Haberler

Şekir-İş Sendikası'ndan Şeker Kanunu'nda Değişiklik Tasarısı'na Tepki

TBMM'ye gönderilen 'Şeker Kanunu'nda Değişiklik Tasarısı'na Şeker-İş Sendikası'ndan tepki geldi. Tasarı ile NBŞ kotasının yüzde 10'dan yüzde 15'e çıkacağını belirten Şeker-İş Sendikası Başkanı İsa Gök, Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı ile umutlanırken bu tasarı ile sarsıldıklarını kaydetti.

Şeker-İş Sendikası Başkanı İsa Gök, Şeker Kanunu'nda Değişiklik Tasarısı ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "Doğrudan veya dolaylı olarak 2 milyon kişiye istihdam sağlaması gibi hususlar göz önünde bulundurulduğunda şeker pancarı tarımı ve pancar şekeri üretiminin sürdürülebilirliğinin ülkemiz ekonomisi açısından taşıdığı önem göz ardı edilemez" yazılı ifadelerin bulunduğu bir kanun tasarısının içeriğinin tam tersi olduğunu savundu. Gök, "Nihayet onca yıl ve mücadeleden sonra şeker pancarının önemini dikkate alan bir düzenleme içermesini beklemek ne kadar doğal ise, tasarının içeriğinin tam tersi bir yaklaşım içermesinden hayal kırıklığı duymamak da elde değil. İnsanına ve ülkesine duyduğu sorumluluk gereği sektör adına yeri geldiğinde tek başına da olsa mücadeleden yılmayan Şeker-İş Sendikası, özelleştirme ihalelerinin Özelleştirme Yüksek Kurulu kararları ile iptal edilmesi sonrasında geleceğe dair umutlar beslemekteyken, kamuoyu gündemine gelen Şeker Kanunu Tasarısı ile milyonları bulan pancar ailesinin tüm fertleri gibi sarsılmıştır. Başından sonuna kadar bir avuç NBŞ lobisinin etkisi ile kaleme alınmış bu tasarının yasalaştığı gün milyonların umudunu bağladığı pancar tarımı karanlığa gömülecektir" dedi.

GDO gibi kamuoyunda NBŞ olarak bilinmeye başlayan ve pancar şekerinin doğallığının aksine kimyasal bir dizi sürecin ürünü olan nişasta bazlı şekerleri "diğer şekerler" gibi belirsiz bir kavram ile tanımlayarak kamuoyunun algısından kaçırma niyeti taşıdığını savunan Gök, açıklamasına şöyle devam etti:

"Bu durum kanımızca taslağın özüdür. Kamuoyu farkındalığı ile kullanımı azalmaya başlayan NBŞ tüketimini arttırmak için olumsuz bir kavrama dönüşen NBŞ yerine 'diğer şekerler' deyimini tercih etmek, basit bir kavramsal tercihin çok daha ötesini işaret etmektedir. Şeker tanımını bulanıklaştırmak, pancar şekeri (sakaroz) ile NBŞ kökenli şekerleri (izoglukoz, glukoz şurubu) iç içe geçirmek ve sonrasında yüzde 10 olan NBŞ kotasını yüzde 15 olarak belirlemek yetmedi, Bakanlar Kurulu'na soyut gerekçelerle bu oranı 'istediği oranda arttırmak' yetkisi vermek başka neyle açıklanabilir? Tasarıdaki çelişkileri nasıl anlamlandırmalıyız? Tasarıya göre pancar şekerinde kuraklık olduğunda NBŞ kotası arttırılacaktır. Bu kuraklık nasıl bir şeydir ki pancar tarımını etkilerken, NBŞ için kullanılan mısırı etkilememektedir? veya mısırda kuraklık olduğunda neden NBŞ kotası azaltılmamaktadır? Amacı yurt içi şeker talebini yurt içi hammaddeler kullanılarak yurt içinde üretilmesini sağlamak olan bir kanun tasarısında kurumun izni veya denetimi dışında ithalat yoluyla temin edilen hammaddelerden elde edilen şekeri kayıt altına almak veya yasal olmayan yollarla yurda giren (kaçak) şekeri önlemek yerine kayıt altına alarak ticaretine imkan sağlamak, tutarsızlığın ötesinde bir anlam taşımakta mıdır?"

Şeker Kurulu'nun mevcut üyeliklerini sona erdirerek, yedi olan üye sayısını beşe indirmek ve üç idare temsilcisinin dışındaki iki üyenin seçiminde sektör paydaşlarını dışlama imkanı veren bir keyfiyet getirmek olduğunu savunan Gök, "Karar süreçlerini demokratikleştirmek için mi yapılmaktadır? Bu tasarıya göre idare temsilcisi dışındaki iki üyenin NBŞ firmaları ve bağlantılı mısırcılardan seçilmesi mümkündür. Peki, doğrudan veya dolaylı olarak 2 milyon kişiye istihdam sağlayan pancarı Kurul'da kim temsil edecektir? Pancarın Kurul'da temsili idarenin iyi niyetine mi kalacaktır? Sektörün asıl sorunlarını oluşturan kaçakçılık, fire polar tespitindeki usulsüzlüklerden ihraç edeceğiz diyerek iç piyasaya sunulan 'diğer şekerler'e kadar denetim ve gözetime dair eksiklikleri giderecek etkili mekanizmaları içermekten uzak tasarı, görüldüğü kadarıyla sorunları çözmek amacını taşımamaktadır. Şeker-İş Sendikası; pancar ekim alanları, fabrikaları, üreticileri ve işçilerin yoğun olduğu bölgelerin Meclis'teki temsilcisi milletvekillerinin şeker konusundaki hassasiyet ve samimiyetlerinin bilincindedir. Yöre milletvekillerinin kendi insanlarının aleyhine bir mantıkla hazırlanan bir tasarıya onay vermeyeceklerinden emin olmakla beraber, Sendikamız bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da inandığı doğruları ısrar ve inatla anlatmaya devam edecek, tasarının bu haliyle yasalaşmaması için her türlü meşru girişimde bulunacaktır" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Özelleştirme Yüksek Kurulu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Teravih namazı 8 rekat kılınır mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title