Haberler

Sebze ve Meyve Ticaretine Yeni Düzenleme

Güncelleme:

TBMM AB Uyum Komisyonu, Tali Komisyon Olarak Ele Aldığı Sebze ve Meyve Ticaretini Kayıt Altına Almayı Amaçlayan Kanun Tasarısını Kabul Etti.

TBMM AB Uyum Komisyonu, tali komisyon olarak ele aldığı Sebze ve meyve ticaretini kayıt altına almayı amaçlayan kanun tasarısını kabul etti.

Sebze ve Meyve Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısına göre, komisyoncuların alacakları komisyon oranı, yüzde 6'yı geçemeyecek.

Tasarıyla, sebze ve meyveler ile arz ve talep derinliğine göre belirlenecek diğer malların ticaretinin kaliteli, standartlara ve gıda güvenliğine uygun olarak serbest rekabet şartları içinde yapılması, malların etkin şekilde tedariki, dağıtımı ve satışı, üretici ve tüketicilerin hak ve menfaatlerinin korunması, meslek mensuplarının faaliyetlerinin düzenlenmesi, toptancı halleri ile pazar yerlerinin çağdaş bir sisteme kavuşturulması ve işletilmesi amaçlanıyor.

Şehir içinde kalan, çevreye, altyapıya ve trafiğe yük getiren, ulaşım imkanları ve alan büyüklüğü yetersiz olan ve uygun çalışma ortamı bulunmayan toptancı halleri, başka bir alana taşınabilecek.

İmar planlarında toptancı hal yeri olarak belirlenmiş alanlar, başka bir amaçla kullanılamayacak ve bu alanların çevresi toptancı halinin faaliyetini engelleyecek veya insan sağlığına zarar verecek şekilde iskana açılamayacak.

Üretici örgütleri, ortak veya üyeleri dışında kalan kişilere ait malları pazarlayamayacak, bunların alım ve satımını üstlenemeyecek.

Komisyoncuların satış bedeli üzerinden alacakları komisyon oranı, yüzde 6'yı aşmamak üzere taraflarca serbestçe tespit edilecek. Bakanlık, bu oranı yarıya kadar indirmeye yetkili olacak. Fiilen aracılık hizmeti verilmedikçe, komisyon ücreti alınamayacak.

Meslek mensupları, serbest rekabeti engellemek amacıyla kendi aralarında veya üreticilerle ticari anlaşmalar yapamayacak, uyumlu eylemde bulunamayacak ve hakim durumlarını kötüye kullanamayacaklar.

-ÜRETİCİYE PAZAR YERİ VERİLECEK-

Belediyeler tarafından kurulan semt pazarında, toplam satış yeri sayısının en az yüzde 10'u, özel satış yeri olarak üreticilere ayrılacak. Ayrılan satış yerlerine üreticilerden yeteri kadar talep olmaması veya boşalan satış yerlerinin doldurulamaması halinde, diğer talep sahiplerine de tahsis yapılabilecek.

-HALLERDEKİ İŞ YERLERİ-

Belediye toptancı hallerindeki iş yerleri, kiralama yoluyla işletilecek. Kiralama işlemi, ihale kanuna göre yapılacak. Kira süresi en fazla 10 yıl olacak ve kira süresi sona erenler, açılacak kiralama ihalelerine tekrar katılabilecek. Bir yıldan uzun süreli kira sözleşmelerinde ikinci ve izleyen yıllar için kira bedelleri, Üretici Fiyatları Endeksi oranında arttırılacak.

Toptancı hallerinde bulunan toplam iş yeri sayısının en az yüzde 10'u, üretici örgütü yeri olarak ayrılacak.

Kaynak: AA / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title