Haberler

Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 102. Yılı

Türk Kızılayınca, Çanakkale Zaferi'nin 102. yıl dönümü dolayısıyla Kocatepe ve Hacı Bayram-ı Veli camilerinde cuma namazı sonrası cephedeki askerlerin zorlu şartlarını anlatabilmek amacıyla vatandaşlara kırık buğday çorbası ve üzüm hoşafı ikram edildi.

Türk Kızılayınca, Çanakkale Zaferi'nin 102. yıl dönümü dolayısıyla Kocatepe ve Hacı Bayram-ı Veli camilerinde cuma namazı sonrası cephedeki askerlerin zorlu şartlarını anlatabilmek amacıyla vatandaşlara kırık buğday çorbası ve üzüm hoşafı ikram edildi.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, Kocatepe Camisi'nde AA muhabirine yaptığı açıklamada, başkentin büyük camilerinde Çanakkale Zaferi'nin şartlarının hatırlanması için vatandaşlara çorba ve hoşaf sunduklarını, bütün şehitleri rahmetle andıklarını söyledi.

Kınık, "Birinci Cihan Harbi'ne girildiği dönemde Hilal-i Ahmer yani Kızılay, varlık mücadelesi verdiğimiz yedi cephenin tamamında 9 ordumuza, 24 kolordumuza destek olmak için sahadaydı. Çanakkale özellikle Hilal-i Ahmer için önemli mevkidir, çünkü bizim hem oradaki şehitlerimize ve yaralılarımıza verdiğimiz hizmetler bir destandı hem de o sırada çok sayıda Hilal-i Ahmer çalışanı şehit oldu." diye konuştu.

Eceabat Ağadere Şehitliği'nin olduğu yerde Hilal-i Ahmer'in sahra hastanesinin üzerinde hilal işareti olmasına rağmen, buranın havadan vurulduğunu ve 200'ü aşkın şehit verdiklerini aktaran Kınık, Çanakkale'den İstanbul'a yaralıları taşıyan bir Kızılay vapurunun da savaş sırasında düşman denizaltı tarafından batırıldığını söyledi. Kınık, bu olayda da 200'ü aşkın yaralının şehit olduğunu belirtti.

Hilal-i Ahmer müzesi açılacak

Kınık, ilgili bakanlıklarla anlaşmalar yaptıklarını ve Ağadere'de bu sene 25 Ağustos'ta bir Hilal-i Ahmer müzesi açacakları müjdesini vererek, her sene bu tarihte orada Kızılayı anma etkinliği düzenleyeceklerini bildirdi.

Kızılay'ın Ankara'nın büyük camilerinde anlamlı bir etkinlik yaptığını ifade eden Kınık, "Şehitlerimizin şehit olmadan önce son yemekleri olan kırık buğday çorbası ve hoşaflarını ikram ediyorlar bu vesileyle şehitlerimizin ruhlarını yad etmiş oluyoruz. Cenabıhak onların şefaatine bizleri de nail eylesin." diye konuştu.

Kınık'ın beraberinde bulunan Kuveyt Emiri Müsteşarı Dr. Abdullah Matuk da "Biz Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümünde şehitleri anıyoruz. Türkiye'nin kazanmış olduğu zaferi kutluyoruz ve yeni Türkiye'nin güzelliklere, iyiliklere kavuşmasını, her türlü felaketten korunmasını diliyoruz. Şehitlerimize de rahmet niyaz ediyoruz." dedi.

Etkinlikte yer alan Faruk Acar isimli vatandaş da, Kızılayın ikramının anlamlı olduğunu ifade ederek, "Allah şehitlerimizin ruhunu şad eylesin. Çanakkale Savaşı biz Türklerin düşmanı durdurduğu yer. Gittik gördük biz de, her gencin orayı görmesi lazım, mutlaka anlatılması lazım. Orada kuru somun yemişler, çorba ve üzüm hoşafı içmişler, bunu gençlerin bilmesi gerekiyor." sözlerine yer verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Çanakkale Zaferi Kocatepe Kızılay Kınık Politika Güncel Haberler

title