Haberler

Selimeye ile Mest Oldular, Ciğerle Doydular

Edirne, güzel havanın da etkisiyle kente gelen çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırladı.

Edirne, güzel havanın da etkisiyle kente gelen çok sayıda yerli ve yabancı turisti ağırladı. Osmanlı'nın en önemli eserlerinden Selimiye Camii'ni ziyaret eden turistler, tarihi lezzetlerin de tadına baktı.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Selimiye Camii başta olmak üzere Ulu Camii, Üç Şerefeli Camii gibi selahaddin camileri, çarşıları, hanları, hamamları ve taş köprüleriyle Türkiye'nin tarihi eser bakımından en zengin şehirlerinin başında gelen Edirne, kente gelen yerli ve yabancı turistlere sunduğu geleneksel lezzetleriyle hem göze hem de damak tadına hitap etmeye devam ediyor. Mimar Sinan'ın 'Ustalık eserim' dediği ve Osmanlı döneminin en önemli tarihi yapıları arasında yer alan Selimiye Camii'nin gölgesinde açık hava müzesi konumunda bulunan kenti ziyaret eden çok sayıda ziyaretçi, ecdat eserlerinin görkemiyle önce tarih turu yapıyor, ardından da tava ciğerin tadına bakıyor. Güzel havanın da etkisiyle hafta sonunu fırsat bilen çok sayıda yerli ve yabancı turist, tarih şehri Edirne'ye misafir oldu.

"SELİMİYE'YLE MEST OLUYORLAR, CİĞERLE DOYUYORLAR"

Edirne Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, Edirne'nin tanıtım anlamında kabuğunu kırdığını belirterek, "Tabi ki Selimiye Camii'nin burada oluşu Edirne için büyük bir kazanç. Edirne artık bir kültür, tarih ve turizm kenti oldu. Biz deniz mevsimini yaşayan kentlerden daha şanslı bir kentiz. 12 ay boyunca turist alıyoruz. Edirne bu konuda çok şanslı bir durumda, tabi ki yılın her günü kente turist gelmeye devam ediyor. Bizler de esnaflar olarak bu durumdan çok memnunuz" dedi.

Dinar, tarihi lezzet tava ciğere ilginin çok büyük olduğuna değinerek, şunları kaydetti:

"Tarihi tava ciğere ilgi çok büyük ama önce Selimiye onları mest ediyor. Selimiye'de mest oluyorlar, sonra da geliyorlar tava ciğerle karınlarını doyuruyoruz onları. Tava ciğer bizim yöresel yiyeceğimiz. Ama öncelik tabi ki Selimiye'de. O ruhani havayı kokluyorlar, namazlarını kılıyorlar, Selimiye'de mest olduktan sonra biz de karınlarını doyuruyoruz."

"GÖSTERİLEN YOĞUN ZİYARETÇİ AKININA BİZ ESNAFLAR OLARAK ÇOK MEMNUNUZ"

'Muhteşem Selimiye' olarak da anılan tarihi caminin alt bölümünde bulunan Arasta Çarşısı esnaflarından Yavuz Özbostan da, çok sayıda turisti ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek,"Edirne, Osmanlı döneminde 92 yıl başkentlik yapmış olmasından dolayı metrekareye düşen tarihi eser bakımından Floransa'dan sonra dünyada ikinci şehir olma özelliğini taşıyor. ve bunun neticesi olarak da yurt içinden ve yurt dışından yoğun olarak turist çekmektedir. Çarşımızda gelen ziyaretçilerimize hediyelik eşya gibi, şekerleme gibi değişik kategorilerde meslek grupları olarak hizmet veriyoruz. Gösterilen yoğun ziyaretçi akınına biz esnaflar olarak çok memnunuz" ifadelerini kullandı.

"TARİHİ LEZZETLERLE GÜNÜMÜZÜ TAMAMLAMAK İSTEDİK"

Bursa'dan ziyaret için Edirne'ye geldiklerini söyleyen Doç. Dr. Yüksel Özkan, Edirne'de çok keyifli bir gün geçirdiklerini vurgulayarak, "Biraz önce Selimiye Camii'ni ziyaret ettik. Daha sonra da lezzetli Edirne ciğerini, acı biberiyle, manda yoğurduyla deniyoruz. Önce tarihe, eskilere gittik. Ziyaretlerimizin ardından kentten ayrılmadan önce tarihi lezzetlerle günümüzü tamamlamak istedik" diye konuştu.

Bursa'dan Edirne'ye turistlik amaçlı gezi için geldiklerini dile getiren Doç Dr. Sedat Demir de, "Edirne'de olmaktan çok mutluyuz. Muhteşem Selimiye Camii'nin gölgesinde, tarihin gölgesinde olmaktan, Osmanlı mutfağının yemeklerini yiyor olmaktan dolayı son derece memnunuz" şeklinde konuştu. - EDİRNE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title