Haberler

Seferberlik Eğitimine Katılan Er ve Erbaşların Harçlıkları Artıyor

TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda üç ayrı hükümet tasarısı görüşülerek benimsendi.

TBMM Milli Savunma Komisyonu AKP İstanbul Milletvekili Hasan Kemal Yardımcı başkanlığında toplanarak, Er ve Erbaş Harçlıkları Kanunu, Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu ile İstiklal Madalyası Kanunlarında değişiklik öngören hükümet tasarılarını görüşerek benimsendi.

Toplantıya katılan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tasarılar hakkında komisyona bilgi verdi.

-ASGARİ ÜCRETE ENDEKSLENDİ

Seferberlik tatbikatlarına veya eğitimlerine katılan yedek erbaş ve erlere, tatbikat veya eğitim süresinin her günü için İş Kanunu'na göre 16 yaşını doldurmuş işçilere uygulanmakta olan aylık asgari ücretin net tutarının, çavuşlara onbaşılara ve erbaşlara yüzde 100'ünün, otuzda biri tutarında ödeme yapılmasını öngörüyor. Tasarıya göre, seferberlik tatbikatı veya eğitimi süresince, çalıştıkları işyerlerinden ücret, maaş ya da aylık alan erbaş veya erlere ise harçlık ödenmeyecek.

-ASKERİ YASAK BÖLGELERİNDE HER TÜRLÜ FAALİYET YASAKLANACAK

Komisyonda benimsenen bir diğer tasarıyla da; Askeri güvenlik bölgesi olarak tespit edilen Türk Silahlı Kuvvetlerine ait kışla, kıta karargah, kurum ordugah gibi tesislerde fotoğraf film çekilmesi, harita resim krokisinin yapılması, not alınması harita uygulaması gibi faaliyetler yasaklanıyor. Bu bölgelerin savunma ve güvenlik tedbirlerini aksatacak, bozacak ve açıklayacak cihazlar kullanılması, bu amaçla görevlendirilmiş olanlar ile, ilgili birlik komutanlığı tarafından izin verilmiş olanlar dışındakilerde yasaklanıyor.

-İSTİKLAL ŞEHİTLERİ YAKINLARINA MADALYA-

Komisyonda ayrıca görüşülerek benimsenen bir diğer kanun tasarısıyla da, İstiklal Madalyasına hak kazandığı halde, madalya almadan vefat edenlerin torunlarına da madalya verilmesi amaçlanıyor.

Bu çerçevede, Milli istiklal uğruna hatanı kaybeden şehitler ile madalyaya hak kazandığı halde madalya almadan vefat edenlerin büyük oğluna, yoksa büyük kızına, yoksa babasına, o da yoksa annesine, o da yoksa eşine ya da yakınlarına müracaat dahilinde istiklal madalyası verilecek. (ANKA)

(BK/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

title