Haberler

Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. Yılı Töreni - Detaylar

Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, "Çanakkale, tarihe altın harflerle 'Çanakkale geçilmez' yazan kahraman bir neslin kalbinin attığı bir yerdir.

Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, " Çanakkale, tarihe altın harflerle ' Çanakkale geçilmez' yazan kahraman bir neslin kalbinin attığı bir yerdir." dedi.

Tavlı, Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. yılı dolayısıyla 18 Mart Stadı'nda düzenlenen törende, Çanakkale'nin Türk ve dünya tarihi bakımından çok önemli bir destan olduğunu söyledi.

Çanakkale'nin, milli ve manevi değerlerle yoğrulmuş, kahraman bir milletin şaha kalktığı yer olduğunu vurgulayan Tavlı, "Çanakkale, tarihe altın harflerle 'Çanakkale geçilmez' yazan kahraman bir neslin kalbinin attığı bir yerdir. Çanakkale, birlik ve beraberlik tohumlarının yeşerdiği, vatan kahramanlarının destan yazdığı Türkiye Cumhuriyeti'nin ilelebet payidar kılacak Çanakkale ruhunun doğduğu yerdir." diye konuştu.

Tavlı, Türk milletinin 15 Temmuz gecesi de aynı milli ruhla namlulara göğsünü dayayarak tankların önüne geçerek bir kez daha bütün dünyaya bunu gösterdiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"15 Temmuz gecesi Türk milleti yeni bir destan daha yazmıştır. Çünkü aziz Türk milleti işgal ve esarete boyun eğmeyen hür ve bağımsız yaşamayı kendine şiar edinmiş asil ve büyük bir millettir. Tarihin her döneminde zor zamanlarda tarihin akışını değiştiren kahramanlar çıkmıştır. Türk milletinin ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin kahraman evladı şehidimiz Ömer Halisdemir de 15 Temmuz gecesinde tarihin akışını değiştirmiştir. İşte Çanakkale, Kurtuluş Savaşı ruhu budur. Biz böyle kahramanlara sahip olduğumuz müddetçe bu milletin başını kimse asla eğdiremeyecektir."

"Türk milletinin kaderini ve dünya tarihini etkilemiştir"

Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Tayyar Ertem ise Çanakkale seferinin, Çanakkale Boğazı'nın 24 saat içinde geçilmesi öngörüsüyle basit ve başarısı kesin bir harekat olacağı düşünülerek başlatıldığını anlattı.

Söz konusu seferin topyekün milletin ortaya koyduğu kararlılık ve savunma ile 1. Dünya Savaşı içindeki özel yerini aldığını, yurdun kaderini ve dünya tarihinin seyrini değiştirdiğini vurgulayan Ertem, şunları kaydetti:

"Bu öyle bir savaştır ki dünyada ilk kez uçak gemilerinin de kullanıldığı kara, deniz ve hava kuvvetlerinin bir arada yer aldığı ilk savaş olmuştur. Müttefiklerinden yardım alamayan Çarlık Rusyası'nın çökmesini, yeni Rus yönetiminin İstiklal Savaşımızın zımni destekleyicisi olmasını sağlamış, İstiklal Savaşı'nı başlatan mücadele ruhu Çanakkale'de doğmuş, milli mücadelemizin başlangıcını teşkil etmiştir. Gelibolu'da yarattığı, Anafartalar kahramanı Yarbay Mustafa Kemal'in İstiklal Savaşımızın komutanı ve milletinin önderi olarak ortaya çıkarmıştır."

Tuğamiral Ertem, bugün, cumhuriyet dönemi donanmasının, ülkeyi ve milli çıkarları her türlü tehdide karşı koruyabilecek durumda olmasını Çanakkale Savaşları'ndan çıkardığı derslere borçlu olduğunu ifade etti.

"100 yıl sonra vatanı parçalamak için hendek kazanları da gördük"

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da Çanakkale'nin kendisine çağıran, çağırdıkları ile bir daha asla kopmaz bağlar kuran bir şehir olduğunu söyledi.

Gelibolu Yarımadası'nın da bir var oluş mücadelesinin adı ve soyadı olduğunu dile getiren Gökhan, "Bu yarımada ki bir anadır. Kucağında, koynunda sakladığı, dili, dini, rengi farklı, ama öz be öz evlatları vardır. Ağlayan anaların gözyaşları dinsin, artık yeter." dedi.

Gökhan, Çanakkale ruhunun çok derin bir ruh olduğunu ve ona sahip çıkılması gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Sahip çıkılmadığında, sonuç apaçık ortadadır. Çünkü biz, 102 yıl önce vatan savunması için siper kazanları da gördük, 100 yıl sonra vatanı parçalamak için hendek kazanları da gördük. Çanakkale ruhu ülkemizin anayasasıdır. 102 yıl önce toplumun tüm katmanlarının, diline, mezhebine, kim olduğuna, nereden geldiğine bakmadan birlikte yaşamı kurdukları ruhtur. Yalnızca kendi istikballerini düşünenler, bu ruhu asla anlayamaz. Kaybetmeyi ahlaksız bir zafere tercih edenler, Çanakkale ruhunu asla bilemez."

Çanakkale kahramanlarının yüreklerinin toplu vurduğu için onları topun bile sindiremediğini vurgulayan Gökhan, şöyle devam etti:

"15 Temmuz'da tankın, tüfeğin, uçağın karşısında dik duranlar da işte öyleydi. Devlet içinde çöreklenenlerin darbesine, millet izin vermedi, haklarını yiyenlere, adaletlerini çalanlara, millet izin vermedi. O sebeple ayrışmanın esiri olmamak için birlikteliğin eserini yazmalıyız. Çanakkale ruhu, kadınlarımıza borcumuzu da hatırlatır. Bu ruh, otobüsteki hemşireyi şortu yüzünden tekmeleyeni utandırmalıdır. Bu ruh, minibüsteki liseliye örtüsünden dolayı saldıranı yaralamalıdır. Bu ruh, kadını dövenin yakasına yapışmalıdır. Çanakkale ruhu, Özgecanlara kıyanları, yerin dibine sokmalıdır."

Törenden notlar

Törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, bazı siyasi parti ve ülkelerin temsilcileriyle vatandaşlar katıldı.

Çok sayıda yerli ve yabancı basın mensubunun takip ettiği törene, vatandaşlar da sabahın erken saatlerinde stadı doldurarak ilgi gösterdi.

Altın madalyanın Vali Tavlı, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Ertem ve Belediye Başkanı Gökhan tarafından bayrağa takılması, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende daha sonra protokol konuşmalarına geçildi.

Vatandaşların yoğun sevgi gösterileri altında stada giren Cumhurbaşkanı Erdoğan da saha ortasında kurulan platformdan hitap etti. Stadı dolduranlar konuşması sırasında Erdoğan'a tezahüratlarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan daha sonra Türk bayrakları taşıyan öğrencilerin oluşturduğu koridordan yürüyerek protokoldeki yerine geçti.

Lise öğrencisi Celil Terzi'nin kendisinin yazdığı 15 Temmuz şiirini okuması ve Türk Silahlı Kuvvetleri Mehteran Birliğinin gösterisinden sonra tören, resmi geçitle sona erdi.

Kaynak: AA / Güncel

Orhan Tavlı Çanakkale Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Buket Dereoğlu kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Buket Dereoğlu kaç yaşında, nereli? Buket Dereoğlu biyografisi! Sandık Kokusu kadrosuna hangi isim katıldı? Kadroya dahil olan isim kim? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik canlı yayında neden kavga etti? Kavganın sebebi ne? Borsa bugün kapalı mı? 24 Nisan Çarşamba bugün borsa açık mı, saat kaçta açılacak? Semih Kılıçsoy, Fenerbahçe derbisinde oynayacak mı? Semih'in sakatlığı bitti mi? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli? Hıdırellez nedir? Hıdırellez günü ne yapılır? Hıdırellez kutlamak günah mı? Üsküdar - Samandıra Metro Hattı'nda ne oldu? Metrolar çalışıyor mu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? Baraj doluluk oranı seviyesi yüzde kaç? Kocasını terk edip üvey oğluyla kaçtı! Üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? 24 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır?
title