Haberler

Şehirder'den BDP'li Altan Tan'a Tepki

Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği (ŞEHİRDER) Başkanı Murat Ertaş, dün BDP Diyarbakır milletvekili Altan Tan'ın Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına Erzurum ilinin ve bazı ilçelerinin adlarının değiştirilmesi hakkında kanun teklifi...

Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği (ŞEHİRDER) Başkanı Murat Ertaş, dün BDP Diyarbakır milletvekili Altan Tan'ın Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına Erzurum ilinin ve bazı ilçelerinin adlarının değiştirilmesi hakkında kanun teklifi verdiğini belirterek, " Altan Tan, hem yaptığı kanun teklifiyle hem kanun teklifindeki gerekçesi ve önerileriyle haddini aşan bir işe koyulmuştur" dedi.

Altan Tan'ın, gerekçeli kanun teklifinde "Selçukluların Erzurum'u fethetmelerine müteakip bu şehre Erzen ve Türk hakimiyetinin ilk safhalarında Silvan ve Siirt arasındaki Erzen'den ayırmak ve Anadolu'ya ait olduğunu belirtmek üzere Rum kelimesi ilave edilerek 'Erzen-Rum' denildiğini belirttiğini dile getiren Ertaş, "Yani Altan Tan'ın kanun gerekçesinde belirttiği isim 'Erzen-Rum' ama teklif ettiği isim 'Erzerom.' Peki Erzerom nedir? Erzerom, daha çok Batılı seyyahların eserlerinde ve Ermenilerce Erzurum'a verilen addır. Bilhassa şehrimizin adının Fransızlarca kullanılan biçimidir. Rum, Romalıların kısaltılmasıdır. İlk Araplar kullanmıştır. Rum kelimesi daha sonra 'Anadolu' anlamında kullanılmıştır. Erzurum, adı 'Arz-ı Rum' adının söyleyiş pratiği kazanmış halidir" diye konuştu.

"Osmanlılar döneminde salnameler ve diğer tarihi vesikalar, bize bu toprakların yaklaşık 600 yıldır 'Erzurum' adıyla anıldığını ve bilindiğini ortaya koyuyor" diyen Ertaş konuşmasını şöyle sürdürdü:

" Altan Tan'a soruyorum; şimdi nereden çıkmıştır bu kanun teklifi? Amacınız hangi ihtiyaca ve amaca hizmet etmektir? Erzurum halkının böyle bir talebi mi olmuştur? Tabii ki asla olmamıştır. Kanun teklifinin gerekçesinde 'Erzen-Rum' olması gerektiğini belirtip neden daha çok Fransızların ve Ermenilerin kullandığı 'Erzerom' adını öneriyorsunuz? Bu çelişkinin arkasındaki niyetiniz nedir? Erzurum'a dair gizli gündemleriniz, ajandalarınız mı var ki, Diyarbakır milletvekili olarak Erzurum'la ve Erzurum'un adıyla çelişkilerle dolu tekliflerde bulunup bu kadar ilgileniyorsunuz? Ellerinizi Erzurum'un üzerinden çekiniz. Erzurum'un asabiyesini ve hassasiyetlerini sakın ölçmeye kalkışmayınız. Bu şehir, Osmanlı'nın en büyük üçüncü gümrüğü iken de Erzurum'du. Bu şehir, Rus işgalini kahramanca püskürtürken de Erzurum'du. Deveboynu'nda, Aziziye Tabyalarında, Kargapazarı'nda dünyanın en büyük ordusuyla savaşan halktır Erzurum. Bu şehir, Ermeniler tarafından masum halkı hunharca katledilirken de Erzurum'du. Bu şehir, Türkiye Cumhuriyeti'ni kurarken de kongreyi toplarken de Erzurum'du. Altan Tan hem yaptığı kanun teklifiyle hem kanun teklifindeki gerekçesi ve önerileriyle haddini aşan bir işe koyulmuştur. Erzurumlu vekillerimize sesleniyorum. Bunun cevabını Erzurum'un Meclis'e gönderdiği vekiller vermeli, Altan Tan'a haddini bildirmelidirler." - ERZURUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Murat Ertaş Diyarbakır Altan Tan Erzurum Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title