Haberler

Şehit Teğmen Caner Gönyeli 2017 Arama Kurtarma Tatbikatı

KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, "KKTC, anavatanı Türkiye Cumhuriyeti unsurları ile gönül ve emel birliği içerisinde her ortamda, gece ve gündüz, kara sularında veya uluslararası sularda her yerde, her zaman arama kurtarma harekatı icra etmeye hazırdır.

KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Yılmaz Yıldırım, "KKTC, anavatanı Türkiye Cumhuriyeti unsurları ile gönül ve emel birliği içerisinde her ortamda, gece ve gündüz, kara sularında veya uluslararası sularda her yerde, her zaman arama kurtarma harekatı icra etmeye hazırdır." dedi.

Şehit Teğmen Caner Gönyeli 2017 Arama Kurtarma Tatbikatı'nın fiili icrası öncesinde, KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığında tatbikata ilişkin basın brifingi verildi.

Brifingi veren Yıldırım, zamana karşı bir yarış niteliği taşıyan arama kurtarma faaliyetlerinin, profesyonelce yetişen personele, iyi bir organizasyona, birimler arasında yakın koordinasyon ve iş birliğine ihtiyaç duyduğunu, 24 saat görev yapmayı gerektirdiğini belirtti.

Tümgeneral Yıldırım, KKTC'nin hava sahası ve karasularında arama kurtarma yetkisinin KKTC'nin, en batıda Erenköy, Güzelyurt, doğuda Gazimağusa ve kuzeyi de dahil olmak üzere uluslararası sularda ve hava sahasında ise Türkiye'nin sorumluluğunda olduğunu ifade etti.

KKTC tarafından 26 Mart 2003'te Ercan Bölgesel Arama Kurtarma Merkezinin faaliyete geçirildiğini ve dünya kamuoyuyla paylaşıldığını hatırlatan Yıldırım, bu tarihten itibaren 78 arama kurtarma görevi icra edildiğini bildirdi.

Tatbikata ilişkin bilgi de veren Yıldırım, kara safhasının bugün 101 Evler (St. Hilarion) bölgesindeki sahada, deniz safhasının ise yarın Gazimağusa açıklarında Dipkarpaz'ın güneydoğusunda ve Zeytin Burnu'nun doğusundaki sahada icra edileceğini dile getirdi.

Tümgeneral Yıldırım, tatbikatın amacının, arama kurtarma unsurlarının koordinasyon ve birlikte çalışma unsurlarını geliştirme, insani yardım harekatı ve iş birliği konularında Türkiye ve KKTC'nin imkan ve kabiliyetlerini deneme olduğunu vurguladı.

Tatbikata katılacak sivil ve askeri unsurlar hakkında da bilgi aktaran Yıldırım, tatbikatın iki safha halinde ve üç senaryo kapsamında icra edileceğini söyledi.

Yıldırım, arama kurtarma harekatının, doğrudan insan hayatıyla ilgili olduğu için zamana karşı ve ölümle yaşam arasında yarış halinde icra edilmek zorunda olduğuna dikkati çekerek, "KKTC, anavatanı Türkiye Cumhuriyeti unsurları ile gönül ve emel birliği içerisinde her ortamda, gece ve gündüz, kara sularında veya uluslararası sularda her yerde, her zaman arama kurtarma harekatı icra etmeye hazırdır." diye konuştu.

"43 yıl geçmesine rağmen yaşadıklarımı dün gibi hatırlıyorum"

Kıbrıs Barış Harekatı sırasında şehit düşen Teğmen Caner Gönyeli'nin eşi Nükhet Gönyeli de brifinge katıldı.

Mutluluk, heyecan ve gururla karışık duygular içinde olduğunu söyleyen Gönyeli, eşinin yokluğunun acısını hep yaşadığını ifade etti.

Nükhet Gönyeli, 43 yıl geçmesine rağmen yaşadıklarını dün gibi hatırladığını, eşinin isminin unutulmamasını istedi.

Brifinge, Caner Gönyeli'nin KKTC'nin Gönyeli bölgesinde yaşayan kızları Nihal Şehsuvaroğlu ile Nil Kırcalı da katılırken, annesi Kezban Gönyeli'nin hastanede tedavi gördüğü için katılamadığı öğrenildi.

Öte yandan, Tümgeneral Yıldırım, Caner Gönyeli'nin eşine, brifing öncesinde hediye takdim etti.

Brifinge, Sahil Güvenlik Komutanı Vekili Tuğamiral Bülent Olcay, Genelkurmay Cari Harekat Daire Başkanı Tuğgeneral İlhan Kırtıl, Güvenlik Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Cemal Volkan ile diğer askeri yetkililer katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Binali Yıldırım Gazimağusa Erenköy Kıbrıs Politika Güncel Haberler

title