Haberler

Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. Yılı

Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı dolayısıyla Erzurum, Kars, Erzincan, Tunceli ve Iğdır'da tören düzenlendi.

Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı dolayısıyla Erzurum, Kars, Erzincan, Tunceli ve Iğdır'da tören düzenlendi.

Erzurum Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Erzurum İl Müftülüğü ve Gençlik Meclisi tarafından düzenlenen anma programında Ulu Cami, Solakzade ve Dadaşkent Merkez Cami'de sabah namazında şehitler için Kur'an-ı Kerim okundu, tesbihat ve dualar yapıldı.

Karskapı Şehitliği'ndeki törende, Erzurum Valiliği, 9. Kolordu Komutanlığı, Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Harp Malulü ve Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimler Derneği ile TSK Mehmetçik Vakfı tarafından Şehitlik Anıtı'na çelenk sunuldu.

Saygı atışı ve saygı duruşunun ardından, İstiklal Marşı okundu.

Türkiye Harp Malulü ve Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimler Derneği Erzurum Şube Başkanı Recep Akgül ile 9. Kolordu Komutanlığı'ndan Piyade Kurmay Binbaşı Mehmet Nesim Buğur günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

İl Müftü Vekili Celal Büyük, şehitler için dua okudu. Konuşmalar sırasında şehit yakınları duygulu anlar yaşadı.

Tören, Vali Ahmet Altıparmak ve beraberindekilerin, şehitlikleri ziyaret ederek, karanfil bırakmasıyla sona erdi.

Çanakkale şehitleri için mevlit okutuldu

Erzurum İl Müftülüğü'nce cuma namazı öncesi Ulu Cami'de yapılan programda, Kur'an-ı Kerim ve mevlit okutuldu. İlahi ve kasidelerin okunduğu programda camiye gelenlere ise lokum ve şeker ikramında bulunuldu. Mevlit programına, çok sayıda vatandaş katıldı.

Gazi ve şehit yakınlarına yemek

Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı dolayısıyla Erzurum valiliği tarafından gazi ve şehit yakınlarına yemek verildi.

Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, Çanakkale Zaferi'nin Türk milletinin tarihindeki ve dünya tarihindeki en önemli zaferlerden biri olduğunu belirterek, "Bugün büyük bir anma günüdür, hüzün günü değil" dedi.

Milletin çok büyük badireler atlattığını ifade eden Altıparmak, "Büyük milletlerin büyük düşmanları olur. Biz bu düşmanlıklar karşısında, bu badireler karşısında her zaman dik ve her zaman güçlü olmak zorundayız" dedi.

Altıparmak, Çanakkale Zaferi'ni yapanların Osmanlı coğrafyasının her noktasından gelen insanlar olduğuna dikkati çekerek, "Gücü yeten, eli silah tutan bütün insanlarımız oradaydı. Orada bu milletin Müslüman evlatları vardı. Bu millet güçlü, bu millet bu badireler karşısında yılmaz" diye konuştu.

Son zamanlarda yaşanan terör olaylarına da değinen Altıparmak, şunları kaydetti:

"Kim olursa olsun hangi gruba, hangi partiye mensup olursa olsun terör karşısında bir duruşumuz olmak zorunda. Terörün her türlüsüne, teröristin her türlüsüne lanet edip onun karşısında lanetlemekle kalmayıp 'biz buradayız' diye kendimizi göstermek zorundayız. İşte bu gün de buradayız. Bunu gösteriyoruz. Zira Cumhuriyetin silahlı kuvvetleri güçlüdür, emniyetimiz güçlüdür irademiz güçlüdür."

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ise şehitlik mertebesinin herkese nasip olmadığını belirterek, "Bu millet büyük millet. Bu milletin dün şehitleri vardı, bugün var, yarın da olacak" dedi.

Sekmen, şehit yakınları ve gaziler için kent merkezinde bulunan 2 katlı binayı dernek hizmetlerinde kullanılmak üzere dernek başkanlığına verileceğini kaydetti.

Sekmen, bulunduğu görev içerisinde şehit aile ve yakınlarını ön planda tuttuğunu belirterek, "Şehit ve Gaziler derneği için 2 katlı bir binayı 49 yıllığına vereceğiz. Bakım ve onarımını belediye olarak üstleneceğiz. Eşyasını da donatarak dernek temsilcilerine teslim edeceğiz. Şehitler bu milletin asli unsurlarıdır. Onlar olmasa bu vatan olmazdı, biz olmazdık. Bu bizim görevimiz" diye konuştu.

Program sonrası Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehitler Dul ve Yetimler Derneği Başkanı Recep Akgül de, katkılarından dolayı Sekmen'e teşekkür etti.

Erzincan

Erzincan'da, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı dolayısıyla program düzenlendi.

Saygı duruşunda bulunulması ve saygı atışıyla başlayan törende, İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Garnizon Şehitlik Anıtına Vali Süleyman Kahraman, 3. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Selçuk Bayraktaroğlu ve Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy çelenk sundu. Vali Kahraman, şehitlik şeref defterini imzaladı.

Vali Kahraman ve beraberindekiler mezarlara kırmızı karanfil bırakıp dua etti.

Kahraman ve beraberindekiler, daha sonra, Kültür ve Turizm Müdürlüğü Salonunda Erzincan Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından hazırlanan anma programına katıldı.

Programda konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Aziz Gün, "Çanakkale farklıdır çünkü Çanakkale bir destandır, bir diriliştir, bir mahşerdir. Çanakkale, birliktir, beraberliktir" dedi.

Öğrencilerin Çanakkale gezisinin anlatıldığı sinevizyon gösterisinin sunulmasının ardından lise öğrencileri tarafından hazırlanan tiyatro oyunu sahnelendi.

Çanakkale konulu resim, şiir ve kompozisyon dallarında yapılan yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerinin verilmesiyle program sona erdi.

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı dolayısıyla Erzincan'ın Üzümlü ilçesinde tören düzenlendi.

Hükümet Konağı önünde düzenlenen törende İlçe Kaymakamı Fatih Acar, Belediye Başkanı Ahmet Sazlı ve İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Enis Kurt ile çok sayıda vatandaş katıldı. Atatürk anıtına çelenk konulması ile başlayan törende saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı okundu.

Jandarma Kıdemli Başçavuş Hakan Demir, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Konuşmanın ardından tören, Üzümlü Çok Programlı Anadolu Lisesi çok amaçlı salonunda düzenlenen anma programı ile son buldu.

Ahıska Türkleri şehitler için dua etti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun koordinasyonunda Ukrayna'dan Türkiye'ye getirilerek Erzincan'ın Üzümlü ilçesine yerleştirilen Ahıska Türkleri, Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı nedeniyle şehitler için dua etti.

Ahıska Türkleri ve ilçe vatandaşları, Çarşı Camisi'nde sabah namazında bir araya geldi. Programa İlçe Kaymakamı Fatih Acar, Belediye Başkanı Ahmet Sazlı da katıldı. Düzenlenen programda din görevlileri tarafından Kur'an-ı Kerim okunup ardından sabah namazı kılındı. Namaz sonrasında Üzümlü İlçe Müftüsü Adem Karadeniz, katılımcılara Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı ile ilgili bilgiler verdi, ülkenin birlik ve beraberliği için dualar edildi.

Kars

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 101. yılı dolayısıyla Sarıkamış'ta tören düzenlendi.

Sarıkamış Allahuekber Şehitleri Anıtı'na çelenk sunuldu. Kaymakam Yusuf İzzet Karaman şeref defterini imzaladı. Saygı duruşunda bulunulması ve saygı atışından sonra İstiklal Marşı okundu.

Sarıkamış Halk Eğitimi Merkezi salonunda, Sarıkamış Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan programla devam edildi.

Tarih Öğretmeni Murat Temiz, günün anlam ve önemini anlatan konuşmasında, Çanakkale Savaşları'nın Türk milletinin vatanı için hangi zorluklara göğüs gerebileceğinin en güzel örneklerinden biri olduğunu söyledi.

Program, Sarıkamış Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan, Çanakkale Savaşları'nda Anadolu insanın yaşadığı olayları anlatan "Çanakkale'nin Kahramanları" adlı tiyatroyla sona erdi.

Törenlere, Kaymakam Karaman, 9. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Murat Yetgin, Belediye Başkanı Göksal Toksoy, kamu kurum ve kuruluşlarının amirleri, öğretmen ve öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.

Tunceli

Tunceli'de Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı dolayısıyla anma programı düzenlendi.

Tunceli Valiliği bahçesinde bulunan Atatürk büstüne çelenk sunumuyla başlayan program, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünde düzenlenen etkinliklerle devam etti.

Programa, Tunceli Valisi Osman Kaymak, Jandarma Bölge Komutanı Ali Çardakçı, Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda Garnizon Komutanlığı adına Jandarma Yüzbaşı Tayfun Altunkanat, günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı yaptı.

Program, müzik dinletisi, şiir ve kompozisyon dalında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerinin verilmesiyle son buldu.

-Iğdır

Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı dolayısıyla Iğdır'da tören düzenlendi.

Törene Vali Vekili Bilgehan Karanfil, Garnizon Komutanı Albay Ekrem Küçükberber, İl Emniyet Müdürü Yüksel Babal, Belediye Başkanı Murat Yikit, daire amirleri, gaziler ve şehit aileleri katıldı.

Belediye önünde bulunan Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasının ardından Mehmet Çavuş Anıtı'na karanfil bırakıldı.

Tören, daha sonra Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından Kur'an-ı Kerim tilavetiyle devam etti.

Kültür merkezindeki programda öğrencilerin sahnelediği ve Çanakkale şehitlerinin anlatıldığı tiyatro oyunu beğeniyle izlendi. Çanakkale Zaferi konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Düzenlenen törenin ardından Suveren mevkisinde bulunan şehitlik ormanına fidan dikimi yapıldı.

Kars

Kars'ta Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı dolayısıyla tören düzenlendi.

Garnizon Şehitliğinde düzenlenen törende Vali Günay Özdemir, Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, 14. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Avcı, Şehitlik Anıtı'na çelenk sundu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından saygı atışı yapıldı.

Vali Özdemir, Belediye Başkanı Karaçanta, Tugay Komutanı Avcı, şeref defterini imzalayarak şehitler müzesini ziyaret etti.

Şehitler için Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından şehit mezarları ziyaret edilerek, karanfil bırakıldı.

Kültür Müdürlüğünde devam eden tören, şiir dinletisi, koro ve Çanakkale Destanı oratoryosuyla sona erdi.

Törenlere, Cumhuriyet Başsavcısı Serdar Durmuş, Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Azerbaycan'ın Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanlı, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, Kars-Ardahan Bölge Baro Başkanı İbrahim Baştimar, daire müdürleri, şehit aileleri, gaziler ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Sarıkamış Erzincan Iğdır Kars Politika Güncel Haberler

title