Haberler

Selzede Kitaplar Kurtarılmaya Çalışılıyor

Batman'da, 1 Kasım'da Yaşanan Sel Felaketinin Büyük Hasar Verdiği Dergah Camii'ndeki 3 Bin Kitaptan Çoğunun, Latin ve Arap Alfabesi ile Yazılan Cumhuriyet Dönemine Ait Kitaplar Olduğu Belirtildi.

Batman'da, 1 Kasım'da yaşanan sel felaketinin büyük hasar verdiği Dergah Camii'ndeki 3 bin kitaptan çoğunun, latin ve Arap alfabesi ile yazılan Cumhuriyet dönemine ait kitaplar olduğu belirtildi. Batman Kültür ve Turizm İl Müdürü Selahattin Ortaboy, uzmanların öncelikle el yazması kitaplara müdahale ettiğini belirterek, ''Nem almaması için aralarına kağıt havlu ve teksir kağıdı konuldu. Güneş altından oda içerisine alınan kitapların tek tek sayfaları uygun şekilde temizlenmeye ve nemin alınmasına başlandı'' dedi.

Batman Kültür ve Turizm İl Müdürü Selahattin Ortaboy, selden zarar gören 3 bin kitabın tek tek incelendiğini söyledi. Konya'dan Bölge Yazma Eserleri Kütüphanesi Müdürü Bekir Şahin ve Uzman Betül Oran'ın da incelediği kitaplardan 58'inin 1928 yılı öncesinde basımının yapıldığını anımsatan Ortaboy, ''Arapça, Farsça, Osmanlı dillerinde ve değişik konularda kitaplar tespit edildi. Bunların 30 adedi ıslandı. Arapça ve Osmanlıca dilllerinde yazılmış el yazması kitaplara da rastladık. Çok değişik konularda latin ve Arap harfli Cumhuriyet dönemine ait kitaplara müdahale edildi. Öncelikle el yazması kitapları kurtarmaya çalıştık'' dedi.

300 YILLIK EL YAZMALARI VAR

Aralarında 300 yıllık kitapların da bulunduğu Dergah Camii'nin kütüphanesinin kullanılamaz hale geldiğini ifade eden Ortaboy, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Kitapların nem almaması için sayfaların aralarına kağıt havlu ve teksir kağıdı konuldu. Güneş altından oda içerisine alınan kitapların sayfaları tek tek uygun bir şekilde temizlendi ve nemi alındı. Bunların bakım ve onarımının uzmanlar tarafından yapılması gerekiyor. Bu kitapların bakımı, uzun süre alacak. Kitapların sahibi Tahir Yıldırım'ın isteği doğrultusunda, 30'u aşkın kitabın Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi'nde okuyucu hizmetine sunulmasına karar verildi. Ayrıca her kitaptan birer adet CD kopyaları verilmesi şartıyla, Kültür ve Turizm Bakanlığı Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi'ne bağışlandı. Bağışlanan kitapları ıslak çamurlu olması nedeniyle ancak bir kısmının ön tespitleri yapılabildi''

DEĞERLİ KİTAPLAR KONYA'YA GÖNDERİLDİ

Batman Müftüsü Mustafa Üskülüplü, sel felaketinde Batman kent merkezindeki 10 caminin büyük zarar gördüğünü ifade etti. İluh deresi kenarındaki Karşıyaka Semti'ndeki Dergah Çamii kütüphanesinde çamur ve sel sularının üç bini aşkın kitabı okunamaz hale getirdiğini belirten Müftü Üskülüplü, ''Çok değerli kitapları Konya'dan gelen uzman ekibe teslim ettik. Çünkü burada o kitapların tamiri imkansız gibi bir şeydi. Uzmanların görüşü doğrultusunda değerli kitapları Konya'ya verdik. Diğer kitapların da güneşte kurutulmaması konusunda Dergah Camii yetkililerine uyarıda bulunduk. Çünkü nemlenen kitabın güneşte kurutulması halinde sayfalar kemik gibi birbirine yapışık kalır. Bu nedenle dama çıkarılan kitapların tamamını odalara aldık'' dedi.

Arif ARSLAN/BATMAN, (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title