Haberler

Seçimlerin Kazananı BDP ve MHP Olacak

Güncelleme:

Çözüm sürecinde yaşanan belirsizlik BDP ve MHP'nin oylarının artmasında en büyük etken olarak görülüyor.

Türkiye, 30 Mart yerel seçimleri öncesi tarihinin en hareketli dönemlerinden birini yaşıyor. 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonuyla başlayan dalgalanma, Başbakan Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasında geçtiği iddia edilen ses kaydının yayınlanmasıyla farklı bir boyut kazandı.

SES KAYDININ YANSIMASI

Seçimlere yaklaşık 1 ay kala siyaset arenasında yaşanan bu dalgalanmanın partilerin oy oranlarına yansımaları da merak ediliyor. Yapılan son seçim anketlerinde AK Parti'nin oy oranında belli bir düşüş gözlenmezken, Başbakan Erdoğan ve oğluna ait olduğu iddia edilen ses kaydının oy oranlarını nasıl etkileyeceği merak konusu.

AK PARTİ OY KAYBI YAŞIYOR

Radikal gazetesinden Futa Keyman'ın yapmış olduğu analize göre; Başbakan Erdoğan liderlikte, AK Parti toplumsal destekte, belli oranda oy kaybı yaşıyor. Başbakan hala en beğenilen ve güvenilen lider ama sürekli puan kaybediyor. AK Parti'yse yüzde 5-6 oranında oy kaybı yaşıyor gözüküyor.

KILIÇDAROĞLU GERİLİYOR

İlginç olan, CHP'nin oylarını beklendiği kadar yükseltememesi (1-3 puan). Dahası, Kemal Kılıçdaroğlu, liderik sıralamasında, 2'den 3. sıraya düşmüş gözüküyor. Önemli ve popüler belediye başkan adaylarına rağmen, İstanbul ve Ankara'da oy oranları, beklenen kadar yükselmiyor.

BAHÇELİ YÜKSELİŞTE

Buna karşın, Devlet Bahçeli liderlik sıralamasında ikinci konuma çıkarken, MHP de toplumsal desteğini sürekli yükseltiyor (2-4 puan). Yaşanan iktidar kavgası, MHP'ye ciddi yarıyor. 2015'te, MHP oy oranının yüzde 18-20'ye çıkabileceği olasılığı abartma gözükmüyor. Bahçeli ve MHP, bu seçimlerin asıl galibi olabilir. Aynı olasılık, bölgesel ölçekte, BDP için de geçerli. BDP, Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da yükseliyor ve AK Parti'ye karşı gücünü arttırıyor. BDP'nin yükseliş eğilimi 30 Mart'tan sonra da sürecek gözüküyor.

MHP'NİN OYLARI ARTIYOR

MHP ve BDP'deki yükselişin, iktidar kavgası kadar çok önemli bir nedeni de 'çözüm süreci'nde yaşanan sahipsizlik.
Gerek, iktidar kavgası girdabına girmiş AK Parti'nin çözüm sürecini kendi haline bırakması gerekse de özellikle milliyetçi alanda, bu sürecin asıl kazanan tarafının BDP olduğu algısının güçlenmesi, MHP'nin oylarının artmasına ciddi katkı veriyor.

MHP ve BDP: Bu birbirine zıt iki parti, çivisi çıkmış Türkiye siyasetinin yeniden şekillenmesinde kritik aktör olma konumuna her geçen gün biraz daha yükseliyorlar. 1990'lar Türkiyesi, yolsuzluk-iç savaş girdabında, çivisi çıkmış ülke görüntüsündeydi. 1999 seçimlerinin kazananıysa DSP ve MHP olmuştu.

Bugünün iktidar savaşının şekillendirdiği seçimlerde, MHP ve BDP, nicel anlamda birinci ve ikinci parti olmasalar da 'nitel siyasi etki temelinde' asıl galipler konumunda olabilirler.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Kemal Kılıçdaroğlu Bilal Erdoğan Ak Parti Türkiye Güncel Haberler

500

Yorumlar (352)

YÜCELson_yokuss18@hotmail.com:

BENDE BURDA UFAK Bİ ANKET YAPIYIM AKP DİYENLER YEŞİL DİGERLERİ DİYENLER TURUNCU BUTONA BASSIN :) BN YEİLE BASTIM BİLE

48
376
yanıtYanıtla
yücelson_yokuss18@hotmail.com:

burdan da çıkan sonuca göre akp yüzde 50 alacak arkadaşlar :D

yanıt0
yanıt0
chnnncihan00cihan00@hotmail.com:

akp P almıyor bak bozuldun mu ? ahahaha yeşile basmış zuhahaha.. aşağı yukarı 150 oylama yapılmış akp bunun 3'te 1'ini almış :D :D 114 red 43 akp :D

yanıt0
yanıt0
ortadoğuluserhado-144@hotmail.com:

en büyük BDP başarılar BDP....

62
70
yanıtYanıtla
Uyan Türkiye !yavuzkadri04576@hotmail.com:

Ak Troller yine yerini almış sabah sabah :) Bu işi parayla mı yapıyorsunuz merak ediyorum ?

90
18
yanıtYanıtla
BATIMKS@OK.COM:

DOĞU DENEN ZAVALLI VATANI SATAN KİM ACABA ? OĞLUM NELERİ SATTINIZ LAN VATANDA TAŞ ÜSTÜNE TAŞ KOYMADINIZ LALE

yanıt0
yanıt0
amed21aklekerer@hotmail.com:

bi kürt olarak inadına akp.mhp ve chp ye inat akpye tam destek veriyoruz.

41
61
yanıtYanıtla
mini seçimayse35@hotmail.com:

BDP diyorsanız yeşile MHP diyorsanız turuncuya basınız

33
67
yanıtYanıtla
mehmetrasulayn_63@hotmail.com:

elbette BDP adı yolsuzluğa pisliğe karısmamış tek parti en azından çizgisi belli sağ gösterip sol vurmuyor en temiz siyasetiyle bdp tek tercih olmalı türkiyede ...

40
59
yanıtYanıtla
kabahorlikabahorli@hotmail.com:

siz türkiyeyi satmak için uğraşmaya devam edin sizin çizgi dediğiniz dağlarda teröristlik yapmaya benzer

yanıt0
yanıt0
Tüm 352 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title