Savcı Yarbay Hakan İleri, tanıkların iddia ettiği gibi Astsubay Ali Kaya ile PKK terör örgütü itirafçısı Veysel Ateş'in olaydan sonra kendi aralarında yaptığı belirtilen telefon konuşmaları ile atılan bombanın sesinin ilçenin nerelerinde duyulabileceğinin tespiti için kapsamlı bir keşif yapılması talebinde bulundu. Daha önce Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasında Cumhuriyet Savcısı Metin Dikeç'in keşif talebi, Hakkari Valiliği'nin güvenlik gerekçesiyle olumsuz görüş belirtmesi üzerine reddedilmişti. Askeri Savcı İleri'nin talebinin bir sonraki duruşmaya kadar değerlendireceğini belirten mahkeme heyeti, önceki duruşmadan talimat yazılmasına rağmen ifadeleri alınamayan 3 tanığın adreslerinin tespiti, yaşanan patlamadan sonra Batman, Hakkari ve Şırnak illerinde güvenlik güçlerince yakalanan PKK terör örgütü mensuplarından Sabri Adanır ve Hasan Salar'ın da aralarında bulunduğu kişilerin dinlenmesi için talimat yazılmasına karar verirken, davanın duruşmasını 19 Eylül 2008 tarihine erteledi.

Ayrıca Mahkeme Başkanı Yarbay Yücel Savrul, önceki duruşmada Hakkari, Şırnak ve Van Jandarma Komutanlıkları ile İl Emniyet Müdürlükleri'ne Umut Kitabevi'nde kullanılan HGR DM41 SPLİTTER COMP-B LOS FMP isimli el bombasının herhangi bir terör faaliyetinde ele geçirilmediği yönündeki müzakerelerinin cevabından, bu tip bombalarının ele geçirilmediğinin anlaşıldığını söyledi.

(ŞA-MET-GS-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title