Haberler

Şemad Başkanı Kopuz, "Bayramda Ağzımızın Tadı Kaçmasın"

YAKLAŞAN Ramazan Bayramı için sektörün hazırlıklarını tamamladığını belirten Şekerli Mamul Sanayicileri Derneği (ŞEMAD) Başkanı Şemsi Kopuz, vatandaşlara bayram alışverişleri konusunda uyarılarda bulundu.

YAKLAŞAN Ramazan Bayramı için sektörün hazırlıklarını tamamladığını belirten Şekerli Mamul Sanayicileri Derneği (ŞEMAD) Başkanı Şemsi Kopuz, vatandaşlara bayram alışverişleri konusunda uyarılarda bulundu. Kopuz, "Bayramda ağzımızın tadının kaçmaması için merdiven altı ürünlerden uzak durulmalı, standartlara uygun olarak üretim yapan şirketlerimizin markalı ürünleri tercih edilmelidir" dedi.

Son yıllarda gerek tüketici bilincindeki artış gerekse yapılan denetimler sonucu sektörde kayıt dışı üretimin engellenmesi konusunda önemli mesafe alındığını belirten Kopuz, "Ancak merdiven altı üretim bitmiş değil. Bu sebeple Bayram alışverişinde hangi koşullarda üretildiği belli olmayan, merdiven altı ürünlerden uzak durulmalı, standartlara uygun olarak üretim yapan şirketlerimizin, markalı ürünleri tercih edilmeli. Bu, çikolata ve şekerleme gibi ürünler bakımından havaların sıcak seyrettiği bugünlerde daha da önemli. Aksi halde bayramda ağzımızın tadı kaçacaktır" ifadelerinde bulundu.

Türkiye'de geçen yıl 4,6 milyar TL'lik satış hacmine ulaşan şekerli ve çikolatalı mamuller pazarının, bu yıl yüzde 10 büyümesinin beklendiğini dile getiren Kopuz, "Söz konusu tutarın 2,3 milyar TL'si sektör ihracatından oluşuyor. Türk Gıda sektörünün geneline bakıldığında şekerli mamul sektörünün itici bir rolü olduğunu görüyoruz. Zira toplam gıda ihracatımızın nereden baksanız yüzde 10'u şekerli mamul sanayi kuruluşları tarafından gerçekleştiriliyor" diye konuştu.

EN FAZLA BAYRAM ŞEKERİ SATIŞI DOĞU VE GÜNEYDOĞU'DA

Bayram dönemlerinin sektör açısından daha hareketli geçtiğini söyleyen Kopuz, bu dönemlerdeki satışlara ilişkin şu bilgileri verdi:

"Genellikle ön plana çıkan şeker ve çikolata satışlarının bayram dönemlerinde 500 Milyon TL civarında seyrettiğini gözlemliyoruz. Bunun neredeyse yarısını, yani 250 Milyon TL'lik kısmını bayram şekeri oluşturuyor. Bayram şekeri diye tabir edilen ürünlerin satışı bayram dönemlerinde artıyor. Yıllık toplam tüketimin 2.1 kg olduğu bayram şekerinin yüzde 60'ı bayramlarda tüketiliyor. Özellikle geleneksel ürünler olarak adlandırdığımız lokum, pişmaniye gibi ürünlere ilginin bayram döneminde arttığı görülüyor. Batı illerimizde çikolata, doğu illerimizde ise şekerleme ürünlerinin satışlarının daha yoğun gerçekleştiğini görüyoruz. Ülke genelinde bayram şekeri satışının en yüksek olduğu bölge yüzde 31 ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi. Bu bölgelerimizi yüzde 21'lik oranlarla İç Anadolu ve Marmara, yüzde 12 ile Akdeniz, yüzde 8 ile Karadeniz ve yüzde 5 ile Ege Bölgesi takip ediyor."

"KOTA BELİRSİZLİĞİ ÜRETİCİNİN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK SORUN"

Açıklamasında NBŞ bazlı şeker kotasına ilişkin belirsizliğin halen sürdüğünün altını çizen Kopuz, "Maalesef üreticimizin önündeki en büyük sorun Şeker Kanunu. Hem pancar şekeri hem de NBŞ kotasının her yıl yeniden düzenlenmesi sanayicinin uzun soluklu plan ve proje yapmasını engelliyor. Zira üretici ne kadar ham madde tedarik edeceğini son ana kadar kestiremiyor" diye konuştu.

- İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ramazan Bayramı Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta? 23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title