Haberler

Sema Törenlerine Düzenleme

Konya İl Genel Meclisi Tarafından Hazırlanan Mevlana Anma Törenlerinin Sadece Konya'da ve Usulüne Uygun Olarak Yapılmasıyla İlgili Rapor, İl Genel Meclisinde Oy Birliği ile Kabul Edildi.

Konya İl Genel Meclisi tarafından hazırlanan Mevlana anma törenlerinin sadece Konya'da ve usulüne uygun olarak yapılmasıyla ilgili rapor, İl Genel Meclisinde oy birliği ile kabul edildi.

Konya İl Genel Meclisi mart ayı son oturumunda, Mevlana anma törenlerinin sadece Konya'da ve usulüne uygun olarak yapılması konusundaki Kültür ve Turizm Komisyonu raporu görüşüldü. Toplam 11 sayfadan oluşan çalışmanın yer aldığı komisyon raporu, komisyon sözcüsü Turan Peker tarafından okundu. Detaylı olarak hazırlanan raporu olumlu karşılayan birçok meclis üyesi, söz alarak çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür etti.

Ardından yapılan oylamada, Kültür ve Turizm Komisyonu tarafından hazırlanan Mevlana anma törenlerinin sadece Konya'da ve usulüne uygun olarak yapılmasıyla ilgili rapor, oy birliği ile kabul edildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı için tavsiye kararı niteliğinde olacak raporda, semanın korunması için Mevlevilik Kültürünü Koruma ve Yaşatma Merkezi'nin kurulması gerektiği belirtilerek şunlar kaydedildi:

''Programlar, başlangıcında Mevlevilik kültürü ve Mesnevi hakkında görsel malzeme ile zenginleştirilmiş kısa bilgilendirmeden sonra sema töreni yapılarak gerçekleştirilmeli. Semazenlere bilgi ve formel eğitimden geçirilerek yeterlilik belgesi verilmeli, program hazırlayıcıları tarafından da bu belgeler aranmalı. Sertifikası olmayan sema heyetlerinin program yapmaları kesinlikle önlenmeli. Semanın Mevlevi müziği eserleri eşliğinde yapılması, sema yapacak grubun da en az 21 kişiden oluşması ve küçük gruplar için sema yapılacak yerlerin, icra heyeti için en az 100 metrekare olması gereklidir. Bunların dışında semanın açılış, düğün ve eğlence programlarında dekoratif unsur olarak yapılmasının önlenmesi, (Mevlana ayakkabı tamircisi) gibi Mevlana ismini kullanan iş yerlerinin ismini değiştirmesi ve (Mevlana böreği), gibi yiyeceklerde de bu isimlerin kullanılmamasının sağlanması gerekli.''

Raporda, sema topluluklarının sertifikalı olup olmadıklarının denetimi, sema alanlarının fiziki yeterlilik kriterlerinin denetimi gibi konuların takibinin de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılması gerektiği belirtiliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title