Haberler

Sel Felaketleri... - Tema Vakfı Genel Müdürü Özesmi: - ''bütün Bu Felaketlerin Altında İnsanın Doğaya Verdiği Tahrip Yatmaktadır''

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Genel Müdürü Dr. Uygar Özesmi, yurdun çeşitli yerlerinde meydana gelen sel felaketlerine insanın doğaya verdiği tahribatın neden olduğunu bildirdi.

Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Genel Müdürü Dr. Uygar Özesmi, yurdun çeşitli yerlerinde meydana gelen sel felaketlerine insanın doğaya verdiği tahribatın neden olduğunu bildirdi.

Uygar Özesmi, yaptığı yazılı açıklamada, yurdun bazı bölgelerini etkisi altına alan şiddetli yağmurun neden olduğu sel ve heyelanın çok sayıda can kaybına, ev, işyeri ve tarım alanlarının su altında kalmasına ve üretilemeyen bir kaynak olan toprakların akıp gitmesine yol açtığını hatırlattı.

Başta ormanlar olmak üzere yeşil örtünün tahribi devam ettikçe bu tür felaketlerin sonunun gelmeyeceğini, aksine çok daha sık aralıklarla ve şiddetli olarak yaşanacağını ifade eden Özesmi, ''Çayır ve mera arazilerinin yanlış kullanılmaları, yanlış imar planları ve ormansızlaşmanın yanı sıra yamaçlar ve verimsiz arazilere ev ve endüstri kuracağımıza verimli dere ve nehir yataklarına kuruyoruz. Sel verimli üst toprak getireceğine, felaket getiriyor'' dedi.

Özesmi, sel felaketlerinin önüne geçilmesi için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

''Ormansızlaşma ve bitki örtüsünün tahribine son verilmeli, sel ve heyelan tehlikesi bulunan alanlar ağaçlandırılmalı, bitki örtüsü korunmalı ve arttırılmalıdır. Başta imar olmak üzere, yeraltı suları ve kıyı koruma yasaları yeniden düzenlenmeli, soruna yaşanmadan önce önlem alabilmek için master plan hazırlanmalı, sorunun yaşandığı bölgelere ait sel ve erozyon haritaları çıkarılmalı, tespiti yapılan bölgelerin imar planları felaketlere göre yeniden düzenlenmeli, imar aflarına son vermeli, dere yatakları imara açılmamalı, kaçak yapılaşmaya göz yumulmamalıdır.

Yol güzergahları dere yatakları içinde yer almamalı, yol yapımlarında özellikle Karadeniz bölgesinde kıyılara ve eğimli arazilere müdahalede dikkatli olunmalı, önlem alınmalı. Yerleşim yerleri, yol güzergah seçimleri ve arazi kullanım planlamasında bilimsel çalışmalar göz önüne alınmalı, zemin etütleri yapılmalı, yanlış tarım uygulamalarından ve arazi kullanımlarından vazgeçilmelidir.''

Can ve toprak kayıplarının telafi edilemeyeceğini vurgulayan Uygar Özesmi, şunları kaydetti:

''Bütün bu felaketlerin altında, insanın 'doğayla beraber yaşayacağım' derken doğaya rağmen yaşaması ve verdiği tahrip yatmaktadır. Çözüm, başta bu mücadele için yeterli kaynak ayırmak, Türkiye'nin doğal bitki örtüsünü korumaya yönelik her türlü yasal önlemi almak, ulusal bir tarım ve orman politikası oluşturup, bu mücadeleyi devlet politikası haline getirmekten geçmektedir.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title